MARIDALEN: Rundt klokken 8 torsdag morgen fikk Bymiljøetaten (BYM) beskjed fra Vann- og avløpsetaten (VAV) om umiddelbart å stoppe snødumpingen på Låkeberget parkeringsplass i Maridalen, nord i Oslo.

– Dette er hjemlet i drikkevannsforskriften, paragraf 4, og hensynet til drikkevannskilden Maridalsvannet, sier kommunikasjonssjef i VAV, Trond Borge Ottersen, til Nordre Aker Budstikke.

Drikkevannsforskriftens paragraf 4 sier blant annet at «Det er forbudt å forurense drikkevann. Forbudet omfatter alle aktiviteter, fra vanntilsigsområdet til tappepunktene, som medfører fare for at drikkevannet blir forurenset.» (Se også faktaboksen).

Parkere snøen

Det var onsdag at pressekontakt Line Holand i BYM, på hendvendelse fra lokalasvisen, fortalte at Bymiljøetaten benytter Låkeberget parkeringsplass som midlertidig snødeponi.

– Vi trenger midlertidige lagringsplasser for snøen som fjernes fra veier og gater i Oslo, mens vi venter på å få kjørt det til lekteren (som smelter snøen, journ.anm.). Da må vi ta i bruk parkeringsplasser, slik som denne, rett og slett for å parkere snøen, sa Holand onsdag.

– Må ha et sted å parkere snøen

Fungerende seksjonssjef i Veiforvaltningen i Bymiljøetaten, Fredrik Simonsen, bekrefter at VAV torsdag krevde stans i snødumpingen.

– Vi var i kontakt med VAV i dag og har stoppet snødeponeringen på parkeringsplassen ved Låkeberget. Snøen, som kommer fra lokalområdet, vil bli kjørt til snøsmelterlekteren fredag kveld.

Ifølge Bymiljøetaten er det snø fra lokale boligveier, ikke snø som er kjørt langveisfra, som har havnet på Låkeberget. Det er heller ikke snø fra hovedveinettet, som ifølge etaten kjøres rett til snøsmelteanlegget på Rådhuskaia. Snøen som er oppbevart på Låkeberget skulle kjøres videre til snøsmeltingsanlegget førstkommende helg.

I en e-post til Nordre Aker Budstikke skriver BYMs pressekontakt:

– Det dreier seg om midlertidig deponering av lokal snø, det er minusgrader og snøen skal fjernes til helgen, så vi anser risikoen for snøsmelting som minimal.

Kontaktet ikke Vann- og avløpsetaten

– Var Bymiljøetaten i kontakt med VAV før de startet snødumpingen på Låkeberget?

– Nei, de har ikke spurt oss. Men det skal ikke være noe snødumping her i det hele tatt. Drikkevannskilden vår skal man ikke tulle med, sier kommunikasjonssjef Ottersen i Vann- og avløpsetaten.

– Det begynte å komme mange lass med snø til Låkeberget. Heldigvis er det kaldt og minusgrader, slik at snøen ikke smelter. Men det går ikke an å ha et snødeponi ved Maridalsvannet, slår Ottersen fast.


Urovekkende

– Det er absolutt ikke lov å ha et snødeponi her, sier Frode Hult, til daglig seksjonsleder for vannmiljø i VAV, og nå også fungerende avdelingsdirektør.

– Det er en god grunn til det. 90 prosent av Oslos befolkning – over 500.000 mennesker – får drikkevannet sitt fra Maridalsvannet. Det er urovekkende at Byiljøetaten valgte å deponere snø her, uten å spørre oss. Det er ikke lov til å dumpe snø her. Hadde de ringt oss kunne vi anbefalt andre steder, som for eksempel parkeringsplassen ved Sognsvann. Der er det ikke drikkevann i nærheten, sier Hult.

Han sier Maridalen, som nedslagfelt til drikkevannskilden, er underlagt strenge restriksjoner. De følges opp med jevnlige tilsyn fra VAV.

– Hva sier dette om kommunikasjonen innad i kommunen?

– Vi vil først snakke med BYM og spørre hvorfor dette har hendt. De burde i utgangspunktet vite at det ikke er lov, men vi gir dem gjerne en ekstra påminnelse, sier Hult.

– Bymiljøetaten begrunner deponeringen med at snøen ikke skulle ligge lenge, og at de vurderte at det ikke var risiko for smelting på grunn av tempereaturen. Hva tenker du om den forklaringen?

– Jeg tenker at det er opp til oss, VAV, som myndighet å ha den vurderingen. Været kan fort endre seg, og det er snakk om store mengder snø. Hvis dette smelter vil det renne i retning Maridalsvannet. Man kan ikke gamble med drikkevannet.

– At det kun er snø fra lokalveier er heller ingen god unnskyldning?

– Hvor snøen er fra vet ikke vi. Men jeg har vært på Låkeberget, og den snøen som var der var ganske møkkete, sier Hult.

LES OGSÅ:

Over 10.000 brøyteklager så langt i vinter

Marte fikk øyekontakt med elgen

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke


Fakta: Drikkevannsforskriften

«Forskrift om vannforsyning og drikkevann (drikkevannsforskriften)»

§ 4.Forurensning

Det er forbudt å forurense drikkevann. Forbudet omfatter alle aktiviteter, fra vanntilsigsområdet til tappepunktene, som medfører fare for at drikkevannet blir forurenset. Med aktiviteter menes også friluftsliv og annen utøvelse av allemannsretten. Der det er fastsatt beskyttelsestiltak etter § 12 eller restriksjoner etter § 26, gjelder forbudet brudd på disse.

I vanntilsigsområdene kan landbruksaktivitet foregå dersom det ikke forurenser drikkevannet eller medfører brudd på beskyttelsestiltak etter § 12 eller restriksjoner etter § 26.

Abonnentene skal ha egnet sikring mot tilbakestrømming i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven og byggteknisk forskrift for å hindre at drikkevannet i distribusjonssystemet blir forurenset.