Denne oppfinnelsen skal samle opp marin forsøpling i Bergen

Under optimale forhold kan «Port Bin» samle opp mot ett tonn boss i året.

BOSSUG: Plasseringen innerst ved Torget er ikke tilfeldig. Dette er en såkalt vrakvik, hvor det ofte samler seg opp store mengder avfall. Foreløpig er prosjektet i en testfase, men samarbeidspartene håper å få på plass en permanent løsning.
  • Marianne Borchgrevink-Brækhus
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Observante bergensere har kanskje lagt merke til den nye installasjonen som flyter i havnebassenget ved Torget. Forrige uke ble nemlig den første avfallssamleren for marin forsøpling installert i Bergen, skriver Bergens Tidende.

Avfallssamleren «Port Bin» skal fange opp plast og marint avfall som flyter i Vågen. Den motordrevne avfallssamleren suger sjø og boss som flyter i overflaten ned i en bøtte. Bøtten holder igjen avfallet, mens vannet siles gjennom bøtten og pumpes ut.

«Port Bin» er utviklet av den Sandefjord-baserte bedriften Spill Tech, og prosjektet er et samarbeid mellom Bergen kommune, Bergen og Omland havnevesen (BHO) og Stop Wasting Plastic.

Les også

Aftenbladet mener: Sekken på, redd en hval!

Et resultat av plashvalen

– For å unngå at plasten synker til bunns, er det viktig å få fjernet bosset så raskt så mulig, sier initiativtaker til prosjektet, Ove Gudding.

Etter å ha sett konsekvensene av marin plastforsøpling over lengre tid, startet Gudding i fjor Facebook-gruppen «Stop Wasting Plastic» med formål om å få satt ut marine avfallssamlere i Norge.

Idéen kom allerede for fire år siden da han oppdaget den australske oppfinnelsen «Sea Bin», en tilsvarende modell til avfallssamleren som nå er installert i Vågen.

– I februar deltok jeg på Hold Norge Rent-konferansen, hvor jeg traff miljøsjef i Bergen kommune, Håvard Bjordal. Konferansen ble avholdt da engasjementet rundt plasthvalen var størst, og det var stor vilje til å få til en løsning tilsvarende «Sea Bin» i Bergen, forteller Gudding.

Et par måneder senere er resultatet på plass i Vågen.

Sandefjord kommune har allerede brukt den norsk-utviklede avfallsamleren i rundt et år, og nå skal «Port Bin» også testes ut i Bærum og Kristiansand.

Les også

Kristoffer Joner fikk partiet med seg i kampen mot plastposen

Tømmes flere ganger daglig

I Bergen er det foreløpig havnevesenet som har ansvaret med å se til og tømme den marine avfallssamleren.

– Vi tømmer den tre til fire ganger i døgnet, avhengig av hvor full den er. Når vi har et klarere bilde på hvor mye avfall det er snakk om, vil vi evaluere hvordan prosjektet skal driftes videre, sier fagleder i Bergen og Omland havnevesen, Andreas Dyrdal.

STOR TRO PÅ RESULTATER: Initiativtaker Ove Gudding, fagleder i havnevesenet, Andreas Dyrdal og miljøsjef i Bergen kommune, Håvard Bjordal, håper tiltak som Port Bin kan bidra til å endre folks holdninger ovenfor marin forsøpling.

Foreløpig er prosjektet inne i en testfase, men både kommunen og havnevesenet har ambisjoner om å få på plass en permanent løsning.

De neste ukene skal ulike plasseringer testes ut for å oppnå best mulig effekt.

– Under optimale forhold har man sett at australske «Sea Bin» kan samle opp mot tusen tonn boss i året. Avhengig av hvor mye marint avfall som flyter rundt og optimal plassering, kan vi oppnå lignende resultater med «Port Bin», sier Gudding.

Blir prosjektet vellykket, vil kommunen vurdere å utplassere flere avfallssamlere, ifølge miljøsjef Håvard Bjordal. Han håper også næringslivet kan være interessert i å utplassere flere «Port Bins».

Har ryddet 20 tonn plast hittil i år

Samarbeidspartene er likevel enige om at et av de viktigste tiltakene i kampen mot marin forsøpling er holdningsskapende kampanjer.

– Plast- og avfallsproblematikken i havet er et resultat av samfunnet vi lever i. Det er alles ansvar å kaste bosset der det skal. Vi står overfor store utfordringer med marin forsøpling, og derfor er det også veldig viktig å holde engasjementet rundt dette temaet oppe, sier Dyrdal.

– På Sotra og i Øygarden er det hittil i år ryddet 20 tonn plast og søppel fra strender og viker. Dette er gjort av frivillige og sier litt om omfanget både av boss og engasjement, legger Bjordal til.

Et av tiltakene som nå vurderes av samarbeidspartene, er å stille ut noe av avfallet som «Port Bin» samler opp i det offentlige rom sammen med en oversikt over nedbrytningstid i havet.

– Nå fokuseres det mye på å fjerne bosset som flyter i sjøen, men det er også viktig å finne løsninger som forhindrer bosset fra i det hele tatt å havne der, sier Dyrdal.

Publisert: