Etter mange års tenking har daglig leder i IT-firmaet Bitsquad, Krister Berntsen, endelig fått den gode tanken ut i den virkelige verden. Det skriver Fremover.

– Dette er noe jeg har tenkt på i mange år og har ønsket å gjøre noe med lenge. Det er først nå at vi har hatt muligheten til å faktisk sette det ut i live, sier Berntsen.

Sender inn

Konseptet er veldig enkelt.

Brukere av iPhone, Android og Windows-telefoner skal kunne laste ned appen «Bystander» gratis.

Når du har den installert har du tre muligheter for å rapportere inn mobbing.

Du kan ta bilder av hendelser, gjøre filmopptak eller bare skrive en notis om det som skjer.

Så sendes det inn til den rette instansen.

– Den sender det inn til den nærmeste rette instansen. Hvis du har GPS slått på telefonen vil appen automatisk sende rapporten inn til nærmeste skole. Eller du kan bare velge hvilken skole du tilhører og så sendes det dit, forklarer Aleksander Nilsen, en av utviklerne bak applikasjonen.

Den er ennå ikke ferdig utviklet og det er usikkert når den slippes, men de har kommet langt i prosjektet.

Ble mobbet selv

Berntsen startet utviklingen i juni og alle de andre i Bitsquad var straks begeistret for idéen.

De er helt klare på at noe må gjøres med mobbingen som er et stort problem, spesielt i skolene.

I undersøkelsen EU Kids Online fra 2013 kom det fram at hele 31 prosent av norske barn hadde opplevd å bli mobbet det siste året.

For resten av Europa var tallet 19 prosent.

Krister var en av de som falt innenfor mobbestatistikken da han var skoleelev.

– Helt siden barneskolen opplevde jeg det og det gikk i tråd med at jeg kom på tanken for denne appen. Jeg tror at hvis jeg hadde hatt den da kunne det ha hjulpet meg og sikkert mange flere. Det er jo en fullstendig anonym tjeneste. Inntil nå har det alltid vært en viss risiko for å bli oppdaget hvis man sladrer om mobbing. Dette vil gjøre det lettere, sier Berntsen.

Pro bono

Både Berntsen og Nilsen håper at så mange som mulig vil ta i bruk den nye applikasjonen.

Nilsen forteller at de så langt er de første i Norge som har utviklet en slik app, men at noe lignende skal ha vært prøvd ut i USA.

Og der skal det ha fungert bra.

Begge to ser at det kan være et stort markedsmessig potensiale i Bystander, men inntil videre er meningen at hele prosjektet er gjort «pro bono».

– Vi gjør det bare fordi det skal kunne hjelpe folk. Ikke for å tjene penger. Per nå er det ingen som har kommet på banen for å støtte oss, men vi har sendt inn søknader til en rekke bedrifter som kanskje vil hjelpe oss slik at vi kan utvikle programmet videre, sier Nilsen.

Den største jobben var kanskje å få oversikt over alle skolene i landet slik at elevene kan registrere seg på rett sted.

– Vi har vært i dialog med skoler for å lufte idéen. De har tatt det godt i mot. Per nå skal vi ikke tjene penger på dette, men det er klart at hvis det offentlige skulle vise stor interesse er det jo noe vi må vurdere, forteller Berntsen.

Ikke opp til de

I første omgang er det bare Norge som skal få bruke Bystander.

Likevel kan de finne på å ekspandere til utlandet om det kommer etterspørsel.

De minner også om at det ikke er deres ansvar å ta opp de etiske aspektene ved å rapportere mobbing med bilde- og videobevis via mobiltelefon.

– Det vi gjør er bare å utvikle teknologien, vi skal ikke vurdere sakene, minner Nilsen om.