Jeg er luta lei den årelange hetsingen av Torget

DEBATT: Torget fortjener bedre. Kvalitetene er mange, men drukner i et ensidig, negativt mediekjør.

Når det er fest, konsert, marked, festival, demonstrasjon, nasjonaldag, kanskje karneval – strømmer folk til og fyller Torget, mener Per Th. Grimnes. Her fra  Gladmatfestivalen i 2013.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Stian Robberstad vil ha trivelige uterom. Selvsagt er jeg enig med ham i det, og det meste av hva han påpeker i intervjuet med Aftenbladet, 28. mars. Men jeg er luta lei den årelange hetsingen av Stavanger torg. Klagingen har pågått kontinuerlig siden 2012.

Det vi nå må prøve, er å legge fra oss angsten for åpne rom.

Regionens storstue

Torget fortjener bedre. Kvalitetene er mange, men drukner i et ensidig, negativt mediekjør. Stavanger sentrum tilbyr et hierarki av uterom: Torget, Domkirkeplassen og Arneageren. De har hver sine kvaliteter og utfyller hverandre. Arneageren er lun og intim, stedet for å treffes og slå av en prat. Domkirkeplassen er ideell for torgselgerne og bidrar til å beholde dem. Torget er til for hele storbyområdet. Det kan ikke være en kvadratmeter mindre om det skal fungere som regionens storstue. Vi teller 230.000, Norges tredje største byregion, og folketallet vokser. Alle ordentlige byer har slike byrom, og de er store deler av tiden bare til å haste over. Men så er det fest, konsert, marked, festival, demonstrasjon, nasjonaldag, kanskje karneval – og folk strømmer til og fyller Torget.

Lenge var det parkeringshuset på Jorenholmen som fikk unngjelde.

Agorafobi

Hva så med klimaet? At det blåser i Stavanger er ikke noe nytt, det ventes sågar å bli verre. Men å flytte Torget har ikke vært aktuell problemstilling. Hvor skulle vi i så fall ryddet plass for et nytt torg? Politikerne ba om et oppgradert torg og det har byen fått. Det vi nå må prøve, er å legge fra oss angsten for åpne rom, agorafobi heter det på fint?

Les også

Torget dør ut, og sentrum ligger med brukket rygg

Les også

Salgsboder på Torget må bygges i metall

Hva er det med oss siddiser? Må vi til en hver tid ha en hakkekylling? Lenge var det parkeringshuset på Jorenholmen som fikk unngjelde. Når folk kom i posisjon til å mene noe om stygt og pent i byen, kom det spontant: «Riv Jorenholmen». Og alle husker vel da vi skulle bygge Oljemuseet. En eskalerende bølge endte opp med 20.000 underskrifter mot et oljemuseum på Kjerringholmen.

Hakkekylling

Mange vil gjerne mene noe om stygt og pent når de blir spurt. Da kan det være greit å ha en hakkekylling. Det å rakke ned på Jorenholmen var rimelig trygt, fordi en da var på lag med så mange andre. Nå ser det ut til at Torget har overtatt denne rollen. Så får vi se hvor lang tid det går før siddisene tar vårt praktfulle torg til sitt bryst, slik de har gjort med Oljemuseet.

Publisert: