Hopp til innhold

Måtte stoppe leting etter skjelett

Gravinga etter birkebeinerskjelettet i brønnen på Sverresborg måtte stoppes da gravearbeiderne fant det de trodde var udetonerte granater fra krigen – heldigvis var det mindre alvorlig enn som så.

Graver etter eldgammelt lik

Også kriminalteknikere fra politiet var med på gravinga i brønnen, siden brønnen faktisk er som et åsted å regne.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Skjelettet i brønnen

Dette er bildet fra 1938, da skjelettet ble funnet, men ikke henta opp.

Foto: Gerhard Fischer

Dino Makridis fra Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, forklarer at funnet ikke var så dramatisk som først antatt.

– Det vi trodde var granater viste seg å være løskrutt, så det er heldigvis ikke farlig for oss å fortsette i morgen, understreker Makridis.

Etter en omfattende og spennende graving i ruinene av den gamle borgen, er det nå bekymring for at funnet kom for sent. Utgravingen er nemlig kun gitt fem dager, og fredag er siste dag.

– Arkeologene skal ta en befaring av området fredag morgen. I verste fall må vi sikre stedet og søke om å få fortsette utgravingen på et senere tidspunkt, sier Makridis.

Tidligst nest år

Blir det ikke noe funn av skjelettet i løpet av fredagen, må Riksantikvaren og Norsk Kulturminnefond gå sammen om en søknad om å få fortsette med prosjektet senere. Da kan ventetiden fort bli lang.

– Vi må nok vente til neste høst, tidligst, hvis vi er heldige, sier Makridis.

Anna Petersén er forsker ved Norsk institutt for kulturminneforskning, og overbevist om at arkeologene leter på riktig sted. Hun har fortsatt håp om å finne skjelettet før de må gi seg for denne gang.

– Vi vil jo helst få opp hele skjelettet i morgen, men vi får se hva vi finner. Det vi ikke er i tvil om, er at stedet vi nå leter på er rett, understreker hun.

LES: Leiter etter birkebeinarlik i brønn

Skulle forgifte drikkevannet

Funn frå krigen

Gravinga avdekket flere ting fra andre verdikrig, blant annet slike trekasser.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Sverresoga sier at et mannslik ble kastet i brønnen på Sverresborg etter at baglerne hadde tatt borgen fra birkebeinerne i 1197. Baglerne ville forgifte drikkevannet på den måten.

Ruinene av borgen som en gang kneiset over Trondheim ble undersøkt flere ganger på 1700- og 1800-tallet, men det mest omfattende utgravingsarbeidet var det arkitekt Gerhard Fischer og daværende sjef for Folkemuseet på Sverresborg, Sigurd Tiller, som gjorde i årene 1936–1939.

De fant blant annet et skjelett på bunnen av brønnen, og mente det var levningene av birkebeineren. De tenkte å ta opp skjelettet senere, og skuffet sand over funnet, etter å ha tatt bilde av det.

– De tenkte å komme snart tilbake, men så kom krigen, og tyskerne okkuperte hele området, sier Torunn Herje som er direktør på folkemuseet.

Siden har brønnen ligget urørt. Helt fram til denne uka.

Måtte avslutte tidlig

Torsdag var det meningen å hente opp det over 800 år gamle skjelettet, men brønnen inneholdt mye fra krigens dager. Derfor måtte gruppa gi seg tidligere en planlagt på nest siste dag.

– Vi skulle holde fram til klokka 17 torsdag, men måtte gi oss før det på grunn av funnet som vi trodde var granater, sier Makridis.

Gravearbeiderne fant grove planker som trolig lå nært inntil skjelettet, om en skal tolke bildene fra 1938. Er skjelettet fra middelalderen så har det stor verdi.

– Det finnes veldig lite skjelett-materiale fra middelalderen som ikke er begravd på kirkegård. Her ligger et tilfeldig individ, i en helt annen setting. Et slikt funn vil ha stor verdi, avslutter Petersén