- Vi har funnet fire skjelett som ligger i samme posisjon som de gjorde da de ble gravlagt. At det er så mange individer her, gjør oss sikre på at vi har funnet en gammel kirkegård, sier arkeolog Anna Petersén ved Norsk institutt for kulturminneforskning til Adresseavisen.

Arkeologene har funnet bein fra både kvinner, menn og barn omtrent to meter ned i bakken i Søndre gate 9 i Trondheim. Petersén tror skjelettene, som har ligget begravd under parkeringsplassen ved Peters Egges plass, kan stamme fra 1000-tallet.

- Dette er veldig spennende, dødsspennende! Og veldig viktig for Trondheim. Hver liten utgraving har informasjon som hjelper oss å forstå hvordan byen har fungert, og hvordan bebyggelsen rundt har forholdt seg til en kirkegård, sier arkeologen.

Les også: I gang med tiårets største utgraving (Pluss)

Les også: Graver seg flere hundre år tilbake i tid midt i Trondheim sentrum (Pluss)

Bygger kontorbygg

Det er i forbindelse med at det skal bygges et kontorbygg på stedet, at arkeologene undersøker området. Det er imidlertid ikke første gang det er funnet menneskebein her.

I 1978 ble det funnet benrester da det ble lagt ned en midlertidig vannledning fra den gamle brannstasjonen og opp til Søndre gate 9.

- Den gangen hadde de ikke samme syn på hva som var bevaringsverdig. Det ble gjort få arkeologiske registreringer, og vi trodde aldri at det lå en gammel kirkegård her, sier Petersén.

Utgravingene på stedet skal foregå ut neste uke, og arkeologene håper å finne svar på nøyaktig hvor gamle skjelettene og kirkegården er.

- Stemningen blant oss er entusiastisk nå, kan du si. Vi er ganske sikre på at vi kommer til å finne flere skjelett, sier Petersén.

Les også: Skjelettene skal snakke

Les også: Graver seg ned i historien

Gravsted brukt over lang tid

Saken ble først omtalt av NRK. Da var det imidlertid usikkert om det var snakk om en kirkegård.

- Onsdag fant vi benrester som lå i grøftefyllet, men torsdag fant vi skjelett som lå i sine originale posisjoner, og vi fant en kistebunn. Skjelettene ligger også på forskjellige nivå i bakken, noe som tyder på at kirkegården har blitt benyttet over lengre tid, forteller arkeologen.

Store utgravinger ble gjort like ved, på Folkebibliotekstomten, frem til 1985. Da ble en del av den eldste bebyggelsen fra sent 900-tall avdekket. Nå har arkeologene gravd enda ett hakk lenger ned i trondheimshistorien.