ABONNER PÅ ÅS+ I 8 UKER FOR BARE 49 KRONER OG FÅ TILGANG PÅ ALT DIGITALT STOFF

ÅS: Det høres ut som Beatur fra Island har skrudd på rytmeboksen i biblioteket i Ås, men det er faktisk han selv som lager alle lydene og setter det sammen til musikk. Og det med god hjelp fra de frammøtte barna.

Gjennom hele dagen kan hvem som vil bli med på gratis verksteder i hele kulturhuset når UKA i Ås og kommunen arrangerer internasjonal kulturfestdag.

- Pf, tk, pf, pf, tk smeller det fra Bjørn Pollen (9) når han blir oppmuntret til å bruke utestemmen inne. Beatur stemmer i, får barna til å synge med og tar opp lydene. Når han spiller av resultatet, en kul låt full av barnas egne rytmelyder, lyser de opp og klapper entusiastisk.

Saken fortsetter under videoen

- Kultur er en del av integrering

Det var den samiske skuespilleren Mikkel Gaup som fikk starte hele kulturfesten da han joiket fra balkongen på kulturhuset. Han steppet inn i siste liten for Trine Cecilie Kvambe og synes arrangementet er helt herlig. Dessuten har han familie i Ås.

- Dette viser folk at kultur er en del av integrering og det er viktig. Føler man seg velkommen i et nytt miljø, blir man kanskje mindre innesluttet. Lærer vi å forstå, blir det lettere å skjønne hverandre. Det går jo begge veier, sier Gaup til Østlandets blad.

I sin flotte samekofte hadde han en artig workshop.

- Joik er noe vi samer holder på med, starter han. Så hva betyr he, lo, li, loa? Absolutt ingenting, utroper han og publikum humrer.

Joik er stavelser satt til melodi, og sammen med de unge hjelperne Inge og Torje fikk Mikkel Gaup god hjelp til å lære publikum å joike - på en halvtime.

Geoparder og sommerfugler

Andera Lynghol og Aranee Sinnathurai fra World Wide Fund for Nature (WWF) malte barnas ansikter, og her ble det raskt kø.

Nina Hodneland, daglig leder i Norsk Kulturhusnettverk (NKN), hadde tatt med seg datteren Anniken (6) for å sjekke ut kulturfesten i Ås. NKN har fokus på inkludering og har støttet kulturfesten med 50.000 kroner gjennom prosjektet Kulturspirer fra Kulturdepartementet.

Anniken har satt seg godt til rette for å bli malt i ansiktet. Hun skal bli en geopard. Ja, du leste riktig. Anniken var så opptatt av forvandlingen at vi er ikke helt sikre på hva en geopard er, eller hva den gjør. Men fin ble hun i allefall.

Det samme gjorde Mathilde (5). Mens mamma Maria Therese Jensen fra Ås korforening sang på balkongen, kunne Mathilde forvandles til en søt sommerfugl.

Gamle klær blir som nye

Natur og ungdom, Naturvernforbundet på NMBU og Spire Ås holdt den store klesbyttedagen, og plaggen strømmet inn. Vigdis Revhaug var bare en av mange som ga bort fine klær hun ikke lenger bruker.

- Å bytte klær som bare henger i skapet er helt fortreffelig. Det er bedre å gi det til noen som har bruk for det, sier hun og er svært fornøyd med at eventuelle rester blir gitt bort videre. Her kastes ingenting.