Deler av boligområdet i Moan ble evakuert. Foto: Catharina Morken
Lensmann Tor Kristian Haugan (til venstre) fulgte brannen på trygg avstand. Foto: Catharina Morken

Det var dramatiske timer på Orkanger etter at det lørdag ettermiddag brøt ut brann i industribygget som går under navnet Sponplaten.

Like før klokka halv tre lørdag ettermiddag fikk nødetatene melding om at det brant på Grønøra. Det var bygget som kalles Sponplaten, der Orkla skogindustri etablerte seg med sponplateproduksjon i 1959, som sto i fyr.

Kraftig, svart røyk veltet ut fra brannstedet. Heldigvis steg den rett til vært, for det tok ikke lang tid før det gikk ut meldinger om at røyken var svært giftig.

Ingen på jobb

Flere bedrifter hadde tilhold i byggene, men ingen kom til skade. Brannen var eksplosjonsartet, og det kunne vært langt mer dramatisk om brannen hadde startet på en ukedag med mange mennesker på jobb.

Både ambulansefolk, politiet, brannvesenet og etter hvert sivilforsvaret stilte mannsterke, og utpå kvelden fikk man kontroll over brannen.

Problem med skuelystne

En av dem som kom til brannstedet, var lensmann Tor Kristian Haugan. Han registrerte ved selvsyn at de mange skuelystne ble et problem. Flere utrykningsbiler brukte svært lang tid på å komme seg de få hundre meterne ned Tverradkomsten på grunn av de mange nysgjerrige som trakk mot brannstedet.

- Det virket ikke som om folk forsto at dette var en veldig farlig situasjon, uttalte Haugan til ST.

Evakuering

På grunn av den giftige røyken ble det bestemt å evakuere sørvestre del av boligområdet Moan. Politiet gikk fra dør til dør for å varsle beboerne om at de måtte lukker dører og vinduer, og forlate sine hjem.

Det ble gitt beskjed om at de kunne dra til Bårdshaug herregård, der de også kunne få mat og overnatting, dersom det skulle bli nødvendig.

Krisestab

Om lag klokka 16 ble det satt krisestab.

- Det første vi gjorde, var å avklare situasjonen, uttalte ordfører Oddbjørn Bang da ST møtte ham sammen med rådmann Ingvill Kvernmo og kommunalsjef Ellen Wahlmann på Bårdshaug herregård tidlig lørdag kveld.

De antydet at det fram til da hadde vært rundt 80 personer innom.

Klokka 19.09 ble det sendt ut sms om at de evakuerte kunne dra hjem igjen.

Flere til legevakt

Ifølge lensmann Haugan ble det fortløpende vurdert å utvide evakueringsområdet.

- Det ble vurdert hele tiden. Vi var redd for at vindretningen ville endre seg. Da hadde vi måttet utvide evakueringa.

Selv om man var svært heldig med vindforholdene, slik at røyken steg til værs i stedet for å gå langs bakken, var det flere som opplevde ubehag. Ifølge kommunelege Jimmy Wikell var det minst fem personer som oppsøkte legevakta på grunn av ubehag i luftveier og tungpusthet.