Finland förnedrat – föll 1–5 mot Frankrike

”En chockerande förnedring!”, skriver Iltalehti.

”En historisk fars”, skriver Ilta-Sanomat.

Följ ämnen
NHL

1–5-förlusten i AccorHotels Arena i Paris är den mest chockerande sedan Finland blev en ishockeynation att räkna med på 1980-talet.

Det är ett historiskt resultat: Frankrikes första seger någonsin – efter 18 raka finska segrar och 107–17 i målskillnad.

Det började efter 14.17 när Pierre-Edouard Bellemare (tidigare i Skellefteå) lyfte in 1–0 i nättaket samtidigt som Finlands målvakt Joonas Korpisalo hade två (!) lagkamrater, Atte Ohtamaa och Miro Aaltonen, liggandes på honom.

Osannolik räddning

20 sekunder före första pausen hade Oskar Osala ett jätteläge som målvakten Florian Hardy på ett osannolikt sätt räddade med klubban.

Utdelningen kom i stället efter 1.33 in i den andra perioden när HV71:s färske guldback Mikko Lehtonen med ett mäktigt slagskott satte 1–1.

Men Frankrikes NHL-duo, Pierre-Edouard Bellemare (Philadelphia Flyers) och Antoine Roussel (Dallas Stars), fixade 2–1.

Roussel slog in en retur från nära håll efter att Korpisalo räddat Bellemares skott med sex minuter kvar av mittenperioden.

”Chockerande förnedring”

Situationen uppkom efter att Sebastian Aho tappat pucken i mittzonen. Carolina-spelaren missade även innan 1–0.

”Det kan inte vara sant!”, liverapporterade Iltalehti.

Jodå. Och mer skulle komma.

Valentin Claireaux, till vardags i Lukko i den finska ligan, styrde in 3–1 i powerplay med 1.11 kvar av andra.

”En chockerande förnedring! Frankrike slänger runt Lejonen som en våt trasa”, var den direkta översättningen på Iltalehtis nya rubrik.

”Historisk fars”

I tredje perioden fick födelsedagsbarnet Jesse Puljujärvi, 19, chansen för första gången i VM efter att ha varit petad i de fem första perioderna.

Redan i det första bytet träffade tonåringen stolpen bakom Florian Hardy. Och han fortsatte skapa och träffade stolpen ännu en gång efter åtta minuter.

Finland vann skotten med 20–6 i den tredje perioden.

Men målen uteblev.

I stället kontrade Antoine Roussel in sitt andra och Frankrikes fjärde mål. I ett friläge satte han pucken iskallt mellan Joonas Korpisalos benskydd.

Kräver Marjamäkis avgång

Med knappt fyra minuter kvar tog Finland ut Korpisalo från kassen för en sista chansning.

Då gjorde Damien Fleury 5–1.

”En historisk fars”, skrev Ilta-Sanomat direkt efter förnedringen.

På sociala medier var reaktionerna också starka. Flera krävde att förbundskaptenen Lauri Marjamäki ska få sparken.

Hans egna analys var mer sansad.

– Vi var inte på den nivån som vi hade behövt. Frankrike var bättre i dag. Och deras målvakt var bra. Vi måste leva med det här resultatet. Vi har en tuff match i morgon kväll (Tjeckien). Då måste vi vara mer noggranna i de små detaljerna och så ska vi fundera lite på laguppställningen, säger Marjamäki i C Mores intervju.

I Köln var USA överlägset mot Danmark.

Matchen slutade 7–2 efter att Arizonas Clayton Keller noterats för ett hattrick.