Én av fem allergikere i Trøndelag behandler ikke allergien i løpet av pollensesongen. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.

Parallelt viser undersøkelsen at like mange tyr til selvmedisinering, fremfor å bruke medisiner på resept fra lege. Ekspertene er bekymret, og mener plagene mange nordmenn sliter med gjennom våren og sommeren kunne vært unngått med riktig bruk av allergimedisin.

Pollensesongen kom historisk tidlig i år, og spredningen er allerede godt i gang. Når hver femte allergiker i Trøndelag samtidig går med ubehandlet allergi, blinker varsellampene hos fagfolk.

Den høye forekomsten av allergikere som selvmedisinerer kan også være uheldig. Avdelingsleder ved øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus, Sverre Steinsvåg, er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen.

– Hvis tilfellet er at hver femte allergiker i Trøndelag ikke bruker medisin i løpet av pollensesongen, er det ikke rart at så mange har store plager i pollensesongen, sier Steinsvåg.

På den positive siden ser man at allergimedisiner stadig blir bedre, og at det finnes hjelp å få. Steinsvåg påpeker viktigheten av gode behandlingsvaner.

– Det er viktig å få stilt riktig diagnose hos legen og bli forskrevet en behandling tilpasset den enkeltes symptomer. Ubehandlet allergi øker sannsynligheten for at plagene på sikt utvikler seg til astma. Medisiner må brukes både forebyggende i forkant av sesong, og fast gjennom hele pollensesongen, fortsetter Steinsvåg.

Studier viser at det er en sammenheng mellom pollenallergi og utvikling av astma hvis allergien ikke tas på alvor. Risikoen for å utvikle astma firedobles ved luftveisallergi . En god behandling er derfor helt avgjørende for pollenallergikere.

– Det er viktig å finne en behandlingsform som er effektiv og forebyggende. Allergimedisin er blitt mer effektiv de siste årene, og det er helt unødvendig å være plaget ettersom det finnes god hjelp å få. En nesespray som kombinerer antihistamin og kortison, eventuelt kortison alene, gir veldig ofte svært god effekt. Med lokal behandling oppnår man raskere og mer effektiv symptomlindring, avslutter Steinsvåg.