Fugene fjernes og erstattes med håndverksmessig riktige materialer, løse steiner festet og toppen av ruinene får et beskyttende lag.
Slik fikser man ruiner i 2012. Ruinene av Olavskirken ved biblioteket og teglkasteller er allerede ferdig pusset. Det neste på planen er de litt visuelt hemmelige ruinene i Nedre Langgate.

– De ligger på nedsiden av Maskinistenes hus. Man ser dem nesten ikke, sier kulturkonsulent Arne Solhaug i Tønsberg kommune.

Håkonssons kongsgård

Sammen med Riksantikvaren er kommunen midt i et landsomfattende ruinprosjekt.

– Vi skal få kongsgårdsruinene fram i dagen og gjøre dem tydeligere, sier Solhaug.

– Veldig mange har ikke sett dem eller en gang vet at de er der, fortsetter han.

Ruinene er restene etter kongsgården til en av de store norske kongene, Håkon Håkonsson.

Kongsgården ble antakelig bygd under Håkonssons periode som konge fra 1217 til 1263, nærmere bestemt i årene fra 1234 til 1254.

– Ifølge Riksantikvaren har dette vært et skikkelig stort anlegg. På størrelse med kongsgården i Oslo. Det kan ha omfavnet Domkirken, der Lavranskirken sto, og gått helt ned til sjøen, over veien.

Det er murerfirmaet Dag Arne Nilsen som står for jobben. Der jobber Odd Rui. Han har spesialkompetanse på gamle mureteknikker og materialer. Nå er firmaet i gang.

Måtte tørke ut ruinene

Det har tatt litt tid å komme i gang på grunn av mye regn i høst. Ruinene må nemlig tørkes ut før de renses. Derfor er det også bygget tak over ruinene, for å få bort vannet. Men nå er det tørt, og arbeidet er i gang.

Rui opplyser at også NIKU skal grave ovenfor ruinene.

– Det blir spennende. Ingen vet hva som er under bakken der. Vi skal grave på baksiden av ruinene, for å få dem mer fram, sier Solhaug.

Kommunen og Riksantikvaren deler regningen på 1.5 millioner, fordelt over to år.
Det er ikke satt noen dato for når pussingen skal være ferdig. Det er det været, og eventuelle overraskelser underveis som avgjør.

– En slik jobb går gjerne over flere år, sier Solhaug.