Nå er det denne kvinnens eposter som skaper trøbbel for Clinton

Eposter til og fra Hillary Clinton-rådgiver Huma Abedin skaper politisk hodebry for presidentkandidaten.

Rådgiver Huma Abedin på valgmøte med Hillary Clinton i Pennsylvania i sommer. Nå er et knippe e-poster fra hennes tid i amerikansk UD offentliggjort.

Kritikere mener epostene viser at givere til Clinton-stiftelsen ble gitt fordeler i det amerikanske statsapparatet mens hun var utenriksminister. Samtidig kjører presidentkandidat Donald Trump en knallhard kampanje mot stiftelsen.

Det er Judicial Watch, en konservativ gruppe som vil være etisk vaktbikkje for offentlig sektor, som nå har offentliggjort over 700 sider med e-poster til og fra Huma Abedin. Abedin har vært Clintons nære rådgiver i en årrekke. Da Hillary Clinton var utenriksminister, var Abedin hennes visestabssjef.

Judicial Watch mener epostene viser et mønster der givere til den private, veldedige Clinton-stiftelsen hadde lett tilgang til den amerikanske utenriksministeren.

Her er noen eksempler fra epostene.

«En god venn av oss»

En leder i Clinton-stiftelsen, Doug Band, skriver til Huma Abedin at kronprins Salman av Bahrain, «en god venn av oss», ønsker å møte utenriksministeren. Kronprinsen er en stor giver til Clinton-familiens humanitære arbeid. Tre dager senere fant møtet sted.

Teksten i eposten: «Kronprinsen av Bahrain her i morgen til fredag. Ber om å møte henne. God venn av oss.»

Da U2 kringkastet via verdensrommet

En av dem som var med i oppstarten av Clinton-stiftelsen, skriver i mai 2009: «Bono ønsker å ha kontakt med den internasjonale romstasjonen på hver konsert under årets turné...Noen ideer?» Hverken Doug Band eller Huma Abedin lot imidlertid til å ha noen innspill.

Bandet hadde imidlertid direkte kontakt med romstasjonen fra scenen under en konsert på starten av turneen. Bono har bidratt til Clinton-stiftelsen både med direkte pengestøtte og ved å arrangere konsert.

Epostveklsing om at Bono ville ha kontakt med romstasjonen under konserter.

Nervøs av fotballspiller-visum

Da den engelske fotballklubben Wolverhampton skulle på partytur til Las Vegas, fikk en av spillerne visumproblemer på grunn av noe på rullebladet. En sportsagent i Hollywood forsøkte da via Clinton-stiftelsens mann å få Huma Abedin til å hjelpe til med hurtig å få avtalt et visumintervju i USAs London-ambassade. Abedin skrev etter litt frem og tilbake at «det gjør meg nervøs, men jeg skal spørre» og fikk til svar at da kunne hun bare la være. Hollywood-agenten var en stor giver til stiftelsen.

Møte på én dags varsel

Milliardæren Sim Daniel Abraham fikk, ifølge en epostveksling mellom Abedin og Clinton selv, 15 minutter med utenriksministeren på én dags varsel. Det eneste Clinton lurte på, var om et fly ville vente på henne, noe Abedin skrev at det selvsagt ville. Abraham er en stordonor til både Clinton-stiftelsen og Det demokratiske partiet.

E-postveksling mellom Abedin og Clinton. Leses nedenfra.

«Partiets minibank»

Epostene viser at Maureen White, en velstående ekspert på humanitære spørsmål og rådgiver for amerikanske myndigheter, en mandag skriver at hun «er i DC torsdag. Har hun noe tid til overs?». «Ja, det skal jeg få til», svarer Abedin. White og hennes ektemann har gitt store summer til stiftelsen og er flere ganger omtalt som «Det demokratiske partiets minibank».

E-postveksling mellom Maureen White og Huma Abedin. Leses nedenfra.

«Dette er min første forespørsel»

En mektig PR-rådgiver i Missouri, Joyce Aboussie, er på fornavn med Abedin og skriver at hun trenger hennes hjelp. Aboussie vil sikre et møte med Clinton for en klient, en sjef i et av verdens største kullselskaper. Hun påpeker at Clinton har sittet i seks måneder og at dette dessuten er hennes første forespørsel. Ifølge henne er det innlysende at kullselskapet kom til henne på grunn av hennes forhold til Clinton-familien.

Abedin svarer at hun forsøker å få noe til og at «vi må jobbe gjennom byråkratiet her». Aboussie har gitt store summer til Clinton-stiftelsen.

– Misbrukte sitt embete

– Disse epostene bekrefter at Hillary Clinton misbrukte sitt embete ved å selge tjenester til Clinton-stiftelsens givere, sier Tom Fitton, president i Judicial Watch i en kommentar til organisasjonens offentliggjøring.

Han mener det må granskes om Clinton og hennes folk har begått lovbrudd.

UD: Ikke sett noe upassende

Hillary Clintons kampanje avviser at epostene viser at noe utilbørlig har skjedd. Talsmann Mark Toner i USAs UD avviser også at de har funnet tegn til misligheter. Han påpeker at UDs folk får et stort antall henvendelser fra en rekke hold om møter med utenriksministeren, både formelle og uformelle.

– Vi har ikke sett noe som tyder på upassende forhold, sa Toner i en pressebriefing mandag.

Dårlig værvarsel? Fly med luftforsvaret

Poenget fra Judicial Watch er å forsøke å påvise samrøre mellom Clinton-stiftelsen og Clintons embetsutøvelse. Epostene gir imidlertid også andre interessante innblikk i livet på toppen av amerikansk UD.

I en e-postveksling mellom Abedin og Clinton drøftes det hvordan Clinton skal returnere hjem til Westchester i New York etter en reise. Clinton er bekymret for værvarselet, hvordan det vil påvirke ruteflyet og om et fly kan stilles til disposisjon. Abedin fikser det da slik at luftforsvaret stiller, og det fremstår som om dette er en forholdsvis rutinemessig affære.

Epostveksling mellom Hillary Clinton og Huma Abedin om reiseplaner. Leses nedenfra.

14.900 nye e-poster

Clinton opptrådte selv på TV mandag kveld på Jimmy Kimmel Live. Hun tok der opp ytterligere 14.900 eposter som FBI har funnet etter granskningen av skandalen om at hun brukte sin private e-postkonto i arbeidet som utenriksminister.

– Mine e-poster er så kjedelige at det er pinlig. Hva gjør vel noen få til, spurte hun.

De nye vil bli offentliggjort før valget og kan da bidra til ny oppmerksomhet om skandalen.

Sakene kan forfølge Clinton lenge

Flere amerikanske medier skriver nå om Clintons bølge av sensommerskandaler og at spørsmålene rundt eposter og Clinton-stiftelsen vil forfølge henne minst frem til valget 8. november. Det er likevel ikke gitt at påstandene om samrøre vil svekke oppslutningen betydelig. Både Clinton og Trump scorer allerede svært dårlig på tillit hos velgerne. I en måling fra begynnelsen av måneden i The Washington Post mente 60 prosent av de spurte at Clinton ikke var ærlig eller til å stole på. 38 prosent mente hun var det. Trump hadde like dårlige tall.

  • Har du fått med deg dette prosjektet om Russland?
  • Hvorfor er ikke russerne blitt som oss? Aftenpostens Moskva-korrespondent Per Anders Johansen og hans far Jahn Otto deler sin kunnskap om Russland. Hør den første podkast-episoden i spilleren under, eller få alle samlet her.

Du kan også lytte til dem hos iTunes i podkast-strømmen fra AftenpostenVerden.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.