Venter økning i antall helseturister på verdensbasis

Al Zahra var blant utstillerne på messen i Berlin forrige uke.
Al Zahra var blant utstillerne på messen i Berlin forrige uke. Foto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseturisme er i ferd med å bli et globalt fenomen, men en bransjeorganisasjon advarer mot risikoen for «overdiagnostisering».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseturisme blir stadig mer vanlig, og flere reiser til utlandet for å fikse på alt fra tenner til pupper. Noen reiser også utenlands for å få behandling for alvorlige sykdommer som kreft.

En fersk undersøkelse fra Visa og Oxford Economics viser at helseturisme-sektoren, som allerede skaper flere milliarder dollar i inntekter hvert år, trolig vil vokse med 25 prosent hvert år fram til 2027.

Under reiselivsmessen ITB i Berlin møtte nyhetsbyrået AFP Relaxnews flere bransjeaktører.

Medical Travel Quality Alliance står bak en anerkjent rangering av sykehus som tar imot helseturister. Julie Munro, president i selskapet, tror én av årsakene til at flere søker behandling i utlandet er at flere land med økende middelklasse har et dårlig offentlig helsevesen.

Helseturisme - et globalt fenomen

Det er ikke lenger bare innbyggere i rike land som reiser til fattigere land for å få rimelig behandling. Land som USA, Spania, Tyrkia, Singapore og Thailand opplever både at flere kommer for å få medisinsk behandling, men også at deres egne innbyggere søker hjelp i utlandet, ifølge AFP Relaxnews. Lange helsekøer, samt at flere søker medisinske behandlinger som ikke er tilgjengelige eller er svært dyre i hjemlandet, er trolig blant årsakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julie Munro i bransjeorganisasjonen Medical Travel Quality Alliance advarer om at helseturismen har en bakside. Hun påpeker at det er et økende problem at pasienter risikerer å bli «overdiagnostisert» i utlandet, og at dermed kan bli anbefalt dyre behandlinger som kanskje ikke er nødvendige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thomas Boemkes, som jobber for «nisjeturismebyrået» Diversity Tourism, sier til AFP at han tror helseturisme er i ferd med å bli et globalt fenomen.

– Mange tyskere reiser for eksempel til Polen eller Kroatia for tannbehandlinger fordi det er billigere. Samtidig kommer mange russere og arabere til Tyskland fordi vi har gode sykehus og tilbyr omsorg som de ikke finner hjemme, sier Boemkes.

Les også: Kroppen din oppfatter maksvekten din som idealvekt

Risikerer overdiagnostisering

Jacco Vroegop er direktør for Worldeye-klinikkene i Amsterdam og Frankfurt som spesialiserer seg på øyehelse. Worldeye er et nettverk av klinikker som opprinnelig ble grunnlagt i Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber med reisebyråer og tilbyr komplette pakker. Inkludert henting på flyplassen, sier Vroegop til AFP.

Han opplyser om at Worldeye årlig behandler omlag 50.000 utenlandske pasienter fra 107 land.

Vroegop forteller at helseturister ofte vurdere den sikkerhetspolitiske situasjonen i landet de tenker å reise til. Derfor velger mange av Worldeyes pasienter å bli behandlet ved klinikkene i Amsterdam eller Frankfurt fremfor å reise til Tyrkia. Les også: Dette må du vite om reseptfrie medisiner

Ønsker 500.000 helseturister i 2020

Dubai har satset stor på helseturisme siden 2012. Myndighetene har fokusert på syv spesialområder hvor Dubai har kapasitet til å ta imot utenlandske pasienter uten at det påvirker omsorgstilbudet til lokalbefolkninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi lanserte en strategi for å bygge merkevaren «Dubai Health Experience», som er en nettside hvor turister kan finne offisiell informasjon om vårt behandlingstilbud, forteller Linda Abdulla Ali, som er konsulent ved Dubais offentlige kontor for helseturisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2015 tok Dubai i mot 298.000 utenlandske pasienter, hvorav 30 prosent av dem reiste fra andre arabiske land.

– Vårt mål er å tiltrekke oss en halv million helseturister innen 2020, sier Ali til AFP.

Andre land som Portugal har også begynt å satse forsiktig på helseturisme.

– Vi holder fortsatt på med strategiarbeidet, men snart vil vi begynne å promotere vårt tilbud over hele verden, sier Joaquim Cunha som jobber for Health Cluster Portugal.

Gruppen planlegger å tilby en liten park med private sykehus.

– Vi kan ikke bruke offentlige sykehus til helseturisme, sier han.

Les også:

Slik forebygger du musepest

Du kan merke forskjellen på virus- og bakterieinfeksjon