Strengere dom for å droppe heimevernsøvelse enn for å droppe verneplikt

Han ga blaffen i heimevernsøvelser i HV-05 Oppland. Dom: 90 dagers fengsel, 76 av dem betinget. Fortsatt slås det hardt ned på nordmenn som unndrar seg innsats i Forsvaret.

Dette bildet og bildet på ap.nos forside viser HV-soldater fra distrikt 05 i Oppland.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Og det slås faktisk hardere ned på det å utebli fra heimevernsøvelser enn å droppe å stille til førstegangstjeneste.

Det viser to ferske kjennelser i norsk tingrett omtalt av Forsvarets forum.

En soldat som tilhører distriktet HV-05 i Oppland er i Glåmdalen tingrett idømt 90 dagers fengsel for gjentatte ganger å ha droppet heimvernsøvelser, som for vanlige HV-soldater normalt innebærer fire dagers øvelse annethvert år.

I Romsdal tingrett er en ung mann dømt til 14 dagers fengsel for å ha latt være å møte til førstegangstjeneste på Madla utenfor Stavanger, en tjeneste som normalt varer rundt ett år.

Forum har spurt generaladvokat Lars Morten Bjørkholt hvorfor det gis så ulik straff i slike tilfeller.

– Vi skiller mellom militærnekting og simpelt fravær. Staten har investert utdanning i HV-soldaten som plutselig ikke vil mer, mens den unge mannen bare er dømt for det ene fraværet. Han kan bli kalt inn på nytt og få flere dommer hvis han fortsatt ikke møter, sier Bjørkholt.

Flere ble dømt i slike saker tidligere

Ifølge Forum er det i dag sjelden at noen dømmes for ulovlig fravær i Forsvaret.

I 2015 rammet dette 15 personer.

– Dette kommer av at det stort sett er godt motiverte folk som kalles inn til militærtjeneste og står i rullene til hele vernepliktstida er ute, samt at seleksjonen til Forsvaret har blitt veldig bra, sier Bjørkholt.

I 2016 ble det utstedt til sammen 483 refselser i Forsvaret, hvorav 26 gjaldt befal. Refselser rammet litt over hver 20. soldat, noe som rekordlavt. Samtidig opplyser generaladvokaten at det slurves kraftig med å melde inn refselser.

Refselsene i fjor ble gitt for ulovlig fravær, uvettig våpenbruk, fyll, ordrenekt, soving på fyringsvakt, trafikkforseelser, skadeverk, tyveri eller sextrakassering.

Publisert: