- Helt siden starten i 1996 har vi hatt en ambisjon om å utvide sjangerens rom, rive vegger og bygge ned fordommer.

- Konserten hos vår nye nabo Heidi's Bier Bar er et eksempel på det, sier kunstnerisk leder Sigmund Tvete Vik og daglig leder Vegar Snøfugl i en pressemelding.

Denne uka offentliggjør Trondheim Kammermusikkfestival programmet for høstens festival. Ytterpunktene er en nattkonsert i Nidarosdomen - og tyrolermusikk på Heidi's Bier Bar på Solsiden.

Daglig leder på Heidi's Fredrik Kulstad Holm sier konserten passer godt inn i utestedets konsept.

- En vaskeekte tyrolerkonsert gjennomført av Nordic Brass Ensemble vil gi en autentisk forlengelse av konseptet vårt, sier Kulstad Holm, som ikke føler at de er «svartelistet» av musikkmiljøet.

- Ja, vi tok over lokalene fra en kulturperle, men det hadde noen gjort uansett. Vi har ofte gjester fra det gamle klientellet som kommer innom, sier han.

Nyskrevet Sommerro-verk

Nordic Brass Ensemble, som består av ledende skandinaviske messingblåsere, står for musikken både i Domen og på Solsiden. I Nidarosdomen skal de spille sammen med Erling With Aasgård på kirkeorgel.

Musikkens plass i dagens samfunn er tema når Wolfgang Plagges nye versjon av Prokofievs berømte eventyr Peter og ulven, «Peter and the Wolf(gang)», fremføres. Ifølge festivalen vil Plagge gi innblikk i Prokofievs skjulte samfunnskritikk, og samtidig knytte det opp til dagens samfunnsdebatt. Etter konserten vil Anne Grosvold lede en diskusjon basert på samme tema: Skal musikken provosere og vekke debatt, eller bare behage og underholde?

En urframføring av Henning Sommerros splitter nye verk, «Chrysillis», står også på programmet. Verket er skrevet for de skotske folkemusikerne Chris Stout og Catriona McKay og TrondheimSolistene, med elementer av både folkemusikk og improvisasjon.

Festivalen beskriver musikken som en oppdagelsesferd i fotsporene til familien til den berømte salmedikteren Thomas Kingo, fra Skottland via Danmark til Sunndal, nabobygda til Surnadal der Sommerro kommer fra.

Løfter Fargespill

- Når vi har valgt å la folkemusikk stå så sentralt på årets program, er det også inspirert av vår britiske festivalkomponist Sally Beamish, sier Snøfugl og Tvete Vik.

Britiske Beamish bor i Skottland og er sterkt inspirert av skotsk folkemusikk. Hele 19 av hennes verk skal fremføres i løpet av uka, sammen med både norske og skotske folkemusikere, i tillegg til blant andre Luftforsvarets Musikkorps og skuespilleren Marianne Meløy.

I 2012 tok festivalen initiativ til å få det flerkulturelle prosjektet Fargespill til Trondheim. I år flyttes prosjektet fra Lille Sal til selve Olavshallen, og får med seg hele Trondheim Symfoniorkester til konserten.

Festivalen følger også opp Hjemme hos-serien, med totalt åtte konserter i private hjem.

Parallelt med festivalen arrangeres Trondheim Internation Chamber Music Competition, der ti unge strykekvartetter fra hele verden er blitt plukket ut til å delta i september. Den norske strykekvartetten Atem strykekvartett er en av dem.

Festivalen arrangeres fra 26. september til 1. oktober.

ANMELDT: «Jeg kan ikke huske en stiligere åpning på Trondheim kammermusikkfestival»

Nordic Brass Ensemble består av ledende messingblåsere fra symfoniorkestre og blåserensembler rundt om i Skandinavia.