Sjeiken kalles en av verdens mektigste idrettstopper. Nå er han blitt symbolet på at FIFA-krisen ikke er over.

Korrupsjonsanklagene mot Sjeik Ahmad al-Sabah har satt tonen for FIFA-kongressen i Bahrain.

  Sjeik Ahmad al-Sabah kalles «The King Maker» i internasjonal idrett. Nå er han selv i trøbbel.
  • Odd Inge Aas

– FIFA er tilbake på sporet. Jeg kan offisielt fortelle dere at krisen er over.

Det er ett år siden den ferske FIFA-presidenten Gianni Infantino sto på talerstolen under kongressen i Mexico City og kom med påstanden som fikk observatører verden rundt til å heve øyenbrynene.

Etter under tre måneder i sjefsstolen mente sveitseren at han hadde ryddet opp etter den omfattende korrupsjonsskandalen som rystet langt utover

Et år senere er verdens mektigste fotballedere samlet i Bahrain, og Infantinos ord virker fortsatt svært optimistiske.

En av de mektigste i trøbbel

Oppladningen til årets kongress ble preget av nok en korrupsjonssak. Et av rådsmedlemmene i FIFA måtte si fra seg alle verv innen fotballen etter alvorlige anklager. Det var ingen hvem som helst.

«Denne mannen er mektigere enn FIFA-president Gianni Infantino», var overskriften da anerkjente Neue Zürcher Zeitung skrev om de ferske beskyldningene mot Sjeik Ahmad al-Sabah.

Mange mener kuwaiteren er den aller mektigste innen internasjonal idrett. Sjeiken kalles «The King Maker» på grunn av hans omfattende innflytelse.

Han fikk en stor del av æren for at tyske Thomas Bach ble valgt til IOC-president i 2013, og han holdt lenge sin beskyttende hånd over Sepp Blatter i FIFA. Nå kjemper han for sitt navn og rykte, og spørsmålet er hvem han eventuelt tar med seg i fallet og hvilke konsekvenser det får for FIFA og IOC.

Sjeiken er i trøbbel etter at Richard Lai føyde seg inn i rekken av internasjonale ledere som er tiltalt i den omfattende, amerikanske etterforskningen av fotballkorrupsjon.

Les også

Åtte måneder etter OL kommer den rystende sannheten frem

 Sjeik Ahmad al-Sabah fikk mye av æren for at Thomas Bach ble president i IOC.

Skulle hindre korrupsjon

Lai slo seg opp som leder på den lille stillehavsøyen Guam og ble senere valgt inn i FIFAs revisjonskomité. Den skal ironisk nok blant annet skal sørge for at korrupsjon ikke finner sted.

Han har likevel tilstått å ha mottatt rundt 8,5 millioner kroner i bestikkelser, hvor mesteparten skal komme fra fotballedere i Kuwait, deriblant Sjeik Ahmad.

I motytelse skulle Lai hjelpe til med å finne asiatiske fotballedere som var villige til å la seg bestikke.

Da sjeiken trakk seg fra fotballvervene lovet han en rask retur når misforståelsene var ryddet av veien. Han mistet likevel muligheten til gjenvalg da de asiatiske plassene til FIFA-rådet ble fordelt mandag.

Foreløpig er det bare inne fotballen sjeiken har trådt til side, og vervene i internasjonal idrett er fortsatt mange.

  • Han er president i ANOC, paraplyorganisasjonen for de nasjonale olympiske komiteene.
  • Han er formann i IOCs Olympic Solidarity Panel, som distribuerer hundrevis av millioner dollar til ANOC-medlemmene årlig
  • Han er IOC-medlem
  • Han er president i Den asiatiske olympiske komité
Sjeik Ahmad har nå gitt fra seg rollen som medlem i FIFA-rådet.

– Avsløringer er sunt

Fotballpresident Terje Svendsen er på plass i Bahrain. Til tross for at skjelettene fortsetter å ramle ut av skapene, mener han at den verste krisen i FIFA er over, men legger til:

– Etter hvert som undersøkelsene av FIFA og medlemsorganisasjonene fortsetter, vil det komme dårlige nyheter. Det ser jeg som et sunnhetstegn. At det foretas undersøkelser og eksklusjoner av medlemmer mener jeg er en del av opprydningen, ikke av krisen, sier NFF-lederen.

Han sier at det fortsatt er mye å rette på, men mener det nå er en helt annen åpenhet og andre prinsipper om hvordan man skal styre som preger organisasjonen.

– Det er ingen tvil om at Infantino har satt en ny kurs og gjennomfører reformer, sier Svendsen, som minner om at det er noe helt annet å lede et fotballforbund i Norge, enn å lede en organisasjon med 211 medlemsland med veldig mange forskjellige kulturer og holdninger.

Gianni Infantino har ledet FIFA i litt over et år.

Bytter ut etikkledere

Onsdag vakte det reaksjoner da det ble kjent at FIFA-rådet har valgt å fjerne lederne i organisasjonens etiske komité.

Den sveitsiske aktoren Cornel Borbély ledet komiteens undersøkende kammer, men fikk ikke fornyet tillit. Samme skjebne led tyskeren Hans-Joachim Eckert, den tidligere tyske dommeren som ledet det dømmende kammeret.

Duoen sier at den etiske komiteen jobber med hundrevis av saker, og at dette arbeidet nå vil bli satt flere år tilbake i tid.

De hevder at de ikke fikk noe forvarsel om at de kom til å bli fjernet, og mener selv avgjørelsen skyldes «politiske motiver». Den etiske komiteen har blant annet gjennomført en granskning av Infantino.

– Jeg synes det er en krevende og tøff beslutning, for de må forvente at den type argumentasjon vil komme. Men så vidt jeg forstår er det et samstemmig styre som står bak, bedømmer Svendsen.

Han sier at Infantino har vært opptatt av at sentrale personer som ble innsatt av Blatter skal skiftes ut, og at etterfølgerne ser gode ut.

Tidligere leder for høyesterett i Colombia, Maria Claudia Rojas og tidligere leder av EU-domstolen, Vassilios Skouris blir torsdag valgt som nye ledere for de to kamrene.

– Ser man på CV-ene så er det særdeles sterke kandidater, som har integritet og kapasitet til det arbeidet som skal gjennomføres. Det er det ikke tvil om, sier Svendsen.

Les også

NFF-topp slår tilbake: - Opplever ikke dette som krisemøter

Terje Svendsen er på plass i Bahrain under FIFA-kongressen.

Frykter mer makt til få

Før kongressen har det kommet kritikk mot forslaget om å danne en gruppe bestående av Infantino og de seks visepresidentene, som skal kunne behandle og avgjøre saker som i dag faller inn under FIFA-rådets (styret) ansvar.

Svendsen sier at NFF og de europeiske forbundene er skeptiske.

– Det vil samle mer makt på få hender. Man kan gjerne sammenkalle en gruppe i saker hvor man har behov for krisehåndtering eller noe virkelig haster, men styresaker bør ha et normalt forløp, sier Svendsen.

PS: Den tyske journalisten Robert Kempe ble nektet innreise til Bahrain i forbindelse med kongressen. Han har skrevet en rekke kritiske saker om FIFA-visepresident sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa. Han er også en del av kongefamilien i Bahrain.