Dell XPS 13 er en solid hybrid-PC, men spørs om vi heller hadde valgt standardutgaven.
Dell XPS 13 er en solid hybrid-PC, men spørs om vi heller hadde valgt standardutgaven.

Annonse


TEST: Med denne maskinen har Dell latt seg inspirere av Lenovo – les hvordan det gikk

XPS-serien til Dell har lenge vært kjent for å være blant det ypperste man får på Windows-fronten, der kanskje 13-tommeren er den mest populære modellen.

Les vår test av «vanlige» Dell XPS 13.

Dell XPS 13 2-i-1
Tradisjonelt sett har XPS 13 kommet som en bærbar PC med berøringsskjerm som tilvalg. Dell har tidligere forsøkt seg med blant annet to forskjellige hybridmodeller, men det er kanskje med nye XPS 13 de omsider ser ut til å lykkes.

De to modellene i XPS 12-serien der man ved den ene kunne snu selve skjermen 180 grader rundt og bruke PC-en som et nettbrett. Noen av ankepunktene her var at maskinen var for stor og tung til at opplevelsen ble bra nok.

Annonse


Den andre er en nyere XPS 12 med avtakbar skjerm. Heller ikke denne modellen er lenger enn del av Dells sortiment, så det er naturlig å tro at ikke den solgte like godt som håpet.

Med nye XPS 13 2-i-1, produktnummer 9365, har Dell latt seg inspirere av Yoga-serien til Lenovo der man kan vri skjermen 360 grader rundt. Her treffer de, som nevnt over, mye bedre.

Spesifikasjoner (testprodukt):

  • Operativsystem: Windows 10.
  • Skjerm: 13,3-tommers InfinityEdge med berøring, 1920 x 1080 piksler.
  • Lagring og minne: 256 GB SSD (støtte for minnekort), 8 GB minne.
  • Prosessor: Intel Core i7-7Y75. opptil 3,6 GHz.
  • Grafikkort: Intel HD Graphics 615.
  • Trådløs teknologi: 802.11ac, Bluetooth 4.2.
  • Kamera: HD-kamera (720p).
  • Tilkoblinger: 1x USB-C med Thunderbolt 3, 1x USB-C, 1x microSD og 1x lydutgang.
  • Pris: 15 990 kroner.

Design
Nye XPS 13 er så å si identisk med de andre modellene i Dells flaggskipserie for vanlige forbrukere. Chassiset er i helstøpt metall med overflaten rundt tastaturet i karbonfiber. For flere år siden var også den nedre delen av chassiset av karbonfiber, men i de senere årene har Dell endret til en løsning i helmetall.

Dell er nærmest alene på markedet med sine rammeløse skjermer, også kjent som InfinityEdge, for bærbare og det nye tilskuddet til XPS-serien har også dette designet. Jeg håper flere PC-produsenter snart følger etter, for det ser meget bra ut.

På den venstre siden av PC-en sitter det en USB-C-kontakt med Thunderbolt 3-støtte, hodetelefonutgang og batteriindikator. Med sistnevnte kan man enkelt sjekke batterinivået uten å åpne skjermen og slå på PC-en.

På høyre sitter den en USC-C-kontakt, Noble-låsspor, microSD-kortleser og strømknapp. Begge USB-C-kontaktene kan brukes for lading noe som er svært kjekt.

Tommel opp til Dell for at de fortsatt har funnet plass til kortleser selv om mange hadde foretrukket plass til en standard SD-kort og ikke mikrovarianten.

Fingersensoren har Dell plassert rett under tastaturet på den høyre siden av tastaturet. Den fungerer bra og er ganske så responsiv og rask. Det eneste jeg syns Dell kunne gjort bedre her, er å ha noen form for lys rundt sensoren slik som tastaturet har.

Skjermen er også svært god, noe Dell har opparbeidet seg et rykte for i flere år. Vår modell er med 1920 x 1080 piksler, men kan også konfigureres med 3200 x 1800 piksler. For de fleste vill full-HD-utgaven være mer enn godt nok og i tillegg er batteritiden bedre.

Den er svært lyssterk og som regel trenger jeg ikke å lysstyrken over 25 prosent. Den har klare og sterke farger, og er nærmest et smykke med sine smale kanter.

I bruk
Til forskjell fra den vanlige XPS 13-modellen, kjører hybridutgaven vifteløse Kaby Lake-prosessorer (i7-7Y75) fra Intel. Det betyr at man slipper bråkete vifter, men ytelsen er derimot litt dårligere.

Uansett er det ingen ting å si noe på ytelsen i nye XPS 13. Med et integrert grafikkort fra Intel, HD Graphics 615, er det tydelig at det ikke er snakk om noe grafikkmonster, men det har aldri vært fokuset til XPS-serien heller.

Merk at nye XPS 15 har GTX 1050.

Til nesten all annen bruk yter XPS 13 godt. Det være seg skriving, e-posthåndtering, video- og musikkstrømming, enkle spill fra Windows Store og liknende. Foruten litt trøbbel etter installasjon av Creators Update, har PC-en holdt seg forholdsvis stabil uansett bruksområde.

Dell skriver riktignok på sine støttesider at XPS 13 er testet og klar for Creators Update, men vår erfaring er noe helt annet Heldigvis var nedgradering til Anniversary Update unnagjort på minutter.. Nå har det for så vidt kommet ytterligere oppdateringer både fra Microsoft og Dell siden vi testet storoppdateringen, så det kan godt være at ting er mer stabilt nå.

XPS 13 i teltmodus.
XPS 13 i teltmodus. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

90 prosent PC, 10 prosent nettbrett
Som nevnt over har XPS 13 2-i-1 et Yoga-liknende design slik at man kan snu skjermen 360 grader rundt. Det gjør altså at man kan bruke PC-en som et nettbrett. Det fungerer ikke mer enn OK, og det er flere årsaker til dette.

For det første er ikke 16:9-formatet optimalt for nettbrett. Det blir for smalt og høyt. Da er det lurere slik Apple har gjort med iPad, 4:3, og Microsoft med Surface, 3:2.

Videre blir XPS 13 med sine 1,24 kg for tungt å holde i over tid. Joda, man kan hvile den i fanget og sofasurfe på den måten, jeg har brukt PC-en på den måten mange ganger i løpet av testperioden, men det er ikke optimalt. Tykkelsen er også et problem i nettbrettmodus. Dog må det sies at PC-en fungerer svært godt i nettbrettmodus tross de smale rammene rundt skjermen.

XPS 13 er litt for høy og smal i nettbrettmodus til at vi blir komfortabel med det.
XPS 13 er litt for høy og smal i nettbrettmodus til at vi blir komfortabel med det. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Tastatur og batteritid
Blant PC-ene jeg har testet, har jeg fire som skiller seg ut spesielt positivt når det gjelder tastatur: ThinkPad X1 Carbon (Lenovo), Surface Book (Microsoft), MacBook (Pro) (Apple) og XPS-serien til Dell.

Den nye 2-i-1-modellen har samme tastatur som de andre XPS-modellene og jeg må si at jeg liker det svært godt. Tastene er ikke så glatte og høye som for eksempel på ThinkPad X1 og de er kanskje litt hardere å trykke ned enn andre modeller.

Styreflaten er også noe Dell har gjort en god jobb med. Den støtter alle standardgester i Windows 10 og er kvikk og responsiv. Standardoppsettet kan, for noen, være litt for følsomt slik at maskinen plutselig registrerer trykk som ikke er det, men det kan finjusteres under innstillinger. Alt i alt er det en fornøyelig opplevelse.

Når det gjelder batteritid leverer PC-en greit nok. I PC Mark-testen sa batteriet stopp etter fire timer og 37 minutter, noe som ikke er i toppen over PC-er vi har testet, men til vanlig bruk – surfing, skriving og strømming – holder batteriet i rundt seks timer. Noe vi kan konkludere som godkjent.

Dette liker jeg ikke
Det er mye positivt å si om XPS 13, men jeg opplever også flere ting jeg ikke syns noe om. Blant annet er strømknappen ikke særlig imponerende. Den føles litt liten og det er ikke alltid man vet om man har trykket den inn eller ei.

Dell har også gjort det særdeles tungvint å åpne skjermen noe som er mer eller mindre umulig med én hånd. Mens bærbare PC-er ofte har et lite hakk på den nedre delen av chassiset slik at man kan løfte opp skjermen, har ikke XPS 13 det. Merkelig designvalg av Dell.

InfinityEdge-skjermene er flotte å se på, men den begrensede rammen fører også med seg en merkelig plassering av nettkameraet. Dette er stadig plassert på undersiden av skjermen og det er sjeldent at filming fra undersiden av hodet er den beste vinkelen.

Selv om USB-C er fremtiden og at Dell har lagt med en adapter til det som per nå er standard-USB, føler jeg at XPS 13 skulle hatt plass til sistnevnte.

Konklusjon
Dell XPS 13 2-i-1 leverer en god og solid ytelse i en liten forpakning. Skjermen er veldig bra, tastaturet og styreflaten likeså.

Batteritiden er tilfredsstillende nok og det er pluss at Dell har fått plass til en kortleser. Dog har selskapet tatt flere dårlige designvalg på ting som strømknapp, kameraplassering og åpning av chassiset.

Ettersom PC-en ikke er superbra i nettbrettmodus, er jeg usikker på hvorfor man skal velge denne fremfor den vanlige XPS 13. Sistnevnte kan også konfigureres med berøringsskjerm samtidig som ytelsen er hakket bedre. I tillegg har den flere tilkoblingsmuligheter og er attpåtil rimeligere.

Er du ute etter en ny PC i toppklassen kan jeg godt anbefale XPS 13, men jeg ville valgt den vanlige modellen fremfor 2-i-1-utgaven.

Karakter: 7/10.

+ Solid byggekvalitet.
+ Bra tastatur og styreflate.
+ Ypperlig skjerm.
+ USB-C-lading.
+ God batteritid.
+ Stillegående.

– Flere merkelige designvalg.
– Rar plassering av kameraet.

– Begrenset med tilkoblinger.
– Standardmodellen virker som et mye bedre kjøp.

Annonse