- Vi har fulgt med littegrann, men ikke supermye. Nå driver vi å planlegger om vi trenger å ha med penger for en hel uke, eller om vi kan se det litt an, sier Svein Jørgen Kjenner Johansen fra Nesodden.

Han og barna på 11, 9, og 5 år drar til Rhodos på torsdag, og følger med på hvordan situasjonen i Hellas utvikler seg. På Gardermoen meldes det om stor pågang på minibankene av Hellas-turister som vil ta ut euro. Familien Johansen bestilte turen i går, så alt dette kommer ferskt på.Familiefaren tar imidlertid situasjonen med knusende ro.

- Situasjonen i Hellas nå er så rørete at jeg tenker at det ikke er noen vits i å forberede seg før i siste liten, mener Johansen.

Han avventer å se hva sentralbankene finner ut av etter dagens møter er over.

-Jeg er ikke veldig bekymret av meg, men vi må jo forholde oss til situasjonen i Hellas, som er fullstendig  i det blå. Så vi må jo forberede oss litt annerledes enn tidligere. I morgen håper jeg de har fått snakket fra seg, Tsipras (Hellas statsminister, red. anm.) og sentralbankene.

Ikke sikkert grekerne godtar kort

I morgen er planen å ringe til reiseselskapet og sjekke nettavisene. Det gjør han nok lurt i, i tilfelle han må reise med kontanter.

– Det er såpass stor usikkerhet i Hellas med stengte banker og begrensning på kortbruk. Grekerne er usikre på om de får igjen penger hvis turistene betaler med kort, så det er ikke sikkert de vil godta det, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til NTB.

Om familien blir nødt til å ta ut kontanter på flyplassen torsdag, har de lite å frykte ifølge bankene.

– Vi har vært forberedt på dette, så vi går ikke tom med det første, sier Dalsbø til NTB.

Informasjonsdirektør i DNB, Even Westerveld, la ut en twittermelding mandag morgen, der han skrev at DNB har bestilt ekstra euro til filialen på Oslo Lufthavn.

Dalsbø forteller om kunder som tar ut store bunker med penger, mange opp til maksgrensa på 9.900 kroner per person. Banken anbefaler kunder å ta ut nok penger til hele oppholdet.

Fakta om tilspissingen av krisen i Hellas

* Fredag kveld forlot de greske forhandlerne et møte med EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) i Brussel. Bakgrunnen var at partene ikke kom til enighet om vilkårene for at Hellas skal få utbetalt de 15,3 milliarder euroene de trenger når låneprogrammet utløper tirsdag.

* Natt til lørdag kunngjorde Hellas' statsminister Aleksis Tsipras at det skal holdes en folkeavstemning søndag 5. juli om det siste avtaleforslaget fra kreditorene.

* Lørdag morgen strømmet grekerne til bankene for å ta ut kontanter.

* Lørdag kveld erklærte eurosonens finansministre at låneprogrammet ikke vil bli forlenget til etter folkeavstemningen.

* Søndag opplyste ESB at banken fryser kriselånene til greske banker, som er på til sammen 89 milliarder euro. Dette fikk greske myndigheter til innføre kapitalkontroll og holde bankene stengt fram til folkeavstemningen.

(Kilde: Financial Times) (©NTB)

Sjekk kontantuttak med banken

Dersom folk vil ta ut mer enn 9.900 kroner, må de ta kontakt med banken sin for å be om å få hevet grensa, eller ta ut norske kontanter på forhånd. Og det får du ikke gjort i banken verken i Drøbak eller på Nesodden.

- Det er ikke mulig å få tatt ut kontanter over disk i bankene i Follo lenger. Det er en tjeneste som er blitt faset ut for lenge siden. Den eneste banken som fortsatt har kassatjeneste er i Son, og den vil bli avviklet over sommeren, sier Ivar A. Christoffersen, kommunikasjonsdirektør i Sparebanken Østfold-Akershus.

Flere minibanker i Norge går tomme for Euro fordi folk tar ut mye kontanter før ferien. Ingen av Sparebanken tre minibanker i Akershus har Euro nå. Christoffersen er enig med sin kollega i DNB, og råder til uttak før reisen.

- Med den situasjonen som har blitt der nede råder vi personer til å ta ut mer penger enn vi ellers ville anbefalt. En kan fortsatt bruke kort de fleste stedene i Hellas, men situasjonen endrer seg time for time, sier Christoffersen.

Bekymret lokalbefolkning

Janne Bjergli fra Nesodden befinner seg i Paleros, en liten by på fastlandet i Hellas.

- Vi tok ut en del før vi dro, og setter det på rommet der vi bor, sier Bjergli.

Hun har ikke testet å ta ut penger fra minibank enda.

- Er det penger i den får vi ta ut, mens grekerne får bare ta ut 60 euro, forteller hun.

Hun sier det virker som om lokalbefolkningen er spent på utfallet av folkeavstemningen søndag, der det skal stemmes over hvorvidt Hellas skal melde seg ut av EU.

- Noen få butikker har bukket under. Ellers er det meste er som før her i den lille byen vi er. Det er verre for dem enn det er for oss, sier Bjergli.

Har snakket om det

Johansen tror ikke familien vil merke så mye til krisen under oppholdet.

- Det jeg tror og forventer er at opplevelsen ikke kommer til å være så preget av krisen. Hellas har jo alltid vært litt sjanglete. Jeg har vært i Hellas før i krisetider, og det opplevdes ikke sånn. Men kanskje det blir litt rørende, og at vi møter folk som er i en vanskelig situasjon, sier Johansen.

Johansen forteller at han har snakket såvidt med ungene om situasjonen i Hellas, om enn litt overfladisk.

- De har fått det med seg, og vi snakker om det litt sånn "matter-of-factly". At det er et annet land, og nesten en annen verden, sammenliknet med hvordan vi har det. Det er et europeisk land, men veldig annerledes likevel, sier småbarnsfaren.

Aurora (11) gleder seg, og Marius (9) er heller ikke veldig bekymret.

- Aurora har fått mange penger i bursdagsgave, så det tror jeg ikke blir noe problem. Jeg kan jo se for meg at de ser litt bekymret ut, og at de er litt urolig og stressa, sier han.