– Det er jula vi lever for. Det er da det skjer, sier servitør Christoffer Braathø på Kumlegaarden i hjertet av Drøbak.

Der i gården har jula allerede vart i et par måneder, fra det årlige lutefisklaget i begynnelsen av oktober via ribbeslipp et par uker senere, til full pakke med både julelunsj og julebord.

– Vi har hatt fullbooka med både lunsj og middag i to uker, og det virker som det er fullt på de andre restaurantene også. Folk i Drøbak er flinke til å gå ut og spise, sier han.

Ribbe og pinnekjøtt

Ifølge Braathø er julelunsj på Kumlegaarden fast tradisjon for mange bedrifter, både lokale og mindre lokale.

– Folk kommer både fra Oslo, Nesodden, Ski og Ås.

Til lunsj serveres en bugnende buffet med kalde og varme retter og dessert.

Selv om vi er på full fart inn i årets store etegilde, er det ingen tvil om hva som frister gjestene mest:

– Det er lutefisk, ribbe og pinnekjøtt. Men noen venter kanskje med det de skal ha på julaften, og spiser litt mer av det andre i stedet, sier han.

Nå nærmer det seg imidlertid slutten på årets julesesong på restauranten.

Men selv om det står noen velfortjente fridager for døren, slipper han ikke helt unna ribbelukta.

– Det blir ribbe hjemme på julaften også.

Venter på julerushet

På Vinmonopolet et steinkast unna, har man imidlertid ikke opplevd det store julerushet enda.

– Det går mer enn vanlig, men det store smellet kommer nok ikke før de siste tre dagene før jul, mener daglig leder Bjørn Louis Nygaard.

Han tror grunnen til at mange venter med å gjøre de siste innkjøpene på drikkefronten, rett og slett er at det er full arbeidsuke den siste uka før jul. Normalt er det flere som tar seg fri når det er inneklemte dager før julaften.

Men butikken har rustet seg for å ta imot det ventede storinnrykket.

– Her er alle mann på dekk, og vi har tatt inn nye varer for hele måneden, som står klare til å fylles på i hyllene.

Det går mye rødvin, og ifølge Nygaard er det de mellomtunge, runde, saftige og ikke for mye krydrede rødvinene som er mest populære til julematen.

– Men det er også flere som går for hvitvin, sier han.

Ølet står seg også som juledrikk, men Nygaard savner å kunne tilby lokalbrygget øl.

I tillegg til å kjøpe drikke til julemat og selskapeligheter, er det mange som tar unna noe av julegavehandelen på Vinmonopolet. Konjak og likør er populære julegaver.

– Og så går det mye mer akevitt enn ellers i året. Så man merker at det er jul, sier han.