– Gi potetferien et løft!

Arne Svingen

– Det er klart at den gamle potetferien burde få et løft, sier Arne Svingen, som synes høstferien er en utmerket tid for lystbetonte leseprosjekter.

Barne- og ungdomsbokforfatter Arne Svingen mener svenskenes planer om en leseferie har mye godt ved seg.

Sverige døper om sin høstferie til «leseferien». Med satsingen på det svenske «läslovet» er det så langt bevilget fem millioner årlig i perioden 2017 til 2020. Pengene skal blant annet gå til lesefremmende tiltak i bibliotekene for svenske skoleelever. – Et veldig spennende tiltak, mener kulturminister Linda Hofstad Helleland, som er åpen for et liknende norsk initiativ.

 

– Har tro på dette

– Det er klart at den gamle potetferien burde få et løft, særlig siden det er ferien som færrest reiser bort i, sier Arne Svingen, og legger til: – Men leseferie? Jeg har gått noen runder siden jeg hørte om svenskenes høstferieprosjekt, med tilhørende bevilgninger og lesefremmende tiltak. For selv om ikke alle lesetiltak automatisk fungerer, har jeg faktisk tro på dette. Det er et tidspunkt det burde være mulig å legge lystbetonte leseprosjekter som skiller seg fra skolearbeidet ellers, både fordi ungene ofte har tid og det er en ferie uten skikkelig fokus.

 

Som påske og krim

Svingen trekker linjene til andre vellykkede feriepåfunn i norsk bokverden:

– Akkurat som bokbransjen har klart å lure voksne til å tro at de skal lese krim i påsken, burde man kunne få fokus på noe lignende for barn om høsten. Men det krever at dette ikke bare blir en ny runde med bokhandelkampanjer for Pippi og Knerten. Her må man gå inn på den nye litteraturen som ungene faktisk vil lese selv. Det må skje på elevenes premisser og ikke nok en gang ledes av noen velmenende voksne uten reell kompetanse på barnebokfeltet. Og det må for all del ikke se ut som ungene får lekser i ferien, da forsvinner all leselyst og hele prosjektet vil virke mot sin hensikt.

 

Fungerer godt

Arne Svingen trekker frem gode erfaringer med liknende tiltak:

– Mange biblioteker har forresten leseprosjekter i sommerferien, der man kan lese et visst antall bøker, og får en bibliotekfest med diplomutdeling og forfatterbesøk på høsten. Et veldig enkelt tiltak som ser ut til å fungere godt, sier Arne Svingen, og legger til: – Og mens vi er inne på å kopiere svenskene, burde vi ikke hatt en pris a la Bokjuryn, der all barn og ungdom kan stemme på hvilke bøker de likte best i året som gikk – og der alle utgitte bøker kan stemmes på? Hva med å koble dette til høstferien?