Skal du til utlandet i høstferien, og ønsker å bruke appene dine, og sosiale medier, vil du ikke bare ha den vanlige sperren for datatrafikk i EØS, men også for resten av verden, melder Forbrukerrådet i Nordland.

- Det har lenge vært krav om sperretjeneste for datatrafikk i EØS-landene, hvor du får en SMS når grensen er nådd. Nå vil du også få det for resten av verden, sier regiondirektør Torgeir Øines.

Internasjonal sperregrense

Mobilselskapene skal tilby en eller flere sperrer for datatrafikk når du er på reise. Du skal få en SMS hvis forbruket ditt når 80 prosent av den fastsatte sperregrensen, som er på omtrent 460 kroner ekskludert moms per måned.

- Når grensen nås, skal datatjenesten stanses. Du må aktivt gi beskjed om at du ønsker å fortsette. Der hvor det ikke er teknisk mulig å tilby en sperretjeneste, skal du varsles om det via SMS når du ankommer landet. sier Torgeir Øines.

Makspriser for datatrafikk

- Reiser du i EØS, er du beskyttet av maksimalpriser på datatrafikk. For tiden skal ikke datatjenester koste mer enn 4,23 kroner per MB. Du skal få en SMS med informasjon om priser både innenfor EØS og i resten av verden.

Men velger du å feriere til sjøs, må du være forsiktig. EUs krav til maksimalpriser, prisinformasjon og sperretjenester gjelder ikke ombord på ferger eller cruiseskip.

- Skipene har gjerne egne GSM-nett om bord, men telefoni og datatrafikk over satellitt er veldig dyrt, så ta deg i akt og spør etter priser sier Øines.

Se etter gratis Wi-Fi

Datatrafikk er dyrt. Selv med maksprisene i EØS vil kronene løpe når megabytene lastes ned.

- Tommelfingerregelen er at strømming av film og musikk er dyrest, og si nei til oppdateringer når du er på ferie. Det billigste er å sjekke e-post eller chat over sosiale medier så lenge du ikke sender eller mottar filer. Det finnes heldigvis noen smarte utveier for å holde kostnadene nede. sier Torgeir Øines.

- Se etter gratis Wi-Fi når du er ute og reiser, eller når du skal bestille hotell og fly. Du er sikrest om du bruker et nett som er passordbeskyttet. Et annet tips er å kjøpe et lokalt SIM-kort for datasurfing. Da er du online på lokale takster og trenger ikke være redd for skyhøy regning når du kommer hjem, sier han.

Flere teleoperatører tilbyr i dag rimelige datapakker for bruk i utlandet. Sjekk med telepriser.no

Hvis du havner i trøbbel

Hvis du tar alle forholdsregler, og likevel får en høy regning som ikke kan stemme, kan du klage til brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon. Du må selv prøve å komme til enighet med mobiloperatøren først. Vi har egen klageveileder du kan bruke.