Kartverkets sjømålingsfartøy har oppdaget 1300 nye grunner på Svalbard.

– Vi har funnet over 700 nye grunner bare her i Hinlopen-området, sier toktleder og kaptein på «Hydrograf», Einar Vallestad, til Nordlys.

«Hydrograf» er på veg fra Svalbard og er ventet inn til havn i Tromsø søndag.

Mye nytt

Kartverkets sjømålingsfartøy har blant annet funnet grunner på bare to meters dybde i Murchinsonfjorden.

Nær den leia flere større skip benytter seg av ved besøkt til den tidligere forskningsstasjonen i Kinnvika på Nordaustlandet ved Hinlopen, er det funnet en nesten like liten dybde.

«Hydrograf» har tidligere i sommer foretatt oppmålinger i området fra Hotellneset i Longyearbyen til Barentsburg, og Recherfjorden på sørsiden av Bellsund til Hornsund, begge deler på vestsiden av Spitsbergen.

I siste del av sesongen har oppmålingene skjedd i området fra Claravågsundet til Brageneset på Storsteinhalvøya på Nordaustlandet på Svalbard. Dette er et område som vender inn mot Hinlopen, stredet mellom Nordaustlandet og hovedøya Spitsbergen.

Foruten de 700 grunnene i Hinlopen-omårdet, fant de over 400 nye grunner da båten tidligere i sommer med et annet mannskap foretok målinger på vestsiden av Spitsbergen.

I tillegg har «Hydrograf» også vært lenger sør i Hinlopen. I området ved Enwalløya og Frisøyene sør for Wahlbergøya i Hinlopen, fant de en holme på 50 meter i diameter som ikke var inntegnet på sjøkartet.

- Hva skal holmen hete?

- Vi har ikke tenkt så langt. Det er ikke vår sak. Det er andre som tar seg av det. Det kan vel hende at noen har oppdaget holmen for lenge siden. Men den har ikke vært inntegnet på sjøkartet, sier Vallestad.

Cruiseskip på grunne

Hinlopen ferdes av både turistskip og fiskebåter.

Det var i Murchinsonfjorden på østsiden av Hinlopen at det tyske cruiseskipet Hanseatic 260 personer om bord grunnstøtte og måtte evakueres av Kystvakta i juli 1997.

Båten sto på grunn bare 20 meter fra et skjær som var inntegnet på sjøkartet.

Mange rettelser

Informasjonen som «Hydrograf» innhenter på sine tokt, danner grunnlag for å kunngjøre meldinger om navigasjonsfarer i «Etterretninger for sjøfarende». Publikasjonen hvor alle rettelser til sjøkart blir publisert, utgis hver fjortende dag. Etter første del av toktet på vestsiden av Spitsbergen, ble det kunngjort hele 260 rettelser av sjøkartet.

Arne Ofstad som er leder for Kartverkets sjømålingskontor i Stavanger, sier det kommer til å bli kunngjort betydelig flere rettelser etter toktet i Hinlopen.