Hvem blir ny leder av Sveriges Advokatsamfunn? Lena Lofalk Frånstedt er innstilt av valgkomiteen, mens Christer Danielsson er fremmet som motkandidat. Foto: Micke Lundström

Strid i Sveriges Advokatsamfunn om valg av ny leder

Valg av ny leder i Sveriges Advokatsamfunn har skapt konflikt. En gruppe advokater fremmer motkandidater til valgkomiteens innstilling, og retter beskyldninger mot tidsskriftet Advokaten for skjev dekning. Også generalsekretær Anne Ramberg er blitt trukket inn i konflikten.

– Det finnes krefter som vil at Advokatsamfunnet skal gå tilbake og være slik det var for tyve år siden, sier Anne Ramberg (se egen sak).

Bråket startet i begynnelsen av februar, da en gruppe på seks tidligere styremedlemmer la frem et alternativ forslag til valgkomiteens innstilling til ny leder og nestleder.

Advokatsamfunnet skal velge ny leder den 15.juni, etter nåværende leder Bengt Ivarsson.

Uenig med valgkomiteen

De seks var ikke fornøyd med valgkomiteens innstilling  av Lena Frånstedt Lofalk, leder av Disiplinærnemnden, som ny leder, og forsvarsadvokat Tobias Fälth som nestleder.

I sitt alternative forslag innstiller de seks advokatene i stedet forretningsadvokaten Christer Danielsson som ny leder, og Eva-Maj Mühlenbock som nestleder. Danielsson jobber med oppkjøp og fusjoner, og er i dag nestleder i Advokatsamfunnet, mens Mühlenbock jobber med konkurranse- og EU-rett.

I forslaget begrunnes ikke vrakingen av valgkomiteens forslag med annet enn mangel på kontinuitet i ledelsen, og at man mener det er naturlig at personen som i dag er nestleder, tar steget opp og blir leder.

I Advokatens aprilutgave kritiserer motstandere av valgkomiteens innstilling både Anne Rambergs opptreden i sakens anledning, samt tidsskriftet Advokatens omtale av striden.

Arabisk vår

Stockholm-advokat Anders Lönnquist mener at motstanden mot Lena Frånstedt Lofalk bunner i skepsis til Anne Ramberg:

«Den pågående maktkampen i samfunnet hva gjelder lederposisjonen ser ut til å være unik. Det meste tyder på at det er et tegn på et opprør blant landets advokater mot det måten samfunnet er blitt styrt på under generalsekretær Anne Rambergs ledelse de siste 17 årene. Det er befriende og kjennes litt som begynnelsen på den arabiske våren. Samfunnet må reformeres», skriver Lönnquist, og fortsetter:

«Til tross for at Anne Ramberg er en ansatt tjenestemann, har hun hatt den dominerende innflytelsen i samfunnet. Til tross for tilbakevendende kritikk, har hun brukt samfunnet som en plattform for å fremme sine private oppfatninger i ulike spørsmål, hvilket uriktig har gitt inntrykk av at de har vært samfunnets standpunkt. Mange advokater har av forklarlige grunner kjent seg ubekvemme med dette», skriver han.

Les hele innlegget til Anders Lönnquist her.

Årets advokat

Valgkomiteens lederkandidat Lena Frånstedt Lofalk ble i fjor kåret til «Årets advokat» av Advokatsamfunnet. Hun jobber i Kanter Advokatbyrå i Stockholm, og er ekspert på immaterialrett. Ifølge valgkomite-leder, Tomas Nilsson er hun den absolutt beste kandidaten: Hun har sittet flere år i Advokatsamfunnets hovedstyre, vært leder for Disiplinærnemnden siden 2008, hun underviser i advokatetikk på Advokatkurset, og har også vært nestleder i hovedstyret.

Nilsson, som fra 2007 til 2011 selv var leder av Advokatsamfunnet, sier i en kommentar at man ikke har tradisjon for at nestlederen velges til ny leder.

Dersom det alternative forslaget blir valgt, vil humanjuristene utestenges fra Advokatsamfunnets ledelse, som består av leder, nestleder og generalsekretær, påpeker Nilsson.

Flere forslag en styrke

Det alternative forslaget har vært oppe til votering på årsmøter i tre kretser, blant annet i Stockholm, der det fikk massiv støtte. Oppmøtet på årsmøtene var også uvanlig stort; i Stockholm var 331 stemmeberettigede til stede (227 personlig, 104 via fullmakt), mot bare 130 deltagere året før. Antallet fremmøtte i 2017 utgjør tolv prosent av medlemsmassen i Stockholm.

Det alternative forslaget støttes også av avtroppende leder Bengt Ivarsson.

Ivarsson har fått kritikk for offentlig å støtte motkandidatene, men sier i en kommentar at det er en demokratisk styrke at Advokatsamfunnet i år vil ha flere kandidater å velge mellom, og avviser at han har en skjult agenda med å vise sin støtte for Danielsson.

«Etter at valgkomiteens forslag ble kjent, tok et stort antall advokater kontakt med meg og stilte spørsmål både ved forslaget og valgprosessen», skriver han i et debattinnlegg.

«Til tross for at jeg selv var veldig overrasket over så vel forslaget som over at ingen i valgkomiteen hadde tatt kontakt med meg før komiteen hadde sitt eneste møte og presenterte sitt forslag, så fant jeg innledningsvis ingen grunn til å begi meg inn i diskusjonen. Når det noen uker senere ble presentert et alternativt forslag til leder og nestleder som jeg mente var bedre for Advokatsamfunnet enn valgkomiteens forslag, forklarte jeg på spørsmål fra Dagens Juridik (juridisk nyhetsnettsted, red.anmerk.) at jeg stilte meg bak det», skriver Ivarsson.

Han skriver videre at han mener det alternative forslaget vil styrke samholdet innad i Advokatsamfunnet og legger grunnen for en positiv utvikling.

Les hele innlegget til Bengt Ivarsson her.

«Rett og slett uheldig»

«Det er også en stor verdi i revitaliseringsarbeidet som er påbegynt i styret de siste årene, kan fortsette. Å skifte både leder og nestleder samtidig ville være å risikere dette arbeidet. Spesielt når den valgkomiteen har foreslått som leder, ikke har sittet i styret siden 2006. Det er rett og slett uheldig», skriver Ivarsson.

To av de seks som har foreslått motkandidater til ledervervene, anklager Advokatsamfunnets tidsskrift Advokaten om å drive propaganda for valgkomiteens innstilling: «For de fleste som deltok på kretsenes årsmøter fremstår trolig referatene derfra som temmelig vinklede til fordel for valgkomiteen, dets arbeidsformer og innstilling. Ytterligere et utrykk for dette er valget av førsteside, hvor man løfter frem et sitat til støtte for valgkomiteens forslag («Jeg tror det vil være verdifullt om det ble en kvinne som ble leder for samfunnet for andre gang på mer enn 125 år»), til tross for at årsmøtet der dette ble sagt, støttet det alternative forslaget med 252 mot 43 stemmer», skriver de to.

Bladet blir i et annet innlegg beskyldt for en feilaktig fremstilling av det som skjedde på møtet, og for ikke å gjengi at bare 45 av 300 møtedeltagere ønsket å gjenvelge lederen av valgkomiteen til neste år.

Kritiserte pressens omtale av kongefamilien

[caption id="attachment_9959" align="alignright" width="777"] Anne Ramberg i Advokatsamfundet Stockholm. FOTO: Henrik Skjevestad[/caption]

Anne Ramberg har vært i hardt vær ved flere anledninger. I 2010 kritiserte hun media i en lederartikkel om presseetikk. "Presseetikk handler ikke bare om hva man skriver. Det handler like mye om hva mediene velger ikke å skrive, og om skjulte agendaer, om kunnskapsløse journalister som uten kritisk granskning videreformidler ubekreftede opplysninger", skrev Ramberg. Hun var spesielt kritisk til TV4, som hadde vist et program om dronning Silvias far, Walther Sommerlath,.

Programmet avslørte at Sommerlath i 1939 tok over en metallfabrikk som hadde tilhørt en jødisk forretningsmann, etter at jøder samme år ble nektet å eie firmaer og drive forretningsvirksomhet av nazistene. Ramberg kalte avsløringen «et hugg i ryggen med skitne lommekniver» på dronningen, mens TV4s Fredrik Lundberg parerte slik: «Man blir forskrekket. Det føles som hun lengter til et land der det er forbudt å kritisere kongemakten.»

Rabalder ble det også da Ramberg i juni 2011 gikk til angrep på medienes skriverier om Kong Gustafs påståtte besøk på sexklubber. Opplysningene om kongen stammet fra en dømt kriminell.

«Jeg tror ikke det er noen grunn til å stole på folk som er dømt for å konspirere til utpressing, og som er en av Sveriges fremste gangstere», sa Ramberg til SVT.

Det ble bråk: «Hun har ikke rett til å snakke på vegne av alle advokater», var omkvedet.

«Jeg kjente meg opprørt etter innslaget. Jeg er av en helt annen oppfatning. Man kan ikke frigjøre seg fra følelsen av at hun gjør dette på grunn av hennes medlemskap i Kungliga patriotiska sällskapet, og at hun kjenner kongen og dronningen personlig. Det gjør det hele enda mer bemerkelsesverdig», sa advokat Claes Borgström til Expressen.

Han mente at Rambergs uttalelser er i strid med advokaters grunnverdier.

Ramberg ville ikke gå tilbake på sine uttalelser, og hevdet at det hun hadde sagt, var helt i samsvar med hennes prinsipp om å påtale maktmisbruk fra medias side.

Femten advokater ba i et skriv styret i Advokatsamfunnet om å vurdere Rambergs stilling, og fremholdt at hennes opptreden kunne skade tiltroen til Advokatsamfunnet.

Styret fant ikke grunn til å kritisere Ramberg.

Les Anne Rambergs svar på kritikken:

– Advokater skal ikke være engstelige. Og aller helst ikke deres generalsekretær

Bengt Ivarsson.
Anne Ramberg i Advokatsamfundet Stockholm. Foto: Henrik Skjevestad
Powered by Labrador CMS