LETTERE HVERDAG: – For oss studenter med lese– og skrivevansker går døgnet rett og slett ikke opp, sier spesialpedagogikkstudent Trond Kristian Sveva. Til høyre førstekonsulent ved KFS, Roar Fikkan.

Nytt dataprogram gir:

Nå ser framtiden lysere ut for studenter med lese- og skrivevansker.

Publisert Sist oppdatert

Bachelor-student Trond Kristian Sveva kan endelig bruke helgene til annet enn bare pensumlesning. Som den første institusjonen i verden har Universitetet i Oslo (UiO) tatt i bruk et nytt dataprogram som hurtig konverterer tekst til lyd, og dermed gjør det lettere for studenter med lese- og skrivevansker å få pensum på lydbok. Et must for Sveva;

– Jeg bruker fem-seks ganger lengre tid enn normalt for å komme meg igjennom pensum ved lesing, men ved hjelp av lydbok kommer jeg meg gjennom pensum like fort som studenter uten lese- og skrivevansker, forklarer han.

Billigere hjelp

Problemet til nå har vært at produksjonen av én enkelt lydbok koster 15.000 kroner, og det er kun svaksynte og blinde som får støtte til dette. Men med dataprogrammet Daisy Generator, utviklet av det svenske firmaet Phonecom, koster det kun 150 kroner å få omgjort en vanlig pensumbok til lyd, noe som muliggjør at også studenter med lese- og skrivevansker kan få hjelp. Foreløpig er det UiO som dekker disse utgiftene.

– Når odelstingsproposjonen foreligger kan studenter med lese- og skrivevansker ta kontakt med Konsulenttjenesten for funksjonshemmede studenter (KFS) og få tilrettelagt kompendier til sine behov, sier førstekonsulent ved KFS Roar Fikkan.

Ny åndsverklov

Foreløpig er det imidlertid kun kompendier publisert av Unipup som kan omgjøres til lydbok. Dette fordi KFS har fått i stand en særavtale med forlaget. Dagens åndsverklov tillater kun produksjon av lydbøker rettet mot blinde og svaksynte, personer med lese- og skrivevansker faller utenom. Men en ny åndsverklov er i emning. – I høringsutkastet til ny åndsverklov legges det opp til at også studenter med lese- og skrivevansker skal få produsert pensum i lydformat, forklarer Fikkan. Om kort tid foreligger odelstingsproposjonen, som vil legge føringene for en ny åndsverklov. Den nye åndsverkloven vil tre i kraft om et års tid.

Powered by Labrador CMS