Illustrasjonsfoto

Vi vil ha tradisjonell julemat med en tvist

Når det kommer til julemat er nordmenn opptatt av norsk tradisjonsmat. Nye og mindre lokale varianter som pinnekjøtt av reinsdyr, tørrmodnet, norsk svineribbe og gløgg basert på krydder og norske epler har solgt svært godt inn mot jul.

Publisert
Kokk og leder i Meny-Lauget, Espen Schöning Lie.

Finnmark Rein har faktisk solgt seg helt tomme for alle sine fem tonn med pinnekjøtt av rein. De siste pakkene er allerede sendt ut til butikk.

– Vi ser helt klart at vi ønsker en liten tvist på de norske juletradisjonene, uten å forandre for mye på det, sier kokk og leder i Meny-Lauget, Espen Schöning Lie.

Pinnekjøtt for dem som ikke liker fåresmaken

– Samene har i mer enn tusen år naturtørket reinkjøtt. Nå har vi tatt denne tradisjonen et steg videre og laget pinnekjøtt av rein. Responsen har vært helt overveldende, sier daglig leder i Finnmark Rein, Are Smuk Figved.

Daglig leder i Finnmark Rein, Are Smuk Figved. (Foto: Knut Aaserud)

Saken fortsetter under bildet

Administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist. (Foto: Arkiv)

Reinsdyrkjøtt er også kjent for å være både magert og sunt, og kan severes tradisjonelt med både mandelpoteter, kålrabistappe og rørt tyttebær. Salget har ifølge den lokale produsenten gått over all forventning etter at ferskt pinnekjøtt av reinsdyr for første gang er gjort tilgjengelig i butikk-kjeden Meny. Det er en av de klassiske juleproduktene som kan illustrere dreiningen fra tradisjonell julemat til tradisjonsmat med noe ekstra.

Administrerende direktør i Matmerk, Nina Sundqvist mener det nye produktet kan dekke en nisje i julematmarkedet.

– Det skal veldig mye til for å endre folks matvaner til jul. Da er det tilbake til det tradisjonelle. Samtidig kan retter som pinnekjøtt av reinsdyr være et godt alternativ til vanlig pinnekjøtt av får. Vi vet at flere ikke er så glade i den fremtredende fåresmaken, sier Sundqvist.

Matmerk er en uavhengig stiftelse som har mål om å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon.

Modnet juleribbe

Også en variant av den tradisjonelle svineribben, en såkalt «dry aged» svineribbe, er en av årets stor suksesser med lokal norsk forankring, ifølge Menys spesialist. Her modnes kjøttet på ”gamle måten”, under kontrollert temperatur og luftfuktighet. Dette gir kjøttet unike kvaliteter på smak, saftighet og mørhet.

Trondheim Slaktehus er en av de lokale leverandørene som benytter denne fremgangsmåten. Her blir grisekjøttet tørrmodnet mellom 10 og 16 dager. Prima Jæren er også en lokal produsent som selger mye tørrmodnet svineribbe.

Spennende drikke

Gløgg laget med epler med eller uten plommer er også en trend som er blitt stadig mer fremtredende. I år er det plommer som gjelder, sier Sundquist. Lie forteller at de også selger mye norskprodusert eplemost til eplegløgg opp mot jul fra «Epleblomsten».

Flere leverandører tilbyr også ferdigblandet eplegløgg, for eksempel Jacobs Utvalgte og Egge gård. Egge gård selger blant annet en eplegløgg med plomme krydret med stjerneanis og laurbær. Blant de alkoholholdige juledrikkene er trenden ifølge Sundqvist, mer håndverksbrygget øl og et stadig økende antall akevittsorter som gjelder. Stadig flere brygger sitt eget øl eller kjøper tradisjonelt brygget norsk øl. IPA er ølsorten som går i bresjen og står fremme på mange julebord. Når det gjelder akevitt finnes det snart ikke en eneste rett eller sted som ikke har sin egen variant. Utvalget er enormt og vokser hele tiden.

Potettrend

Poteter er en naturlig del av julens festmåltider. Ifølge Sundqvist er vi nå blitt veldig opptatt av poteter. De små potetene som tidligere ble dyrefor serveres gjerne nå sammen med julens festmat. Fantastiske, norske usprøytede svanepoteter eller mandelpoteter blir oftere valgt fremfor utenlandske amandine-potetene.

Hun får følge av potetbonde og daglig leder Vestfold-bedriften Bjærtnes & Hoel. Åsmund Bjærtnes. De ønsker, som Vinmonopolet gjør med vin, å tilby spesialtilpassede poteter til forskjellige måltider. Det er ifølge han en økende interesse for små poteter og årets julesalg går bra.

– Selv om mandel fortsatt er den store julepoteten ser vi at folk gradvis er åpne for å prøve nye ting. Prøv gule små morenepoteter med skallet på til pinnekjøttet eller ribben i år. Det passer vel så bra, sier Bjærtnes.

Vinmonopolets drikketips til julematen

Ribbe

Hvitvin: Riesling (GG eller ortswein), chenin blanc og grüner veltliner er gode valg. Musserende som champagne og crémant er friskt og livlig til ribba.

Rødvin: Pinot noir fra USA eller New Zealand, og gamay fra Beaujolais

Øl: Det trygge valget er juleøl, saison eller pale ale. Surøl som geuze er friskt og spennende.

Akevitt: Surkål og rødkål er gjerne krydret med karve, akkurat som norsk akevitt. Velg en akevitt med tydelig karvepreg og moderat fatpreg.

Alkoholfritt: Eplemost er friskt og passer godt til. Med bær i mosten blir drikken fyldigere. Alkoholfritt juleøl, hveteøl eller blonde

Pinnekjøtt

Hvitvin: Grüner veltliner eller pinot gris med god konsentrasjon er fruktig og leskende. Et vågalt, men godt valg er oransjevin.

Rødvin: Barbera, sangiovese eller pinot noir passer bra.

Øl: Belgisk dobbel og blonde, pale ale, brown ale eller norsk juleøl.

Akevitt: Lys og sval akevitt gir en frisk kontrast til fett kjøtt og rotmos med mye smør, mens fatlagret akevitt gir en rikere smakskombinasjon.

Alkoholfritt: Eplemost, gjerne med aronia eller andre bær. Alkoholfritt juleøl.

Pressemelding

Flest spiser ribbe og pinnekjøtt på julaften

Ifølge en undersøkelse som Ipsos-MMI har gjort for Opplysningskontoret for egg og kjøtt (MatPrat) sa 55 prosent at de spiste ribbe, 33 prosent spiste pinnekjøtt og 3 prosent kalkun. Noen få prosent spiser fisk eller skinkestek, og 7 prosent svarer «annet.» 

Vil ha mandelpotet til julemiddagen

Hele 2 av 3 nordmenn vet hvilken sort potet de spiser til julemiddagen, og 70 prosent av de som er bevisste på potetvalget, velger mandelpotet. Det viser en fersk meningsmåling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Les også: Mandelpotet er nordmenns julefavoritt
 

Powered by Labrador CMS