Tidligere denne uka skrev ST om høringsinnspillet i forbindelse med havneutbygginga som Norske lakseelver og Elvene rundt Trondheimsfjorden har sendt inn.

«Ikke tillatt»

I reportasjen ble det stilt spørsmål rundt lovligheten av havneutbygginga. Ei utbygging vil nemlig få store konsekvenser for området rundt Orklas utløp. Elva og fjorden har status som henholdsvis nasjonalt laksevassdrag og nasjonal laksefjord.

Dette gir et særskilt verneregime, og det slås blant annet fast at det ikke tillates større inngrep i munningsområdet til nasjonale vassdrag.

Feil og skadelig

Dette er et poeng som også Naturvernforbundet i orklaregionen berører i sin høringsuttalelse til planprogram.

Naturvernforbundet lister opp hva de mener må tas inn i utredningene, men samtidig slår de fast at de ikke ønsker noen havneløsning på Grønøra.

«Vi vil også nytte høvet til først å uttrykke at vi i utgangspunktet ser plasseringa av regionhamna som feilaktig, skadeleg og lite framtidsretta,» er noe av det de skriver, og ber om at man ser på området nord for Thamshavn samt strekningen Trolla – Ila.

Paris-avtalen

Naturvernforbundet mener det som skjedde i Paris sist helg gjør en havneutbygging på Grønøra enda mer problematisk:

«Spesielt etter at klimaavtalen vart vedteken i Paris 12.12.2015 , bør det ikkje vera mogleg å halda fram med å etablere ei regionhamn utan direkte omlasting mellom bane og båt.»

Lovlig?

Samtidig peker de på hva de mener bør utredes i tiden som kommer, og det de først trekker fram, er det som Heggem pekte på i tirsdagsavisa.

Naturvernforbundet vil nemlig ha en vurdering av inngrepet i forhold til lovverket, i og med at Orkla er nasjonalt laksevassdrag og fjorden er nasjonal laksefjord.

Må til departementet

Naturvernforbundet trekker fram at elva og fjordens spesielle status fører til at planprogrammet må legges fram for Klima- og miljødepartementet for vurdering, med:

«Orkdal kommune og Fylkesmannen har plikt til å foreleggja programmet for Klima- og miljødepartementet på grunn av statusen som nasjonalt laksevassdrag/laksefjord.»

I strid med vedtak

Videre skriver Naturvernforbundet:

«Stortingsvedtaket om nasjonale laksefjordar/laksevassdrag uttrykte klårt at større inngrep i munningsområdet av nasjonale laksevassdrag «tillates ikke». det store inngrepet rundt munninga av Orkla er openbart i strid med stortingsvedtaket, og må bli vurdert spesielt. Ikkje minst må risikoen for frigjering av forureina massar få ei grundig vurdering.»

Gørr fra gruva

Rambøll har foretatt undersøkelser med tanke på forurensing i sjøbunnen, der konklusjonen var at det er mindre forurensing nå enn det man har funnet ved tidligere undersøkelser.

Naturvernforbundet tror det skyldes at Rambølls undersøkelser har gått altfor grunt, og at de dermed ikke har avdekket dypere lag. På 80-tallet ble det nemlig funnet store mengder kopper, sink og kadmium i samme området. Dette kom fra gruvevirksomheten på Løkken, der gruvevannet i mer enn 30 år ble sluppet urenset ut i fjorden.

Naturmangfold

Naturvernforbundet kommer også inn på en rekke andre forhold i sin høringsuttalelse.

De ber blant annet om en utvida vurdering av naturmangfold, og viser til at det er foreslått kun å vurdere situasjonen for fugl i det aktuelle området.

Naturvernforbundet ber om at man må se på konsekvensene dette i sammenheng med våtmarkssystemet og fuglelivet i hele Orkdalsfjorden og Gaulosen.