Austre Åmøy er Stavanger kommunes betente blindtarm

DEBATT: Kommunen har systematisk demontert den lokale infrastrukturen som limer sammen lokalsamfunnet.

«Så fint det er når eldre folk med stive ledd og unge familier med småbarn og barnevogner balanserer og snubler i vei i utmarken», skriver frustrert beboer på Austre Åmøy, Kirsten Øvregaard.
  • Kirsten Øvregaard
    Kirsten Øvregaard
    Cand. polit.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Bare så det er sagt, vi på Austre Åmøy bor vakkert og fredelig til, og ja, for de som ikke vet det, merkelig nok er vi en del av Stavanger kommune. Åmøy er delt i to, den vestre delen hører til Rennesøy.

Les også

Austre Åmøy Vel fikk ja

Livsfarlig bilvei

Vi må kjøre gjennom Rennesøy og Randaberg kommune for å komme til vårt bysenter. Vi betaler skatt til Stavanger, selv om flere henter lønna i Rennesøy eller Randaberg. Vi betaler renovasjon, vann og kloakk som alle andre i Stavanger, og feieravgift. Og vi som har bil, betaler årlig veiavgift.

Likevel går vi tur på en livsfarlig bilvei uten fortau, uten sykkelsti, ja for siden kommunen la ned skolen for tre år siden, trenger vi jo ikke lenger å søke om å få gangvei – vi trenger jo ikke gå på tur vi som bor på en øy, eller hva?
Jeg har bare bodd på øya i 22 år, jeg har vært med i velforeningen og kjempet med de andre på øya om gang- og sykkelsti, om turvei, om å få bussen tilbake så vi kan gå på kino på lørdagskvelden, om å få beholde skolen, om å få bygge nye hus på steinknauser – altså ikke dyrket jord – da kunne vi unngå forgubbing, få flere barn og mulighet til å øke kvaliteten på skolen.

Et lokalsamfunn betyr ikke noe for de som styrer budsjettene.
Les også

Uenige på Austre Åmøy

Snubler i vei

Resultatet er nei, nei, nei. Kommunen har systematisk demontert den lokale infrastrukturen som limer sammen lokalsamfunnet.
Folk går tur i "naturen" mellom dyrket mark, utmark, strandlinjen og skogholt og ønsker seg en tursti, men nei, hvorfor skulle vi trenge noe sånt? Vi kan krabbe over knauser og glatte steiner, tenk å være i ett med naturen! Så fint det er når eldre folk med stive ledd og unge familier med småbarn og barnevogner balanserer og snubler i vei i utmarken.

Sannsynligvis oppfattes vi som en betent blindtarm når vi åpner munnen og minner politikere og rådmenn om at vi er mer enn Stavangers grønne alibi.

Så har vi heldigvis en flott barnehage med dyktig personell. Den oppfyller alt det en god barnehage skal være, god omsorg, nærhet, lek og læring, ikke minst i naturen rett utenfor dørstokken, forankret i en solid pedagogisk plattform. Nå vil visst rådmannen legge den ned, et lokalsamfunn betyr ikke noe for de som styrer budsjettene. Et enstemmig oppvekststyre vedtok riktignok at barnehagesjefen må legge fram en egen sak med forslag til hvilke barnehager som skal omfattes av nedleggelse.

Les også

Austre Åmøy vil ha folkeavstemming om kommunetilhørighet

Ingen barnehage

Dette er ikke særlig betryggende for Austre Åmøy. Sannsynligvis oppfattes vi som en betent blindtarm når vi åpner munnen og minner politikere og rådmenn om at vi er mer enn Stavangers grønne alibi. De har bygd ut byen, grøntarealene forsvinner i digre hus og leilighetsblokker, bankbygg og andre næringsbygg, men de har jo Austre Åmøy. Her skal det ikke bygges nye hus, her trengs ingen buss, i hvert fall ikke i helgene, her skal det ikke lages gangveier, sykkelstier og turstier, her skal det ikke være grendeskole – og aller helst ingen barnehage.

Stavangerpolitikerne later som om den betente blindtarmen ikke eksisterer. Stakkars Rennesøybuene som skal bli en del av en kommune som styres av politikere som bryr seg så lite om utkanten, som bryr seg så lite om folks sikkerhet i trafikken, som ignorerer barnefamiliers behov, som viser null forståelse for hva et lokalsamfunn er, og som viser liten respekt for barns oppvekst i trygge omgivelser.

Les også

Første skoledag for siste gang på Austre Åmøy

Transport over stokk og stein

Og dette i en tid hvor nettopp barn og tidlig innsats skal prioriteres. Da er nærhet til skole og barnehage og veier de kan gå og sykle på av største viktighet. Transport over stokk og stein til barnehagefabrikker og skoler betyr mer stress for barn, og resultat av stress kan være en sliten psyke med urolige og nedstemte barn.

Det står et skilt her på Austre Åmøy – øya som gudene elsker – det burde kanskje stått, dette er Stavangers betente blindtarm.

Publisert: