MÅ TA GREP:--S osial og helsedirektoratet og sykehusene må ta seg selv i nakken og bedre kvaliteten i turnustjenesten, sier Stian Østland, leder for Medisinsk studentutvalg

– Går på bekostning av kvalitet

Sosial og helsedirektoratet øker ukritisk antall turnusplasser uten å se på kvaliteten og veiledningen i tjenesten, mener lederen for Medisinsk studentutvalg.

Publisert Sist oppdatert
TEORI OG PRAKSIS: -- Det er mer vekt på teorifagene i stedenfor kvaliteten i praksis, sier Stortingsrepresentant Inge Lønning (H).

– Det er skremmende hvis de ikke sørger for mer midler til kvaliteten, men bare øker kapasiteten på turnustjenesten, sier Stian Østland, leder for Medisinsk studentutvalg (MSU) ved Universitet i Oslo (UiO).

Turnustjenesten, hvor studenter er utplassert på sykehus, har lenge slitt mangel på plasser.

Kan øke med 200

Universitas skrev i desember i fjor at turnustjenesten sto i fare for å kuttes ned eller fjernes helt på grunn av for stor pågang. Nå viser Sosial og helsedirektoratet (SHdir) sin siste prognose at det kan være tilstrekkelig å øke antall turnusplasser i sykehus fra cirka 800 i 2006 til 900 plasser i år for å få bukt med pågangen.

– Fagmiljøer jeg har snakket mener at en kapasitet på cirka 650 i året er passende for å gi god veiledning og oppfølging. Det virker som om antall plasser går på bekostning av kvalitet, sier Østland.

Han mener myndighetene angriper saken fra feil ende, og er bekymret for manglende forståelse fra SHdir.

– De bør lytte til ulike kilder og ta en helhetlig vurdering av hele opplegget. Det er tendenser til at små sykehus klarer å gi bedre veiledning til sine turnusleger enn de store sykehusene, noe som indikerer at kapasitet er et problem, sier han.

Kryssende interesser

– Det er ikke riktig at vi ikke ser på kvaliteten i turnustjenesten. Det er viktig å skape flere plasser samtidig som vi evaluerer kvaliteten fortløpende, sier avdelingsdirektør i SHdir, Otto Christian Rø

Han er uenig med Østland, og påpeker at det er mange hensyn å ta når turnustjenesten evalueres. Samtidig er han klar på at kapasitetsøkning er nødvendig.

– Det er viktig at vi i Norge utdanner nok leger til å være selvhjulpne i forhold til antall helsepersonell, sier Rø, som er enig i at det finnes en del utfordringer.

– Det er en del kryssende hensyn å ta. Vi er lovpålagt å gi turnusplass, og det er vår plikt å påse at det er nok plasser til enhver tid.

Ifølge Rø finnes det flere mekanismer som skal sørge for at kvaliteten er god.

– Alle plasser skal godkjennes av faglige råd. Det er de regionale helseforetakene og fylkeslegene som skal sørge for at tjenesten er tilfredsstillende. Vi skal i løpet av høsten også ha en større evaluering hvor vi lager en rapport som skal til faglig høring, sier han.

Ønsker kvalitetsfokus

– Det er mitt inntrykk at det er store variabler i turnusordningen for alle yrkesgrupper, sier medlem av Helse- og omsorgskomiteen ved Stortinget, Inge Lønning (H).

Han ønsker en bredere debatt om kvaliteten i turnusordningen, og skal i løpet av vinteren fremme en Stortingsinterpellasjon der han vil ta opp ordningen i sin helhet.

– Jeg har engasjert meg i denne saken etter at jeg var på årsmøte for medisinstudentene i Tromsø som tok opp dette, og ikke minst på grunn av omsorgsmeldingen til regjeringen som vil ha flere turnusleger i sykehjemmene, sier Lønning. Han ønsker økt kvalitetfokus.

– Det virker som man legger stor vekt på teorifagene, men ser bort fra betydningen av kvalitet i praksis, sier han.

Fornøyde turnusleger

I 2007 gjennomførte Legeforeningen en nasjonal evaluering av turnustjenesten for leger i sykehus, hvor de ble evaluert av 540 turnusleger. Ullevål universitetssykehus var blant de som fikk en samlet evaluering over landsgjennomsnittet.

– Jeg er kjempefornøyd med min praksis. Sykehuset er flinke til å gi utfordringer og god veiledning, sier Pia Kvåle.

Hun har studert medisin ved UiO, og er veldig begeistret for det faglige utbyttet av turnusoppholdet sitt.

– Vi har et stort volum av oppgaver hele tiden uten at det går utover veiledningen. Dessuten er jeg ikke enig i at det er for mange turnusleger. Jeg tror det er viktig å få så mye praktisk erfaring som mulig. Her er det flere små enheter slik at man får forskjellige problemstillinger.

Kollega Marko Kojic er enig.

– Jeg trives veldig godt. Her er det bare å kaste seg ut i det, det er egentlig opp til deg hvor mye du klarer, sier han.

Powered by Labrador CMS