Ikke dekning for anklagene om budsjettets ulykksalighet | Svein Flåtten

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten svarer på Agenda-leder Marte Gerhardsens kritikk av budsjettavtalen.

Agendas leder Marte Gerhardsen ønsker at Regjeringen prioriterer mer. Agenda ønsker å øke skatten, som er det motsatte av å prioritere.

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Marte Gerhardsen i Agenda har fulgt med på finansdebatten, notert ned Arbeiderpartiets talepunkter og sendt dem inn som debattinnlegg til Aftenposten. Men om det sies eller skrives, så er det fortsatt ikke dekning for anklagene om budsjettets ulykksalighet.

Oljepengebruken har økt i denne perioden, det er riktig. Oljepengebruken har økt nær sagt hvert år under hver regjering, i takt med at fondets størrelse øker.

Denne regjeringen bruker en mindre andel av avkastningen enn for eksempel de rødgrønne. Og ikke minst: Vi bruker en større andel av oljepengene til det de skulle gå til: Kunnskap, forskning, infrastruktur og vekstfremmende skattelettelser.

Det er ikke bare et spørsmål om hvor mye penger man bruker, men også hva man bruker pengene på.

Passer ikke inn i valgkampretorikken

Men så har også oljepengebruken økt av en grunn, nemlig at oljeprisen er mer enn halvert sammenlignet med da Regjeringen tiltrådte. Jeg antar Gerhardsen har registrert dette, men hun velger å se bort fra det, fordi det ikke passer inn i valgkampretorikken.

Oljefondet skal også kunne brukes for å stimulere økonomien når nødvendig. Når norsk økonomi kjører i motbakke, er det meningen å gi mer gass. Det har vi gjort.

Gerhardsen fremfører også en anklage om at det tas ut for stort utbytte fra statlige selskaper. Det faller på sin historiske urimelighet. I 2017 vil utbyttet være 24,1 mrd. I 2012 var det 27,6 mrd. og i 2013 var det 28,7 mrd.

Alternativt kan man se på det som at Gerhardsen mener de rødgrønne førte en mer uansvarlig økonomisk politikk?

Ja, forhandlingene tok tid

Det er riktig at forhandlingene tok tid. Man kan selvsagt gjerne ønske seg at vi kom i mål tidligere og at Stortinget fikk tid til mer ordinær behandling.

Men slik situasjonen var, kunne vi bare oppnådd det med å avslutte forhandlingene og gå til votering over et forslag til statsbudsjett uten avklart flertall. I verste fall ville det ikke blitt vedtatt et statsbudsjett 5. desember. Jeg tror ikke Gerhardsen mener det hadde vært mer til gavn for landet.

Agendas leder ønsker at vi prioriterer mer. Men det er merkverdig all den tid Agenda ikke angir andre prioriteringer. Agenda ønsker å øke skatten, som jo er det motsatte av å prioritere. Det er å velge minste motstands vei.

Agenda mener norske familier og bedrifter skal prioritere i sine budsjetter, så staten slipper å prioritere i sitt. Det er en saklig politisk uenighet – hvor Agenda er på linje med Arbeiderpartiet, ikke med Regjeringen.



Følg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter.