St. Stephans hospital eller St. Jørgens hospital? Kloster? Kirke? Eller ingen av delene?

Tønsbergs historie er full av hull, de siste årene er flere av dem fylt med kunnskap. Men ikke alle. Et av de store mysteriene i byens kirkehistorie er St. Stefans hospital.

Sagaen forteller at kong Håkon Håkonsson (1217-63) bygde et hospital sør for Olavskirken. Men det er også referanser i andre kilder til et St. Jørgens hospital.

LES OGSÅ: – Tønsberg må ha en middelalderkirke

Arkeolog Vibeke Lia hos Kulturarv i fylkeskommunen har nylig vært ute i Gunnarsbøparken, rett utenfor kontoret i fylkeshuset med innleid georadarmaskin fra NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning).

Ved Gunnarsbø?

For det er i dette området at hospitalet skal ha ligget. Lia forteller at det er referanser i stedsnavn i området til hospitalet. Hospital-løkka, blant annet.
Men ingen vet nøyaktig hvor det lå.

– Sannsynligvis ble det revet i løpet av 1500-tallet, sier hun.

Hun tror at de navnene, St. Jørgen og St. Stefan, kan referere til samme hospital. Eller at det ble slått sammen til ett.

Erling Eriksen skriver i heftet «Gamle Tønsberg: Gunnarsbø»:
 

«Prof. O.A. Johnsen mener at hospitalet på Gunnarsbø, St. Stefans hospital, fra først av var et vanlig sykehospital som senere spesialiserte seg som spedalskhospital og da kalles «St. Stefans og St. Georgs hospital». Nyere undersøkelser foretatt av dosent H. Bjørkvik tyder på at St. Georgs hospital opprinnelig har vært en egen institusjon som en gang mellom 1320 og 1445 ble slått sammen med St. Stefanshospitalet.»

Det er gravd noen sjakter i området, men det er ikke funnet noe som minner om rester av bygninger.
Området Vibeke Lia og Kulturarv sjekker, er utenfor middelalderbyens grense. Den går på sørsiden av byen, i St. Olavs gate.

– I middelalderen var dette utenfor byen, sier Lia.

Det verserer også rykter om at hospitalet, eller et av dem, kan ligge i sørenden av Møllebakken.

LES MER: Her kan de ha ofret mennesker og dyr

Resultatene

Foreløpig har ikke Kulturarv analysert resultatene fra georadar-undersøkelsen på østsiden av Svend Foyns arbeiderboliger, på nedsiden av parkeringen til Gunnarsbø.

Men Lia har kikket litt på resultatene:

– Det er mulig at det ligger et hjørne av noe der. Men det er umulig å si hva det er. Det kan være et rør, eller et hushjørne. Men det hadde vært morsomt å finne det. Vi har prøvd ganske lenge å finne noe. Og lett i store deler av området uten å finne noe. Store deler av området er sjekket, sier hun.

Om ikke så lenge skal det graves en sjakt på en byggetomt i St. Stefans gate.

– Kanskje vi finner noe der, sier Lia.

Kulturarv skal senere gå i dybden på resultatene fra georadarundersøkelsen. Kanskje de finner, 1,5 meter under bakken på middelalderdybde, restene av det mystiske og mytiske hospitalet?