Fordelene og ulempene med aksjesparekonto

Finansdepartementet jobber med et høringsnotat om aksjesparekonto. Finansminister Siv Jensen mener aksjesparekonto er et viktig tiltak.
Finansdepartementet jobber med et høringsnotat om aksjesparekonto. Finansminister Siv Jensen mener aksjesparekonto er et viktig tiltak. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette bør du vite om aksjesparekonto som trolig er rett rundt hjørnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om aksjesparekonto:

  • Gjelder for personkunder.
  • Du kan spare i aksjefond og aksjer.
  • Du kan bytte aksjefond uten å måtte skatte.
  • Eventuelt utbytte går ikke inn på kontoen, men blir skattlagt som vanlig.
  • Dersom du lar pengene stå på den tilknyttede bankkontoen får du ikke renter.
  • Regjeringen skal bestemme hvem som får selge produktet.

Kilde: Statsbudsjettet

Dagens lave rentenivå innebærer at tradisjonell banksparing gir liten avkastning.

En aksjesparekonto skal gjøre det lettere og mer gunstig for privatpersoner å spare i aksjer og aksjefond.

– Ordningen med aksjesparekonto er et viktig tiltak for å gjøre det enklere og mer fleksibelt for småsparerne å investere i aksjer og aksjefond og gjennom dette øker deres eierskap i norske bedrifter, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til ABC Nyheter.

Bengt Olav Lund i DNB. Foto: DNB
Bengt Olav Lund i DNB. Foto: DNB

Regjeringen la fram forslaget om aksjesparekonto i statsbudsjettet for 2017. Finansdepartementet jobber nå med et høringsnotat med forslag til hvem som skal kunne tilby ordningen og hvordan den teknisk skal utformes, opplyser departementet overfor ABC Nyheter.

Finansdepartementet tar sikte på at reglene trer i kraft i løpet av første halvår av 2017, men først må notatet sendes ut på høring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Banker vil anbefale fondskonto, selv med nye skatteregler

– Gunstig for privatpersoner

Flere av Norges største banker informerer allerede nå om at de kommer til å tilby en aksjesparekonto, blant annet Storebrand , Nordea og DNB.

Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand, forklarer at med en aksjesparekonto kan du bytte mellom aksjefond og enkeltaksjer uten å måtte skatte av eventuell gevinst. Skatten betales først når du tar ut pengene av konto.

– I lanseringsåret 2017 ligger det enda en gulrot i potten: Du kan flytte eksisterende aksjefond og enkeltaksjer til aksjesparekonto uten å realisere eventuelle gevinster. Når du har flyttet, kan du bytte til fondene og aksjene du måtte ønske. Det blir mulig å selge aksjefondene og aksjene på kontoen og sette pengene på en tilknyttet bankkonto, også det uten å måtte skatte av gevinsten, forklarer Dyre Haug og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En tredje fordel er at du først kan ta ut innbetalt beløp uten å skatte. Først når du tar ut gevinster fra konto, begynner du å skatte. Når du kommer så langt, vil du også få skjermingsfradrag som reduserer skatten på gevinsten din. Slik vil privatpersoner få de samme fordelene som bedrifter som sparer i aksjefond allerede har.

Dyre Haug mener en aksjesparekonto passer for alle som vil spare langsiktig i aksjefond og enkeltaksjer. Han får støtte av Bengt Olav Lund, divisjonsdirektør for sparing i DNB:

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand. Foto: Storebrand
Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand. Foto: Storebrand

– Utgangspunktet er at aksjesparekonto er gunstig for samtlige privatpersoner som ønsker å spare i aksjer eller aksjefond. I prinsippet bør alle kjøp av aksjer eller aksjefond skje innenfor en aksjesparekonto fremfor utenfor, sier Lund til ABC Nyheter.

Les også: Sjekk om det lønner seg å starte fondssparing nå

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær oppmerksom om du har urealiserte tap

– Er det noen som bør styre unna aksjesparekonto?

– Personer som vil spare i kombinasjonsfond, pensjonsporteføljer og rentefond bør heller velge fondskonto. En aksjesparekonto kan nemlig kun inneholde aksjefond med en aksjeandel på mer enn 80 prosent, sier Dyre Haug i Storebrand.

Bengt Olav Lund i DNB mener ingen nødvendigvis bør styre unna aksjesparekonto, men at de som har urealiserte tap må være oppmerksomme:

– Flytting av eksisterende aksjesparemidler over i aksjesparekonto er ikke gunstig for de investeringene der kunden har urealisert tap, sier Lund og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Måten å flytte disse midlene over i aksjesparekonto, kan være først å selge seg ut og deretter benytte salgsbeløpet som pengeinnskudd til aksjesparekontoen. På den måten får kunden benyttet det realiserte tapet til fradrag i skatten for 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Annenhver finansjobb kan forsvinne

Anbefaler riskiospredning

Knut Dyre Haug i Storebrand mener det er lurt å spre sparepengene på flere spareformer; renter, aksjer og eiendom.

– Da får man spredt risikoen bedre og er mindre utsatt for børsfall. En slik spredt portefølje kan man ikke få i en aksjesparekonto, siden den kun kan inneholde aksjefond med en aksjeandel på mer enn 80 prosent. Vil man spare i både aksjer og renter, bør man velge fondskonto (også kalt Ekstrapensjon), sier han og legger til:

– Du må derfor bestemme deg for hva som passer for akkurat deg. En del vil velge å ha begge deler, både aksjesparekonto og fondskonto. Men dette kan være litt komplisert for mange.

Synne Ekrem, senior kommunikasjonsrådgiver i Nordea, understreker at mye fortsatt er uklart rundt hvordan reglene rundt aksjesparekonto vil bli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle de praktiske detaljene rundt ordningen er ikke avklart ennå, men slik det ser ut nå må rentefond, obligasjoner og tilsvarende investeringer holdes utenfor. Det samme gjelder amerikanske aksjer, sier hun til ABC Nyheter.

Les også:

100 banker går sammen om Vipps

– India, Japan og Kina driver med radikale eksperimenter

Reklame om vrakpant på FM-radioer stanses