Avdelingsdirektør ved Follo Museum, Henrik Smith, har et ønske om å kunne etablere en sterk museumsånd.

Etter ett år som leder av Follo Museum har Smith etter hvert kommet seg godt til rette i direktørstolen. Med en tomt på 52 mål er det mye Smith ønsker å gjøre med friluftsområdet som museet ligger på. Tanken videre er at nettopp friluftsområdet skal oppgraderes og gi publikum mer informasjon om planteliv, trær og historier bak naturen i området.
– Vi ønsker å skape en slags naturpark der blant annet skoler og barnehager kan tusle rundt og få informasjon om det de observerer rundt seg, sier Henrik Smith.
Direktøren håper at prosessen rund dette kommer i gang allerede før jul og at plansjer skal kunne settes opp i 2015.

Glad i naturen

Tidligere jobbet Smith som avdelingsleder for utstilling ved Teknisk Museum i Oslo. Han er utdannet gjenstandskonservator fra København og har tidligere også jobbet med konservering av bygg gjennom NIKU.
– Hvorfor ville du bli gjenstandskonservator?
– Studieretningen den gang var helt ny og det fantes ingen slike studier i Norge. Syntes det virket spennende og interessant, men jeg visste vel egentlig ikke helt hva jeg skulle bli. Etter studiene jobbet jeg noen år på zoologisk museum i København før jeg returnerte til Norge for å prøve lykken her.
Avdelingsdirektøren sier han alltid har vært interessert i friluftsliv, sjøfiske og naturen og håper å kunne se på alle muligheter tilknyttet Follo Museum.

Et museum for alle

Etter at han trådte inn i den nye stillingen ved museet har han hatt fokus på å få folk til å bli mer bevisste på at Follo Museum er et museum for alle i Follo. Han tror mange ser på museet som et Drøbak-museum, men han er tydelig når han forklarer at stedet skal representerer alle Follo-kommunene.
– Vi har gjenstander fra hele Follo og bygninger som er hentet blant annet fra Emmerstad i Vestby, Nesodden og Holstad i Ås. Vi har en stokkbåt fra Oppegård som er en båt laget av en uthulet tømmerstokk, forteller Smith.
Son Kystkultursenter er også en del av Follo Museum, og avdelingsdirektøren har store planer for utviklingen av kystkultursenteret.
– De har en fantastisk venneforening som lager masse aktivitet på stedet. Min rolle er å følge opp disse, vedlikeholde bygningene og ta meg av spørsmål relatert til Son Kystkultursenter i forhold til Vestby kommune. Jeg skal bistå i forbindelse med arrangementer og få Son Kystkultursenter til å blomstre, sier Henrik Smith.
Han mener Kystkultursenteret har et stort potensiale til også å kunne generere inntekter på et helt annet nivå enn det har vært til nå.
– Vi må prøve å få med ungdommen og se om det kan la seg gjøre å holde på med aktiviteter i forhold til båtrestaurering eller båtbygging. Deretter må vi se nærmere etter hva slags tilbud vi kan gi til skoler og barnehager som har lyst til å bli bedre kjent med Sons sjøhistorie og aktivitet, sier direktøren.

En aktiv fremtid

Smith mener det vil ta et par år å komme opp med en god løsning for å få i gang alle prosjektene, og han er positiv med tanke på å dra opp omsetningen for og eventuelt kunne ansette en person til å ta imot skoler og barnehager.
De siste månedene har gått med til å rydde litt i gamle avtaler og løsninger rundt museumsdriften og Smith sier det er mye å ta tak i.
– Først og fremst er det er spørsmål om prioritering. I år har vi prøvd å spre kjennskap om museet. På sikt har vi et minimumsmål om å få 15 prosent av befolkningen i Follo innom museet hvert år. Til dette er vi veldig avhengig av frivillige som hjelper til. Uten frivillige så vil ikke museums-Norge fungere, forklarer Smith.
Han er spent på fremtiden til museet og forteller at han har en femårsplan på hvordan museet kan utvikle seg. Neste år er det Hollendertiden som vil prege utstillingen på Follo museum, og Smith sier at han gjerne vil få til noe spennende i tiden fremover.
– Jeg ønsker å skape et museum som er produktivt, aktivt og som favner fler enn de som tar turen til museet i dag, avslutter Henrik Smith.