Det hevder Norges Miljøvernforbund. - Skivebom, sier Mattilsynet. - Løgn, sier havbruksnæringen.

Alle dagligvarekjeder i landet er mål for aksjonen. Torsdag formiddag sto Børge Torbergsen fra Miljøvernforbundet utenfor en Remabutikk i Bodø, og delte ut informasjonsbrosjyrer til forbipasserende.

– Vi føler at kundene blir ført bak lyset. Forbrukerne har rett til å vite hva de spiser. Da er det moralsk forkastelig at oppdrettslaksen ikke blir merket som syk, sier han opprørt.

Fiskerimafia.

Miljøvernforbundet sier at all oppdrettslaks er smittet med infeksiøs lakseanemi, eller ILA. De krever nå at all laks som selges i butikker skal bli tydelig merket som syk. Torbergsen bruker store ord når han snakker om oppdrettsnæringen.

– Det er Norges største mafiagjerning, med regjeringens velsignelse. Man kan vel egentlig si at Jens Stoltenberg har ansatt en oppdrettsminister.

– Skivebom.

Distriktssjef for Mattilsynet i Salten, Birger Willumsen, beskriver kampanjen til Miljøvernforbundet som en skivebom.

– All fisk som viser sykdomstegn blir avlivet og destruert. Det er dessuten ingen forskning som viser at ILA-smitte kan overføres til mennesker, forsikrer han.

Willumsen forklarer at det finnes mye smitte på godt og vondt.

– Miljøvernforbundet snakker om fisk som har et influensalignende virus. Det er for så vidt riktig. Men viruset det er snakk om vil kun påvirke spesifikke arter, i dette tilfellet fisk. Det er ingen fare for at mennesker blir smittet eller syke av å spise oppdrettslaks, sier han.

Tillit.

Marie Søfteland Sandnes var en av de tilfeldig forbipasserende som ble stoppet av Torbergsen. Hun mener man må kunne stole på at maten man kjøper er trygg å spise.

– Det er viktig å vite hva vi spiser. Vi er stort sett nødt til å stole på myndighetene, vi får ikke sjekket opp selv, sier hun.

– Ren løgn. Også Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening mener miljøvernforbundet farer med løgn. Kommunikasjonsdirektør Are Kvistad motsier miljøvernforbundets påstander.

– Dette er feil, direkte løgn. Det stemmer ikke at all fisk er syk. Fisk som er rammet av sykdom havner ikke i butikkene, sier han.

Han sier forbrukerne er helt trygge når de spiser norsk oppdrettslaks.

– Myndighetene oppfordrer nordmenn til å spise mer fisk. Det ville de aldri gjort dersom det ikke var trygt, sier Kvistad.