Hvordan finner man tilbake i jobbmodus når ferien er slutt og hverdagen igjen melder seg fra grytidlig morgen?

Å endre ferievaner tilbake til hverdagsvaner er en overgang mange opplever som en liten krise. Aftenposten har snakket med Stein Knardahl, professor ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) om spørsmål og tanker som helt naturlig melder seg.

Problemer med å stå opp tidlig

Bare det å orke å måtte stå opp så tidlig igjen føles som et stort problem.

- I ferien har de fleste snudd døgnrytmen. Det å plutselig stå opp mye tidligere blir det samme som et lite jetlag. Under omstillingen føler man seg ofte utilpass. Omstillingen til ny døgnrytme tar to-tre dager. Derfor er det lurt å begynne å snu døgnet i helgen før man begynner å jobbe igjen. Mange gjør nok det motsatte, og markerer slutten på ferien med en siste fest. Alkohol reduserer dessuten søvnkvaliteten.

Bør man ta det rolig første arbeidsdag?

Det er kanskje best å få en myk start i alle fall? Bygge seg sakte, men sikkert opp til jobbmodus?

- Jeg mener egentlig at man bør innstille seg på å komme i gang så fort som mulig. Jobber man halv fart den første tiden, blir det lett savn av mer ferie. Dessuten hoper oppgavene seg opp ytterligere. Det er vel greit å begynne med post og e-poster som må leses etter en ferie.

Hvordan kan man være like effektiv som før ferien?

Men jeg vet ikke om jeg har krefter til å gå løs på alt jeg må gjøre. Hvordan skal jeg klare å være like effektiv som før ferien?

- Man kan nok ikke regne med å være hundre prosent effektiv de første par dagene. Og det tar litt tid å komme inn i det man har vært borte fra en stund. Likevel skal man forsøke å være så effektiv som mulig. Da kommer man fortere inn i det, og blir mer fornøyd med seg selv.  Vi skal ikke dramatisere dette med å komme tilbake til jobb etter ferien, at det er så vanskelig og fælt. Det blir lettere for oss hvis vi innstiller oss på at dette skal vi fikse fort og greit.

Burde jeg ikke være mer uthvilt etter ferien?

Om ferien hadde vart litt lenger, ville jeg sikkert følt meg mer uthvilt og fylt av energi.

- Det å koble av fra hverdagens bekymringer, oppleve noe fint og spesielt, og dele opplevelser sammen med familien, er jo alltid verdifullt. Men det er ikke slik at «energilagre» varer lengre desto lenger ferie vi har. Dessuten kan ferier være slitsomme. Ofte er det mye reising og tidspress for å rekke fly eller ferger. Og parforhold kan utfordres i lange ferier.

Hvis man ikke har hatt god søvn, og bare spist og ikke rørt på seg, er det ikke sikkert man er så veldig uthvilt når ferien er over.

Kanskje jeg bare burde droppet ferien?

Hadde jeg bare ikke tatt ferie ville jeg sluppet denne fæle overgangen.

- Ferie er bra. Men det er restitusjonen du får i hverdagen som gjør at du klarer deg bra på lang sikt. God søvn i hverdagen spiller større rolle for helse og overskudd enn tre uker morsom ferie. I mange land har man bare en ukes ferie i løpet av et helt år. De er innstilt på det, og det går jo bra. Man får nok heller ikke mer overskudd eller blir mer uthvilt av å ha fire uker ferie enn tre. En uke ferie av og til kan sikkert også være bra. Det kommer an på hvor strabasiøs ferien er.

Hva er mest slitsomt: Jobb eller ferie?

Vel, det er vel alltid mer strabasiøst å jobbe enn å ha ferie?

- I lange ferier, blir det mer ekteskaps- og familiekonflikter enn ellers. Ofte vil ting som ligger og ulmer litt resten av året, komme til overflaten i ferien. Antall som søker parterapi, øker etter sommerferier. Selv om det ikke går så langt for alle, kan det være ting som dukker opp eller blir sagt i ferien som uroer oss. Det tar oppmerksomhet, og vi går og tenker på det.

Dessuten er det nok flere som drikker mer øl og vin i ferien enn når de vet at de skal på jobb dagen etter. Selv om vi sover like mange timer, blir søvnkvaliteten mye dårligere med alkohol i blodet.

Ok, da er det vel bare å glede seg til å begynne å jobbe for fullt igjen!