Da de første håndholdte mobiltelefonene kom hadde de antenne stikkende ut på toppen. Du kunne ringe, men det var stort sett alt du kunne bruke den til. 

Les også: Teknologien som kom og forsvant

Utover 90- og 2000-tallet skjedde det imidlertid mye – for ikke å snakke om dagens telefoner, som omtrent ikke har noe til felles med telefonene vi brukte for 20 år siden.

HVITE KNOKER: I denne annonsen fra 1981 viste Siemens frem en mobiltelefon plassert i en stresskoffert. Legg merke til mannens hvite knoker: Denne mobilen var nemlig tung. Foto: Telemuseets arkiv

– Mobiletelefonene som kom på 80-tallet var ofte så tunge som 17 kilo, og de var gjerne skjult i stresskofferter eller ryggsekker. Reklamene på den tiden var utelukkende rettet mot menn og næringsliv. Simonsens mobiltelefoner var gjerne merket med en «R», som sto for robust. Mobilene var altså tunge, robuste og appellerte hverken til unge eller til kvinner, sier Laila Andersen i Telemuseet, og fortsetter:

– Men for tjue år siden ble mobilene bare mindre og mindre. Noen var så små at menn med store hender nærmest ikke klarte å treffe knappene. Deretter ble telefonene store igjen, da vi etter hvert skulle ha inn mer teknologi.

Så du denne? 11 iPhone-triks du neppe vet om

Ved hjelp fra Telemuseet og Stiftelsen Elektronikkbransjen har Smart laget en oversikt over de viktigste høydepunktene i mobiltelefonens historie de siste 20 årene:

De første som slo an (før 2000)

I tillegg til at mobiltelefonene gikk fra å være flere kilo tunge til å faktisk bli mobile på 90-tallet, ble mobilene også langt rimeligere enn hva de hadde vært på 80-tallet.

90-TALLS: Denne mobilen fra Ericsson var det mange som hadde på midten av 90-tallet. Foto: Telemuseet

I 1996 lanserte Eriksson sin aller første telefon som rettet seg mot forbrukeren, nemlig Eriksson GA318. Den kunne man ringe og motta tekstmeldinger med – men sende meldinger kunne man ikke.

Les mer: Slik blir du kvitt iOS 10-problemene

På samme tid lanserte Nokia sin aller første smarttelefon, Nokia 9000 Communicator, en diger kloss med to skjermer og tastatur gjemt på innsiden. Den kunne gjøre nesten alt som en datamaskin på den tiden kunne. Noen folketelefon ble den riktig nok ikke, men snakk om å være forut for sin tid, Nokia!

1995: 90 prosent av Norges befolkning har mobildekning og 85 prosent har GSM-dekning (som kreves for å sende SMS)

1996: Antall mobilabonnementer bikker én million i Norge

1997: Nokia 6110 kommer - den første telefonen med Snake. Året etter kom Nokia 5110

1998: 58 prosent av den norske befolkningen eier en mobil, og det er etablert like mange mobilabonnementer som fasttelefonabonnementer

TIDLIG UTE: Nokia 9000 Communicator kom i 1996 og var Nokias første smarttelefon. Foto: Wikimedia Commons/Techno567

Personalisering og eksperimentering med design (2000-2006)

Rundt årtusenskiftet skjøt antall mobilabonnenter virkelig i været. Så mange som tre millioner abonnementer ble registrert i løpet av 2000, og stadig flere unge fikk seg mobil.

At mobiltelefonene ikke lenger var forbehold voksne menn ble virkelig tydelig i denne perioden. «Alle» skulle ha mobiltelefon – og det ble også viktig å sette sitt personlige preg på den: Deksler, ringetoner og logoer var noe som mange mobileiere jevnlig byttet ut.

VELDIG POPULÆR: Nokia 3310 kunne bytte deksel, man kunne spille Snake – og mye annet. Foto: Telemuseet

– I 2000 kom «kult-telefonen» Nokia 3310, også kjent som telefonen som tåler alt og har batterilevetid målt i uker. Den hadde de råeste spesifikasjonene på den tiden, med kalkulator, Snake-spillet og mulighet for å skrive ekstra lange SMS-er. Det er fortsatt en av de meste solgte mobilene noen sinne, med rundt 126 millioner solgt, forteller Marte Ottemo, som er kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Ottemo testet i en årrekke mobiler og annet teknisk utstyr da hun jobbet som IT-journalist i blant annet Nettavisen, og som ansvarlig redaktør for A-pressens teknologimagasiner, deriblant Mobilen.no og Teknologi.no

MERKELIG DESIGN: Nokia 7280 var en av telefonene som Nokia lanserte på begynnelsen av 2000-tallet. Denne ble kjøpt til 3899 kroner i 2005. Foto: Telemuseet

– Rundt 2004 begynte design å spille en viktig rolle, og mobilene kom i de merkeligste fasonger. Nokia 7280, bedre kjent som leppestift-telefonen, var pen å se på, men tilnærmet umulig å skrive tekstmeldinger på. Da Nokia 7600 landet i redaksjonen for test, var reaksjonen at den ser ut som et p-pillebrett. En annen stor hit var flip-telefonen Motorola Razr, de kom også i en gullbelagt «bling-bling» Dolce & Gabbana-versjon.

Sjekk også: Ny mobil? Dette gjør du med den gamle

2000: Tre millioner registrerte mobilabonnementer i Norge

2000: Nokia 3310 lanseres

2000: Den første telefonen med mp3-spiller lanseres, Siemens SL45

2001: 3G-nettet kom

2002: Sony Ericsson T68i kommer som den første telefonen med MMS

2002: Nokia 7650 er den første telefonen med mobilkamera

2003: Den første Motorola Razr-telefonen ble lansert

2004: Omtrent alle norske ungdommer har mobil

FØRSTE MED KAMERA: Nokia 7650 kom i 2002 og var den første mobilen som hadde innebygget kamera. Legg merke til hvor liten telefonen var, bare 11 cm lang. Telefonen kostet 6064 kroner da den kom. Foto: Telemuseet

Smarttelefonene tar over (2007-)

Etter å ha eksperimentert med ulike designgrep i flere år, ble mobiltelefonene plutselig lang mer stilrene.

GJORDE SMARTTELEFONER STORT: Steve Jobs viste i 2007 frem den aller første iPhone-modellen. Foto: AFP

– Etter 2007 var det smarttelefoner med stor skjerm som gjaldt, og designet ble betraktelig mer ensrettet. 2010 var toppåret for mobiltelefonsalg i Norge, da gikk 2,5 millioner telefoner over disk. I fjor var tallet 1,8 millioner telefoner. Til gjengjeld kjøper vi i dag betraktelig dyrere telefoner, og det gjør at vi skifter mobil sjeldnere. Tidligere byttet vi hver 18 måned, nå går det i gjennomsnitt 2,5 år mellom hver gang vi kjøper ny mobil, sier Ottemo.

Les også: 11 iPhone-triks du neppe vet om

2007: Apple lanserer den første iPhone-telefonen

2008: Den første Android-telefonen ble lansert, HTC Dream

2009: Oslo-området får 4G-dekning

2010: Høyeste mobiltelefonsalg i Norge noen sinne med 2,5 millioner salg

2011: 4G-nettet bygges ut i flere andre byer

2015: 82 prosent av befolkningen har en smarttelefon

Kilder: Norsk telemuseum, Telenor, Nkom, Elektronikkbransjen, TNS Gallup, SSB

Annonse

Komplett Club

Få 100 kr i velkomstgave! Bli medlem i vår nye kundeklubb og få poeng når du handler på Komplett.no. Poengene gir deg tilgang til ulike typer fordeler som rabatter, fri frakt og muligheten til å bli VIP-medlem. Medlemskapet er gratis.