Kjære leser. Det startet med et ellevilt eksperiment på Helgelandskysten i 1972. To tusen lakseyngel ble satt ut i et nett. Bare fire overlevde forsøket. Der andre umiddelbart ville konkludert med dundrende fiasko fokuserte oppdrettsgründer Steinar Olaisen på at fire fisker i levende livet var selve beviset på et stort potensial. Man kan trygt slå fast at de kreative eventyrerne fikk rett.

Denne uka la Sjømatrådet fram tallene for fjoråret. Norge eksporterte en million tonn laks og ørret til en verdi av svimlende 65,3 milliarder kroner i 2016. Det er en nedgang i volum på 3,5 prosent. Samtidig steg prisene så mye at eksportverdien økte med 31 prosent. Økningen alene var på over 15 millarder kroner fra 2015.

Norge har aldri eksportert mer fisk. I fjor sendte vi fisk for 91,6 millarder kroner ut av landet. Sju av ti kroner kommer fra oppdrettsnæringa. Etterspørselen forventes å øke enda mer framover. Normaliseringen av forholdet til Kina åpner dørene til et gigantisk marked. Også de tradisjonelle fiskeriene opplevde tidenes beste år i fjor. Gode merkevarer, kvalitet, gunstige valutakurser og et fiskesugent marked er noen av årsakene. Fisk er sunt og sushi er trendy.

Dette gir gode tider langs hele kysten, selv om store eiere uten ståsted i landsdelen høster mye av kapitalen. For første gang på lenge øker også antallet fiskere. Og heldigvis er det lenge siden vi har hørt gamle sytpeiser av fiskere klage på alt og alle. Nå snakkes næringa opp.

Norge er verdens nest største eksportør av fisk. Vi er bare slått av Kina. Hver eneste dag konsumeres det 34 millioner måltider med norsk fisk som hovedingrediens.

Nord-Norge er alene en fiskeri-stormakt. Vi utgjør bare ni prosent av befolkningen, men står for en tredel av eksportverdien. Det er ikke så rart. Norge har sju ganger mer hav enn land. Og 80 prosent av landets havområder finner vi nord for polarsirkelen. Det er et godt utgangspunkt for oss når verden roper på mer norsk fisk.

Fortellingene om fisken i nord er mange. Ingen reiser så langt for å finne kjærligheten som Barentshavets ridder og Lofotens Casanova, skreien. Tørrfisk fra Lofoten har fått merkevarevern og champagnestatus. Det heter at portugisiske kvinner må kunne lage 60 retter av norsk klippfisk før de gifter seg. Tørrfisk er nasjonalrett i Italia. Ingen andre nasjoner eksporterer så mye matkultur som oss. Dessverre har misforståtte fortellinger også ødelagt. Hvalfangsten ble harpunert ihjel.

Den blå åkeren, havet, rommer uendelig mye. Fullt som det er av fisk, mineraler, alger og muligheter. 80 prosent av mulighetene ligger i nord. Det blir spennende å se hvem som følger opp kreative helgelendinger og fanger nye revolusjonerende framtidsideer i nettet .

God helg!