Alvaro Neil er 49 år, de siste elleve årene har han syklet over 150 000 kilometer og underholdt over 20 000 som klovn.

Norge er det 91. landet han besøker på sykkelsetet, i en reise som til nå har vart i over elleve år.

I slutten av 2017 skal han sykle inn til hjembyen Oviedo, nord i Spania, på samme dag som han for dro ut 13 år tidligere. Men han vet ikke hvor han skal bo første natt, hans foreldre har gått bort og han har ingen kjæreste.

- Jeg har ikke visst hvor jeg skal sove de siste 4 264 dagene, men jeg har alltid funnet ly for natten.

Det gjør at han er trygg på at det til slutt vil ordne seg, selv om han har sovet under en bro, i kirker og moskeer, og i et hundehus ved Kjeragbolten i Rogaland.

Neil startet norgesturnéen på Kristiansand, før det syklet han gjennom Danmark og Tyskland.

- Dere er faktisk litt kjedelige

- Dere hilser ikke på ukjente, og dere smiler ikke så mye, sier han, og utdyper at nordmenn til vanligvis er i «standby modus».

- Jeg kan stå i en halv time utenfor butikken og ikke en eneste kommer bort til meg for å hilse. I andre land er det helt annerledes, da blir jeg spurt og tatt bilde med. Her er det ingenting, sier spanjolen oppgitt.

- Det er kun barn som kommer bort. De ser nysgjerrig på meg. Men interessen blir drept med alderen, dere vil kun leve komfortable liv med det dere kjenner.

Neils triks for å få ting gratis i Norge er å ta opp det lille håndholdte kameraet han med seg.

- Jeg forteller dem at jeg lager en dokumentar om «the nice people in Norway», da kommer de fleste rundt meg, sier han. Som oftest får Neil ferjereisene gratis og han har blitt invitert inn i flere nordmenns husvarme.

Han har allerede laget flere videodokumentarer og bildebøker om reisene sine, og blitt intervjuet av CNN og BCC.

Trøndersk hjerterom

Neil bor nå to dager hos Troger Onsøyen (69) på Byneset, utenfor Trondheim.

- Han ga meg den mest verdifulle tingen i verden; en kald øl, sier Neil om verten.

- Jeg har ikke råd til å legge ut for mer enn 100 kroner dagen, noen ganger bruker jeg bare 80 kroner, sier han.

Gaver og hjelp fra sponsorene i hjemlandet gir ham mulighet til å oppleve øyeblikk av luksus og erstatte utstyr som blir ødelagt på veien.

Forlot livet innen juss

- En dag bestemte jeg meg for å følge drømmen min. Jeg har alltid likt å sykle og jeg hadde allerede gjort flere opptredener som klovn, sier Neil.

Han var lei av å jobbe for et advokatfirma der han hver dag laget nye juridiske dokumenter. Først tok han en prøvetur til Sør-Amerika, den varte i to år.

Da fikk han en fornyet reiselyst og bestemte seg for å spare nok penger til at han kunne begi seg ut på denne langreisen. I de årene han var i Spania jobbet han som sykkelbud på dagen og skrev bok om reisen på kvelden.

Døden nær syv ganger

På reisene har han fått malaria tre ganger, og vært utsatt for en rekke nestenulykker på sykkel.

- Den skumleste var da jeg tok bussen i Peru. Vi var 30 stykker i en trang buss og det var fryktelig varmt. Plutselig hopper bussjåføren ut, vi får alle panikk idet bussen fortsetter å rulle mot en klippe, forteller Neil.

Han var i sjokk som alle andre da de kom ut, og han kunne ikke skjønne hvorfor sjåføren bare forlot dem. Bramsene hadde gått varme, og hadde blitt ubrukelige.

- Vi var knapt en halv meter fra at bussen skulle vippe ned klippen den allerede stod på kanten av, sier Neil.

Men reisen fortsatte. Nå skal han sykle videre. Mot Finland.

- Jeg har ikke råd til å legge ut for mer enn 100 kroner dagen, noen ganger bruker jeg bare 80 kroner, sier Alvaro Niel . Foto: Finn Walther