Syke studenter får penger

Neste år kan langtidssyke studenter få rett til økonomisk støtte. I dag må du klare deg med egne midler hvis du er syk i mer enn fire måneder.

Publisert Sist oppdatert

– Det er jo helt supert! Nå slipper forhåpentligvis langtidssyke studenter å ende opp som sosialklienter, sier student Gerd-Elise Mørland.

Universitas skrev i mars om Mørland, som i 1999 fikk en invalidiserende bekkenløsning og ble stående på bar bakke økonomisk etter at hun var sammenhengende syk i mer enn fem måneder.

Rundt 1150 studenter i året er syke så lenge at de får omgjort lån til stipend, ifølge tall fra Lånekassen. I dag kan studenter som blir langvarig syke få omgjort studielånet til stipend de første fire og en halv månedene. Etter dette faller støtteordningene bort, og mange blir henvist til sosialkontoret eller nye studielån for å klare seg. Først etter å ha vært syke i ett år kan studenter søke om såkalt rehabiliteringsstøtte, ifølge dagens regelverk.

Trolig politisk flertall

11. desember skal et lovforslag som innebærer at studenter kan få støtte allerede etter fem måneder behandles i Stortinget. Hullet i støtteordningen tettes dermed igjen.

– Forslaget ble fremlagt av Stoltenberg-regjeringen, og det har ikke kommet noen endringer fra den nye regjeringen. Jeg regner med at saken blir vedtatt enstemmig, selv om man aldri kan være sikker, sier Britt Hildeng (Ap), som er saksordfører.

– Også jeg regner med at saken går igjennom enstemmig. Vi i Høyre har i hvert fall ingen innvendinger, sier Beate Hundhammer (H) i Stortingets sosialkomité.

Lobbyvirksomhet

Sosialdepartementet anslår at det nye forslaget vil koste 28 millioner i året.

Studenter som har deltidsjobber vil kunne få sykepenger fra første dag, og deretter få rehabiliteringspenger etter fem måneder dersom dette utgjør mer enn sykepengene, heter det i forslaget, som hvis det går igjennom vil tre i kraft fra 1. januar 2002.

– Det er en menneskerett å kunne være syk uten å måtte ta opp lån for å klare seg, sier studentparlamentsleder Anne Berit Grøtterud.

Etter at Universitas skrev om saken i vår har hun drevet lobbyvirksomhet opp mot politikerne for å få i stand det foreliggende lovforslaget.

– Dette er en veldig viktig del av studiefinansieringen, sier Grøtterud.

Powered by Labrador CMS