I likhet med Ingeborg Singsdal og Oddveig Gikling blir jeg også engasjert i navnesettinga i nærmiljøet. Jeg har også måtte ta det faktum innover meg, at jeg har gått rundt i mange år, og kalt Tåja/Tåga for Såtbakkollen, i begynnelsen hoderystende da jeg fikk høre at toppen også ble kalt Tåga,men etter hvert innser en kanskje at ikke alt av (halv)gammel lærdom skal tas for god fisk.

Klinger det ikke bedre at Såtbakkollen ligger nettopp på toppen av Såtbakken, og ikke på fjelltoppen bortenfor? Navnet Tåga hadde nok en mening en gang for lenge siden, og er således vel verdt å ta vare på.

Siden vi først er der oppe i fjella er det kanskje på sin plass og nevne at det korrekte navnet på dalen mellom de to imponerende toppene Trolla og Tåga, nok er Flatvaddalen. Som Wikipedia nevner, med referanse til UiO, kommer navnet Flatvad fra ordene vadested/ flatbunnet, og stedet Flatvad i Sunndal er utvilsomt navngitt etter dalen ovenfor.

Flatvaddalen var nok den mest åpenbare og viktigste veien for de som skulle forsere fjella nord for Sunndalen, med eller uten bør og buskap for hundrevis, og sågar tusenvis av år siden. At dalen har blitt kalt Giklingdalen på grunn av at en av stiene som leder opp til dalen starter på Gikling (ref.wikipedia) høres litt søkt ut. Navneforvirringen kan muligens spores tilbake til 1882/1883, da navnet Tåja nesten forsvant ut av historien.

Når det gjelder Vinnu så er det navnet på selve elva som går fra Vinnubreen, og etter en dramatisk og spektakulær ferd, ut i Driva. Vinnufossen klinger godt, og blir lettere forstått av både tilreisende og sambygdinger. At ei elv har navn som ender på U er jo ikke så vanlig i Sunndalsdistriktet, men også elva Grøvu finnes her. De fleste elvene har jo navn som ender på A, Grøa var nok tidligere bare navnet på ei elv, men da plassen også tok navnet Grøa, har elva etter hvert fått kallenavnet Grøaelva. Sandefjord er jo ikke lenger navnet på en fjord, men en by. Fjorden heter nå Sandefjordsfjorden, og det kan en kanskje le av, litt.

Det som en kanskje ikke bør le av er en eventuell navneforvirring i forbindelse med redningsoperasjoner i fjellet. Redningsoppdrag i fjell er ikke risikofritt, hverken for bakkemannskap eller besetning på luftfartøy, og feilnavigering som følge av navneforvirring øker risikoen for både redningsmannskap og personer i nød. Bruk Statens Kartverk sine oppdaterte navnsettinger, så er risikoen mindre for slike hendelser.

Så kan en jo sitte på toppen av Tåga, fundere på hva gamle navn egentlig betydde, beundre gamle og store heller som står oppreist mot vær og vind, hvordan de kom dit, om det er en dypere mening med plasseringen av dem, og om de har en sammenheng med navnet Tåga, et navn på et fjell som kanskje hadde en stor betydning for folk helt tilbake til førkristen tid. God tur.