Nominert til Årets osloborger: Fatema Al-Musawi

Hun blir kritisert for å være for ung, for muslimsk og for lite muslimsk. Likevel, i året hvor de skamløse arabiske jentene tok ordet har Fatema Al-Musawi stått frem som en av de tydeligste stemmene.

Fatema Al-Musawi har blitt kalt for politisk korrekt, men det er vanskelig å plassere henne politisk.

– Jeg hadde tenkt til å skrive et innlegg om imamer og deres behandling av homofile muslimer, men så turte jeg ikke fordi jeg var redd for at mamma skulle få mye hets, forteller Fatema Al-Musawi.

Så smiler hun og fortsetter:

– Da jeg ringte henne og fortale det sa hun at jeg måtte skrive likevel. Mamma er min viktigste støttespiller, selv om vi ikke alltid er enige.

Fatema Al-Musawi har de siste årene befestet en posisjon som en tydelig samfunnsdebattant. Som en av de «skamløse arabiske jentene» har hun skrevet flere innlegg som har skapt mye debatt det siste året, blant annet om burkini og homofile muslimer.

Dras mellom forskning og politikk

Al-Musawi kommer fra Alna i Oslo, men i fjor flyttet hun til Stavanger for å studere sosiologi.

– Jeg har lyst til å jobbe med forskning i politiet, forteller Al-Musawi.

Samtidig frister politikken. Selv om hun ikke lenger er aktiv i AUF, så er engasjementet henne minst like sterkt. Kanskje blir fristelsen til å komme tilbake til Arbeiderpartiet større når Hadia Tajik kommer til Stavanger neste år for å drive valgkamp.

– Hadia Tajik er mitt forbilde. Hun er en veldig flink debattant, selv om vi er uenige om mye. Det hadde vært en drøm å jobbe med henne, innrømmer Al-Musawi.

Blir hetset fra høyre og venstre

Som ung, muslimsk, kvinnelig debattant er Fatema Al-Musawi vant til å møte motstand fra flere hold. Så vant at hun nesten ikke bryr seg om hetsen og hatet som hun mottar daglig.

Det er ikke lett å plassere henne. Hun kjemper for homofile muslimers rettigheter, samtidig som hun vil at muslimske jenter skal kunne gå i hijab.

I det ene øyeblikket får hun hets fra det konservative muslimske miljøet, i neste øyeblikk får hun høre det fra innvandrerfiendtlige nordmenn.

– Feministene har sviktet minoritetskvinnen

Al-Musawi er en ideolog. Engasjementet hennes kommer fra verdiene hennes: likestilling, likeverd, frihet og solidaritet.

– Likestilling og likeverd er viktig for meg, spesielt når det kommer til minoriteter. Her mener jeg at feministene har sviktet, slår Al-Musawi fast.

Hun mener at debatten om likestilling i Norge i hovedsak dreier seg om forskjellen på menn og kvinner, mens det blir en helt annen debatt hvis man snakker om homofile muslimer.

– Feminismen har sviktet minoritetskvinnen, fordi de fleste feminister er imot hijab, sier Al-Musawi.

– Dessuten misliker jeg at det alltid skal være «brenn-BH-feminister» som får mest oppmerksomhet i debattene, skyter hun inn.

– Skamløs-debatten kom fra de riktige stemmene

Det var i april i år at en av venninnene til Al-Musawi, Nancy Herz (20), skrev om de skamløse muslimske jentene. «Vår tid kommer nå». Etter det har flere muslimske jenter tatt til ordet, og Al-Musawi har vært en av de tydeligste stemmene.

– Skamløs-debatten var kul, fordi den kom fra de riktige stemmene. Den kom fra dem som virkelig vet hvordan det er å være ung muslim i Norge.

Al-Musawi mener ikke at det som kom frem i debatten var så veldig nytt, men at det i større grad handler om at det er en yngre gruppe som tar del.

– På den måten har vi fått et helt annet bilde av hvordan det er å være ung muslim i Norge i dag.

Fikk oppmerksomhet for å kjempe for homofile

Al-Musawi forteller at hun alltid har vært engasjert og at hun alltid har reagert på urettferdighet. På sett og vis var det verdiene hennes – likeverd – som førte til at hun begynte å engasjere seg på vegne av muslimske homofile.

– Det var i forbindelse med debatten om vigsel av homofile i kirken. Jeg var frustrert over at folk var mer opptatt av hva som sto i Bibelen enn kjærlighet og likeverd. Så begynte jeg å tenke: Hvorfor kritiserer vi bare kirken?

Ikke uventet skapte innlegget «Ja til homofil vigsel i moskeer og kirker» en del oppmerksomhet.

Slik pleier det å være når Al-Musawi skriver.