plakat.JPGInspirasjonssamlingen på Quality hotel Grand i Steinkjer tirsdag 7. juni er i regi av Nord-Trøndelag fylkesbibliotek. Samlinga er gratis, starter klokka 10 og avsluttes klokka 15. Målet er å inspirere flere til å melde seg som leseombud, gi tips og hjelp til å finne lesestoff, og finne et nettverk av andre leseombud å dele erfaringer med.  På samlinga vil forfatter Eivind Hofstad Evjemo fra Levanger snakke om møter med og gjennom litteraturen. Eva Rekve fra prosjektet Leser søker bok vil gi tips om bøker som egner seg til høytlesning.

Hvem kan bli leseombud?

For å bli leseombud må du melde deg til tjeneste hos ditt bibliotek. På Steinkjer bibliotek får du informasjon og hjelp til å finne et egnet sted å lese.

Det er stort behov for leseombud av alle slag og alle aldre. Derfor kan alle som kan lese høyt bli leseombud. Leseombudene kan også være ansatte på arbeidsplassen eller i boligen til målgruppa..

Det stilles ingen formelle krav til å bli leseombud. Det viktigste er at du er glad i å lese og har lyst til å spre leseglede. Det er i dag rundt 1000 leseombud her til lands, men behovet er mye større.

Hvem trenger leseombud?

De fleste leseombud i Steinkjer leser på institusjoner som bo-og rehabiliteringshjem, på sykehjem og eldresenter. I andre kommuner finner du leseombud på biblioteket, i private hjem og fengsler.

Mange mennesker mister synet på sine gamle dager. For disse er det sjelden et reelt alternativ å lære punktskrift - de trenger høytlesning. Mennesker med utviklingshemming kan ha svake leseferdigheter, men et leseombud kan bidra til både økt interesse for bøker og bedre ordforråd. Nye nordmenn trenger en arena hvor de kan høre og snakke norsk. Høytlesning er en måte å bli kjent med et nytt språk på. Også andre mennesker kan ha stor glede og nytte av et leseombud, for eksempel mennesker med demens, afasi, psykiske lidelser eller konsentrasjonsvansker.evje.JPG

Organisering av lesestundene

Høytlesingen foregår på ulike institusjoner for eksempel alders- og sykehjem, bofellesskap, psykiatriske dagsentre og lignende. Det er en fordel å lese regelmessig, og lesestundene varer sjelden i mer enn en time. Som leseombud kommer du med en gave. Mange beboere opplever det som en verdi å ha noe fast å kunne glede seg til hver uke!

Et sosialt nettverk

Som leseombud kan du være med å gi mennesker en bedre hverdag. Å være et leseombud er også mye mer enn en som leser høyt for andre.  Et leseombud er en historieforteller og gledesspreder, et lyspunkt i hverdagen og en som tar med dem de leser for ut i verden.

Du kan melde deg på Inspirasjonsdagen ved å kontakte kari.hortman@ntfk.no. Påmeldingsfrist er 30. mai.