Hopp til innhold

Her har de oppdaget en helt ny vikingby

Minst 15 bygninger, en 80 meter lang gate og en havn er oppdaget nær Gokstadhaugen i Sandefjord.

Datagenerert bilde av Gokstabyen

– Dette er et utrolig spennende og overraskende funn, sier professor Jan Bill.

Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning/VIAS Universität Wien

Ikke et eneste spadestikk er tatt. Det er ved hjelp av georadar og magnetometer arkeologene har funnet restene av det som trolig kan være et nytt Kaupang, skriver Aftenposten.

Det er arkeologer fra Kulturhistorisk Museum i Oslo, Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) og Vestfold fylkeskommune som står bak oppdagelsen.

– Dette er et utrolig spennende og overraskende funn som viser at det like i nærheten av Gokstadhaugen har ligget tett bebyggelse, sier professor Jan Bill ved Kulturhistorisk Museum/Universitetet i Oslo til avisen.

Ingen tvil om funnet

Datagenerert bilde av Gokstabyen

Datagenerert bilde av funnstedet, med bosettingssporene nede til venstre sammen med spor etter flere gravhauger. Gokstadhaugen oppe til høyre. Blåfargen indikerer hvor det var sjø i vikingtiden.

Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning/VIAS Universität Wien

I fjor gjorde museet og NIKU boringer i Gokstadhaugen. Samtidig gjorde arkeologene omfattende geofysiske undersøkelser fra sjøen og nordover i det som kan kalles Gokstaddalen.

– Det er ingen tvil om at vi her står ovenfor en bylignende struktur fra vikingtid med hus og gateløp, sier Knut Paasche i NIKU.

På midten av 90-tallet gravde fylkesarkeolog Terje Gansum i området, i forbindelse med en veiutbygging.

–Da sprutet det opp med gjenstander, så at det har vært noe mer på Gokstad, det var vi ganske sikre på. Dette funnet betyr jo bare at det er svært nyttig å sette i gang arbeid på klassisk kjente steder, slik som Gokstadhaugen, sier Gansum til NRK.no.

Skal gjøre flere undersøkelser

Gansum tror ikke Gokstadbyen har vært noen helårsby, men en markedsby som har vært travel når det har vært sesong for handel.

Arkeologene har allerede bestemt at det til våren skal gjøres ytterligere undersøkelser med georadar og magnetometer.

– Vi får kartlagt mye med teknologi. Det hjelper oss å finne de spennende stedene å grave. Så slipper vi å bruke masse tid og penger på å grave der det ikke er noe, sier Terje Gansum.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gokstad-haugen

Gokstadhaugen ble gravd ut i 1880, og ga for første gang kunnskap om hvordan et vikingskip så ut. Skipet er i dag på Vikingskipmuseet i Oslo.

Foto: Espen eggen / NRK

Eksperter fra Østerrike

Georadar-undersøkelsene ble gjort i september, men først nylig ble det helt klart hva arkeologene faktisk hadde funnet.

– Vi var ganske sikre på at det var noe, men vi måtte ha hjelp fra Østerrike for å bli helt sikre, sier Lars Gustavsen hos NIKU til NRK.no.

Hjelpen kom fra et internasjonalt team som kalles LBI Archpro, og var først tilgjengelig nå i vinter, og etter hvert som ekspertene avdekket hva som lå i bakken i Gokstaddalen, ble de norske arkeologene mer og mer begeistret.

– Det var nesten som å være med på en utgravning. Vi hadde en viss snøring på hva som lå der, men det var godt få det bekreftet, sier Gustavsen, som gleder seg til fortsettelsen.

Magnetometer og georadar

Slik ser det ut når arkeologer leter etter skjulte skatter med georadar og magnetometer.

Foto: LBI ArchPro /NIKU

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.