Den israelske filmskaperen Amos Gitai (65) er i Trondheim for andre gang. Han var her som 17-åring, hadde haiket hele veien fra Israel med Hammerfest som sitt endelige reisemål. Nå er han her i forbindelse med Olavsfestdagene for å snakke om ekstremisme. Og om sin siste film, dokumentarfilmen «Rabin, the last day!» som ble lansert i en rekke land over hele verden i fjor. Filmen handler om attentatet på den israelske statsministeren Yitzac Rabin som ble myrdet under et folkemøte i Tel Aviv i 1995.

Før og etter attentatet på Rabin

- For et par år siden var vi en vennegjeng som snakket mye om at landet vårt er i ferd med å ta i bruk virkemidler vi ikke er spesielt begeistret for. Derfor bestemte vi oss for å lage en film om Rabin. Vi har samlet en rekke dokumentasjonsmateriale blant annet ved å besøke statsadvokaten i Israel for å få innsyn i etterforskningsdokumentene. Vi fokuserer både på selve attentatet og på hva som skjedde mens Rabin jobbet med fredsforhandlingene med palestinerne, forteller Gitai om filmen som har Norgespremiere onsdag.

- «Rabin, the last day!» er en regissert dokumentarfilm med mange spennende grep. Det er en slags rekonstruksjon og en ettertolkning av det som skjedde med Rabin, supplerer Silje Engeness, direktør for Kosmorama internasjonale filmfestival som har samarbeidet med Olavsfestdagene om dette arrangementet og filmvisningene under festivalen.

Tirsdag står Gitai på scenen på vestfronten sammen med filmregissøren Deeyah Kahn som har laget filmen «Jihad». Tanken er å konfrontere folk med det han kaller generell uvitenhet blant noen av verdens fremste ledere.

Demagoger, politikere med tomme løfter

- Vi lever i en verden der kyniske politikere tror at hvis de sprer hat, vil de bli valgt. Demagogene setter ulike grupper opp mot hverandre. Vi har jo nylige eksempler på det gjennom den amerikanske valgkampen og Donald Trump. Og det finnes «små-Trumper» over hele planeten. De skaper mye harme i en verden der folk opplever krig, flyktningkatastrofer og kvinner voldtas, sier Gitai. Han mener Midtøsten de siste årene, etter Rabins død, har lidd under fraværet av ytringer som handler om å ha tanke for den andre part. At det ikke nytter å tenke bare på seg selv.

Rasisme og hat, et generelt fenomen

- Rabin var en av dem som tok til orde for dette, men akkurat nå er det slik at ekstremistene tar hverandre i hånden. Trump kaller Putin en venn, og Putin er svært interessert i Trumps amerikanske modell. Rasisme og hat finnes i alle samfunn, og dessverre lever vi i en tid der eksponentene for dette har mye makt og mange plattformer der de kan uttrykke seg, sier Gitai og understreker at det er det motsatte av Rabins visjoner vi ser i dag.

- Rabin snakket om at Israel ikke kunne trekke seg tilbake uten samtidig å sikre at palestinerne har vann, strøm og medisin på sykehusene blant annet. Å slutte fred handler ikke bare om å gi seg og la den andre part klare seg på egenhånd. Vi må hjelpe hverandre. Enhver liten gruppe med sin egen Gud tenker bare på seg selv, og fortsetter dette vil krigen vare for all evighet.

Historieløshet – en stor trussel

Uvitenhet og historieløshet er det store problemet, ifølge filmskaperen. Han tror vår nye teknologi med internett, Facebook og andre sosiale medier gir en illusjon av at folk er kunnskapsrike, men at vi i realiteten har en hel generasjon som blir stadig mer kunnskapsløse.

- Vi må alltid opprettholde et håp, ikke basert på det vi ser rundt oss nå, men ved å utvikle ideer som kan bidra til forandring. Vi må forstå at verden ikke utvikles bare av grådighet, penger og våpen, men også av ideer og kunnskap. Kunstnere har ikke noen reell makt, men vi har symbolsk makt, og den må vi benytte, sier Gitai.

Vestfrontmøtet tirsdag, kl. 13.00.

Kosmoramadirektør Silje Engeness og filmregissør Amos Gitai diskuterer filmen «Rabin, the last day!» som har Norgespremiere onsdag i forbindelse med Olavsfestdagene. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen