En drone er et lite fjernstyrt fly eller helikopter, gjerne utstyrt med kamera. Her til lands brukes droner allerede til alt fra byggeprosjekter til redningsaksjoner. Men de aller fleste brukes på hobbybasis av private entusiaster.

– Jeg kjøpte meg én sommeren 2014 og ble raskt frelst. Derfor startet jeg en gruppe for likesinnede, sier Kjetil Soløst.

Han leder interesseorganisasjonen Droneklubben, med flere tusen følgere på Facebook.

Og selv om du ikke er like entusiastisk som Soløst, er sannsynligheten likevel stor for at du i nær fremtid vil møte droner mye oftere.

Les også: Slik kan selvkjørende biler påvirke din hverdag

Salgsuksess

Espen Silseth er produktansvarlig for droner i Komplett. Han har sett salget øke dramatisk de siste årene.

– Hver gang et nytt produkt kommer på markedet, eksploderer salget. Vi begynte å selge droner for fem år siden, og fra 2014 har det tatt helt av, sier Silseth.

Han forteller at alle tidligere salgsrekorder ble knust i fjor høst. Da lanserte én av de mest populære produsentene, DJI, sin nyeste modell, Mavic.

– Jeg lurte på om salget ville flate litt ut etter hvert som modellene ble dyrere. Men det har bare blitt mer populært. Droner har definitivt gått fra å være noe for spesielt interesserte til å bli allemannseie.

Sett denne? Slik har mobiltelefonene utviklet seg

Natur-selfies

– De fleste som kjøper en drone gjør det fordi de vil lage en kul film eller ta kule bilder, sier gründer Ole Jørgen Seeland i Staaker

Staaker er et norsk teknologiselskap som har utviklet en drone styrt av kunstig intelligens. Det er en såkalt «follow me»-drone, som følger brukeren automatisk uten at den må styres fra bakken.

– Vi lagde Staaker fordi det var et produkt vi selv ønsket oss. Vi hadde lyst til å kunne filme oss selv på ski, sier Seeland.

Både Staaker og lignende produkter har blitt svært populære blant ekstremsportutøvere og friluftsfolk. Søker du på kjente reisemål som Trolltunga eller Preikestolen på Instagram, finner du stadig flere bilder tatt med droner.   

Ved å ta med deg en drone får du bilder og film som lever opp til minnene du hadde av turen, mener Seeland. 

Turglad? Speilrefleks eller mobilkamera på turen? 

UT PÅ TUR: Stadig flere bruker droner når de skal ta bilder på fjellet eller på ferie. FOTO: EMIL SOLLIE / STAAKER

Trening og mat

– Vi har til og med testet Staaker med langrenns- og ro-landslaget, i samarbeid med Olympiatoppen. Det er et kjempeflott verktøy for å studere teknikk når man trener, fortsetter Seeland.

– Og tenk på hvis du skal lære datteren din å sykle. Vil du da bruke én hånd til å filme med mobilen og én til å holde sykkelen? Eller vil du ha begge hendene frie og et kamera som følger etter deg?

Lenge siden sist du trente? Kom i form med disse appene

Droner kan også brukes til mindre spreke formål. Flere restauranter og matleveringstjenester i Norge og utlandet har forsøkt seg med drone-kelnere for hurtigmat. Foreløpig er likevel drone-servering hovedsaklig brukt som markedsføringsstunt.

Les mer om ny teknologi: Ekspertenes spådommer om teknologiåret 2017

Virtuelle visninger

En yrkesgruppe som lenge har brukt droner til praktiske formål er eiendomsmeglere. Kanskje har du allerede sett boligannonser med flyfoto og -video. De har lenge vært populære i USA, og finnes i mange varianter på YouTube.

– Dronevideoer gjør en boligannonse mer tiltalende og engasjerende. De gir deg en helt annen vinkling på eiendommen og området rundt, sier Soløst. 

Han tror utbredelsen i boligannonser og andre lignende formål vil øke i årene som kommer. 

Har du allerede et sted å bo? Her lærer du deg å henge opp tv-en i stua

– Teknologien og sikkerheten blir hele tiden bedre, og det er ingen grunn til at bruken skal stoppe, sier Soløst.

Undervannsdroner

I Komplett er de også overbeviste om at folk nå ser mulighetene droner gir.

– Det er vanskelig å si noe mer konkret om akkurat hva man vil bruke droner til om to, fem eller ti år. Men det er helt sikkert at folk vil bruke dem, sier Silseth.

Han nevner blant annet at en ny undervannsdrone kommer på markedet i sommer. Med den kan du snike deg innpå fisk og filme under vann, forteller han. 

– Droner er allerede populære blant folk i båt. I skjærgården kan man for eksempel sende ut en drone for å finne den beste båtplassen, sier Silseth.

Glad i friluftsliv? Her er dingsene som gjør hyttelivet enklere

Han advarer likevel om at tradisjonelle droner ikke tåler vann, og at bruk til sjøs skjer på eget ansvar.

Silseth, Soløst og Seeland understreker alle at det er viktig å følge regelverket rundt droner. Det innebærer blant annet å holde seg minst 150 meter unna folk, bygninger og trafikk, med mindre du har spesiell tillatelse. 

For å lese alt om regler rundt bruk av droner i Norge, se Luftfartstilsynets egen side dronelek.no.

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.