Kongsberg Digital gjør millioninvestering for å revolusjonere kraftmarkedet

Kongsberg Digital investerer 100 millioner i suksessbedriften Esmart Systems. Ved hjelp av Big Data og kunstig intelligens skal de endre hvordan vi forbruker strøm.

Droner med kunstig intelligens er bare en av tingene Esmart Systems og Kongsberg Digital skal samarbeide om i fremtiden. Fra venstre: administrerende direktør i Esmart, Knut Johansen, leder for Kongsberg Digital, Hege Skryseth og Andreas Jagtøyen, leder for «Renewables and Utilities» i Kongsberg Digital.

Se for deg følgende:

  • Vi, altså strømkundene, kan ved hjelp av mobiltelefonen vår styre strømforbruket i vårt eget hjem. Vi kan våkne opp til et badegulv som er varmet opp i løpet av natten, da strømmen er billigst, eller vi kan kjøpe billig strøm fra solcellepanelet til naboen.
  • En vindmøllepark som produserer grønn energi hvor man ved hjelp av store datamengder er i stand til å forutsi nøyaktig når hver av vindmøllene trenger vedlikehold.
  • Kraftledningen, som transporterer strømmen, overvåkes av droner som ved hjelp av kunstig intelligens kan oppdage feil på ledningene.

– Strømleverandørene snakker om dette som om det er fremtiden, men fremtiden, den er nå. Dette er teknologi vi sitter på og som delvis er tatt i bruk, sier Knut Johansen, administrerende direktør i det Halden-baserte selskapet Esmart Systems.

Kongsberg Gruppen investerer 100 millioner i Esmart

Johansen er ikke den eneste som mener at Esmart Systems sitter på teknologi som tilhører fremtiden. Tirsdag denne uken gikk Kongsberg Gruppen inn med 100 millioner og kjøpte 34 prosent av selskapet.

– Esmart Systems er et ekte heldigitalt selskap med en innstilling til teknologi som vi liker veldig godt, sier Hege Skryseth, leder for Kongsberg Digital.

– Hva er den største verdien i selskapet?

– Kompetansen og ikke minst de teknologiske løsningene, svarer Skryseth kontant.

Et av produktene Esmart System tilbyr er droner med kunstig intelligens. Disse flyr langs kraftlinjene og avdekker feil, noe som er mye raskere enn å fly langs linjen med helikopter, eller å gå til fots.

Ikke tradisjonelt oppkjøp, men et samarbeid

Latteren satt løst da partene møttes i lokalene til Esmart Systems i Halden for å signere samarbeidsavtalen denne uken.

Ingen legger skjul på at kjemien mellom de to selskapene stemmer godt.

– Fra første møte begynte vi etter kort tid å diskutere teknologi og samarbeid. Dette er et område vi begge har tro på, forteller Skryseth.

Kongsberg Digital er et av Norges fremste heldigitale selskap, med sine rundt 500 ansatte.

Les også

Hege Skryseth skal løfte Norge inn i den digitale revolusjonen

Ved hjelp av kunstig intelligens er dronene i stand til å avdekke feil ved kraftlinjene.

Esmart Systems: – Vi er definisjonen på den digitale revolusjonen

Å kalle Esmart Systems en suksessbedrift er ikke å overdrive. Fire år etter oppstarten jobber det rundt 60 ansatte i selskapet. I 2015 var omsetningen på rundt 40 millioner, et tall som kommer til å bli mye høyere i 2016.

De har figurert i toppen av listen over gasellebedriftene flere ganger og de blir lovpriset av bransjenettsteder som digi.no og Teknisk Ukeblad. Til og med Microsoft har ved flere anledninger trukket frem det norske selskapet som et lysende eksempel.

– Big data, kunstig intelligens, tingenes internett – vi er definisjonen på den digitale revolusjonen, sier administrerende direktør Knut Johansen.

Vindparken på Smøla er en av de som har tatt i bruk Kongsberg Digitals teknologi for å forutsi når vindmøllene trenger vedlikehold.

Kan spare monstermaster og milliarder

Det er først og fremst med inntoget av de smarte strømmålerne at forbrukerne kommer til å merke store forskjeller. De nye strømmålerne skal være på plass innen 1. januar 2019. Likevel vil 70 prosent ha fått smarte strømmålere allerede i løpet av 2017, ifølge NVE.

Det oppstår «rushtider» på morgenen og om kvelden, når flest bruker strøm. Ved å fordele strømbruken jevnere utover døgnet, kan man dempe de verste forbrukstoppene, slik at slipper å bygge ut strømnettet.

– Dette kan spare oss for nye monstermaster, har NVE-direktør Per Sanderud uttalt til Aftenposten tidligere.

Hvor store investeringer kraftleverandørene kan spare på dette er usikkert, men Gerd Kjølle ved SINTEF har hevdet at ti prosent er et forsiktig anslag. Det betyr nærmere 15 milliarder, skriver hun videre.

NVE har hele tiden vært åpen om at de er avhengig av at eksterne utviklere lager produkter som benytter seg av mulighetene til de nye målerne. Det er nettopp dette Esmart Systems gjør.

Store sparemuligheter også for forbrukere

For det første har Esmart Systems utviklet analyseverktøy som kan de forutsi disse «rushtidene».

Dernest tilbyr de digitale løsninger som gjør det enkelt å fordele strømforbruket utover større deler av dagen. Denne teknologien har vært utprøvd i pilotområdet på Hvaler. Et veldig enkelt eksempel kan være at gulvvarmen blir slått av i en halvtime i rushtiden når folk kommer hjem fra jobb.

Med de smarte strømmålerne vil vi også få rushtidspriser på strømmen. Det betyr at strømmen vil være billiger utenfor rushtidenen, det vil si midt på dagen og selvfølgelig om natten.

Rådgivningsselskapet Vaasaett har i en rapport konkludert med at en gjennomsnittlig strømkunde kan redusere strømforbruket sitt med 11 prosent bare ved å få løpende informasjon om sitt faktiske forbruk.

– Men hvis dette knyttes opp mot automasjon og styringssystemer, vil besparelsen kunne bli vesentlig større, sa NVE-direktør Per Sanderud under en energikonferanse i 2014.

Knut Johansen, administrerende direktør i Esmart Systems og Hege Skryseth, leder for Kongsberg Digital, mener det er viktig at begge selskapene har den samme tunge digitale kompetansen.

Skal levere teknologi til hele energikjeden

Sammen skal Kongsberg Digital og Esmart Systems tilby teknologi til hele energikjeden, fra produsent til konsument. Esmart har utviklet løsninger fra kundesiden, mens Kongsberg Digital kommer fra produsentsiden.

– Dette er en norsk kraftsamling for å ta et internasjonalt marked, sier Johansen i Esmart.

– Hvis vi evner å få ut det vi har av teknologi i markedet, så har vi en mulighet som jeg aldri har vært borte i før, fortsetter Johansen, som ser gode muligheter for dette når de nå har Kongsberg Digital i ryggen.

Først Norge, så verden

Slik Apple og Android er plattformer for mobilapper, vil Kongsberg Digital tilby energibransjen en plattform for teknologiske løsninger.

– Vi jobber med å levere en komplett digital plattform. Vi ønsker å lage en løsning slik at et kraftselskap kan drive hele sin virksomhet ut ifra ett system, sier Skryseth.

Først skal de konsentrere seg om Norge, men for Kongsberg Gruppen, som har 80 prosent av sin omsetning i utlandet, er det der den virkelige ambisjonen ligger. Den ambisjonen deler de med Esmart Systems.