På røde mopeder, ikledd røde jakker og med kofferten full av bøker kjører de kenyanske studentene Joash Mageto og Fred Mobisa fra dør til dør i Romsdalen i sommer. I regi av Norsk bokforlag selger de bøker for å finansiere studiene i heimlandet.

For det er dyrt å være student i Kenya. Med en årlig skoleavgift på 30.000 norske kroner, er det få forunt å ta utdannelse.

– I Kenya må man arbeide hardt for å få råd til å ta utdannelse. Uten studentprogrammet i Norsk Bokforlag måtte jeg jobbe i fire år for å ha råd til et år med studier, forteller Fred Mobisa.

Både han og Joash Mageto studerer psykologi på universitetet i Nairobi.

– Vi håper å selge nok bøker slik at vi kan betale den årlige avgiften og fortsette på bachelorgraden, sier studentene som i fjor solgte bøker i Haugesund-området.

- Et bedre Kenya

Etter endt utdannelse er planen å arbeide med utdanning og samtidig kunne bidra til utvikling av samfunnet og landet de kommer fra.

– Målet er å kunne få en bedre framtid for oss sjøl, familiene våre og ikke minst et bedre Kenya. Heimlandet vårt har mye å lære av Norge, særlig når det gjelder utdanning – og velferdssystem, sier Joash.

Håper på god mottakelse

I løpet av sommermånedene skal bokselgerne kjøre rundt i hele Romsdal. Hittil har de besøkt Aukra, Midsund, Fræna, Eide, Gjemnes og deler av Molde. Nå står Rauma for tur.

– Vi har stort sett bare møtt hyggelige folk. Det er mange som er nysgjerrige på vårt land og vår historie. Vi håper at folket i Rauma også tar oss godt imot, sier Fred.

Med seg i kofferten har de bøker om mat og ernæring, geografi, helse, reisebøker og bøker for barn.

– Vi har også med oss kortterminal slik at det går an betale med kort, legger Joash til.

- Ikke dårlig vær

De to er begge innlosjert i en leilighet i Molde. Hver dag laster de mopeden med bøker for å besøke de aller fleste hus rundt om i bygdene.

– Det blir mye kjøring, men det er så fine veger her at det ikke er noe problem. Også er det veldig godt skiltet, så det er enkelt å finne fram. Slik er det ikke Kenya, sier de blide bokselgerne.

Og sjøl om sommerværet i Norge ikke er like varmt og godt som i Kenya, klager de ikke.

– Vi ble fortalt at de ikke finnes dårlig vær, men bare dårlige klær. Og det stemmer ganske bra, sier Fred og ler.