– Jeg føler at det er viktig at vi er representert på markeringer som dette, Det gir inspirasjon å se at landbruket står samlet, sier Stig Brøste til Åndalsnes Avis.

Nestlederen i Rauma Bondelag var ikke tung å be da han fikk forespørsel om han var interessert i å være en del av den store delegasjonen til Møre og Romsdal Bondelag i hovedstadsgatene. De har hatt for vane å stille mannsterke på tidligere aksjoner. Det gjorde de også denne gangen selv om mai er et dårlig tidspunkt for de aller fleste som har fjøs og driver gård.

– Det er våronn og hektiske dager i mai og juni. Men jeg var egentlig aldri i tvil om at jeg ville reise. Det gjorde inntrykk på meg at det var så mange som reiste langt for å få med seg arrangementet. Jeg tolker det som at folk bryr seg og at dette er viktig for dem. Tilbakemeldingene vi får fra den jevne mann og kvinne i gata, er stort sett positive, sa Brøste til lokalavisas frilanser.

Må tenke rekruttering

Han og utsendingene fra Rauma Bondelag opplevde at det var en god del som kom bort til dem og fortalte at de hadde sympati for at landbruksfolket viste sin misnøye med den landbrukspolitikken som regjeringen fører. Brøste er tydelig på at også raumaværingene er oppgitte over stortingspolitikernes lønnsforslag. Det er langt unna kravet som bondelaget har fremmet.

– Vi er ute etter en inntektsutjevning i kroner og øre og ikke prosent. Det skal bli interessant å se hvordan Stortinget håndterer denne saken, sa lederen i det lokale bondelaget.

Han mener det vil bli vanskelig å få ungdommen til å satse på landbruket dersom det ikke er bedre konkurransedyktige vilkår enn det som er tilfelle. Større forutsigbarhet er også noe som er etterlyst.

Kan få store følger

Landbruksministeren og hans folk ønsker å kanalisere de såkalte innmark-tilskuddene over til utmarka. Det kan få dramatiske følger for mange som har gjort store investeringer dersom det skjer. Stig Brøste tror mange av dem som kan tenke seg å ta over gårder vil tenke seg godt om dersom det er slik at det er vanskelig å få til en fornuftig inntekt selv om de jobber lange dager.

-Den neste potensielle generasjonen med gårdbrukere har langt flere alternativ enn å gå inn i landbruket, sier han som driver melkeproduksjon på Aak gård.

Han har mellom 25 og 30 melkekyr som er en stor gård i Rauma-målestokk. Stig Brøste har investert betydelige løp etter at han tok over i 2010.