Nyhetsartikkel

24 mai 2017

Obos skal lage Norges tredje største solcelleinstallasjon

Strømmen fra solcelletakene skal være nok til å dekke forbruket til 90 til 100 gjennomsnittsleiligheter i Oslo.

– Vi ser at fremtiden trolig er at bygg er selvforsynte med energi, og vi sitter med betydelige arealressurser i form av tak. Hvorfor ikke bruke dem? spør konsernsjef David Kjørberg Siraj i Obos.

I forrige uke signerte eiendomsselskapet en avtale med Hafslund om å dekke 7400 kvadratmeter tak med det som skal bli den tredje største solcelleinstallasjonen i Norge.

 

 


<p><b>TAR TAK:</b> Hafslunds konserndirektør for varme Eirik Folkvord Tandberg og konsernsjef Daniel K. Siraj skal samarbeide om solcelletak.</p>
TAR TAK: Hafslunds konserndirektør for varme Eirik Folkvord Tandberg og konsernsjef Daniel K. Siraj skal samarbeide om solcelletak.

– Dyrt

De seks næringsbyggene som skal få solceller på taket er Manglerud senter, Tveita senter, Lambertseter senter, Oslo universitetssykehus sine lokaler på Mortensrud og kontorbyggene i Smeltedigelen 1 og Møllergata 39.

Arbeidet begynner i sommer.

– Enn så lenge er dette vesentlig mye dyrere enn annen type kraft. Men byene må løse mer av sine energiproblemer, og da vil solenergi være en del av dette. Skal dette bli lønnsomt sammenlignet med andre typer klimatiltak må vi tro at prisen på solceller går ned, og at alternativkostnaden går opp, sier Siraj til E24  og legger til at solcelle-prisen allerede er på vei ned.

Siraj utelukker ikke at solceller på tak blir en del av energifremtiden, og det er derfor Hafslund og Obos nå skal gjennomføre dette pilotprosjektet.

– Vi må lære. Vi merker også at forbrukere blir stadig mer opptatt av samfunnsansvar, miljø og klima, men vi ligger nok litt i forkant der. Vi tenkte at vi skulle ta et skikkelig skritt fremover mot målet om å være selvforsynte med bærekraftig energi innen 2021, sier konsernsjefen.

Om prosjektet er vellykket kan det komme til å rulles ut på tak i borettslag også. Obos har allerede prosjekter innen blant annet vind- og vannkraft.

EU
Ideen om at områder skal lage sitt egne lokale energisamfunn er ikke ny. I april la EU frem et forslag om at folk skal kunne gjøre nettopp dette. Da ytret blant annet Hafslund bekymring for at en slik løsning kan gjøre at det blir færre som betaler nettleie, og dermed mindre penger til å ruste opp det eksisterende elnettet.

Da etterlyste de kompetansekrav hos dem som oppretter slike nettverk.

Siraj sier at de er glade for samarbeidet med Hafslund.

– Vi i Hafslund Varme er takknemlige for tilliten OBOS viser oss med denne avtalen. Dette er et svært spennende prosjekt og et viktig ledd i utviklingen av fleksible energiløsninger som tilfredsstiller kundens ønsker og behov, sier Eirik Tandberg, konserndirektør for Hafslund Varme

Kommentarer

kommentarer