- Da vi leste artikkelen i Adresseavisen ba vi på eget initiativ politiet om å få dokumentene i saken. Vi vil vurdere om det er grunnlag for å iverksette en etterforskning av hendelsen, sier etterforskningsleder Thomas Nordberg i Spesialenheten.

I går mottok han alle skriftlige dokumenter i saken, inkludert utskrift av operasjonsloggen.

- Slik saken er fremstilt i avisen er det en dame som har ringt inn en nødmelding i god tro, og havnet på glattcelle. Innsettelsen i celle vil vi nå se nærmere på, sier Nordberg.

Ringte 113, havnet på glattcelle

Adresseavisen skrev i går om Line Lima Johansen som ringte politiets nødnummer natt til tirsdag etter å ha hørt hysteriske rop om hjelp i Kanalen i Trondheim. Johansen, som bor i husbåt, observerte en mann som hang i en stige i kaikanten. Hun ringte nødsentralen, møtte politiet på stedet og ble tatt med til politistasjonen – der hun havnet på glattcelle i nærmere halvannen time uten å få noen forklaring. Politiet sa i går at skyldtes mistanke om at en straffbar handling lå til grunn for situasjonen til mannen i kanalen, noe som senere ble avkreftet. Forloveden, som lå og sov i båten, ble også brakt inn til politistasjonen. Også han havnet på glattcelle.

Beklager ikke

Påtaleleder Harald Moholt viste i Adresseavisen i går til at innbringelse er et verktøy politiet er forpliktet til å bruke i slike saker. Ifølge loven er dette noe politiet ikke må, men kan, gjøre.

- Det kan skje til tross for at noen kan oppleve det som krenkende. Men sånn er det bare. Vi har ingenting å beklage i denne saken, sa Moholt.

Nordberg sier han registrerer at det blir vist til at politiet kan innbringe personer, men vil først gjennomgå dokumentene før de kommer med en vurdering om hendelsen bør etterforskes.

- Hvor ofte tar dere selv initiativ til å ettergå saker?

- Det er ikke uvanlig at Spesialenheten selv tar initiativ, men flertallet av sakene kommer inn til oss på andre måter, svarer han.

- Ingen kommentar

Påtaleleder Harald Moholt ønsker ikke å kommentere at spesialenheten nå vurderer saken.

I etterkant av saken har debatten rast på adressa.no. Flere reagerer mot politiet, men Moholt står for det de har gjort.

- Dersom det i situasjonen natt til i går skulle vise seg at vedkommende faktisk var blitt kastet på sjøen, ville vi hatt en vanskelig situasjon å forklare om vi ikke hadde foretatt det vi mente var nødvendig å gjøre i saken, sier Moholt.

Leif Henning Tofte har tidligere berget fire personer opp av Kanalen, og synes behandlingen fra politiet var uhørt. Han ble også satt på glattcelle etter hendelsen, selv om han sov gjennom hele redningsaksjonen. Foto: CHRISTINE SCHEFTE
I fjor fikk Leif Henning Tofte diplom for å ha reddet en mann opp av Kanalen. I år fikk han se innsiden av ei glattcelle. Foto: CHRISTINE SCHEFTE
Line Lima Johansen ble vitne til at en mann hang fast i en stige (helt til høyre i bildet) etter å ha vært ute i Kanalen. Hun slo raskt alarm til nødetater, men ble uventet satt på glattcelle i om lag halvannet time før hun fikk forlate politistasjonen. Foto: CHRISTINE SCHEFTE