Advokatfirmaet Riisa & Co har gransket Betanien og ansettelsesforholdet rundt drapsdømte Kevin Ehamparam (52).

I løpet av tiden han jobbet på sykehjemmet, kom det inn en rekke klager på mannen, både fra kolleger og pasienter.  BA har tidligere omtalt de mange klagene.

En av klagene kom over telefon fra en pasient på julaften i 2013. Det ble skrevet avvik basert på telefonklagen. I rapporten fra juristene kommer det frem nye detaljer om pasientklagen.

Her står det at pasienten fortalte at hun hadde hatt en meget ubehagelig opplevelse i forhold til en pleiemedhjelper. Hun forteller at hun var plaget med uro, og at hun hadde lagt seg ned på sengen.

«Pleieren kom da til, og begynte å massere pas. på skulder og armer, og skal også ha massert vært borti/over brystene til pas, Pasienten reagerte sterkt på dette og ringte derfor oss for å advare/gjøre oss oppmerksom på denne personen Navn ble nevnt. Hun var redd for at dette kunne skje med andre pasienter også», står det i avviket.

Det blir kjent at det er Ehamparam klagen gjelder.

Ledelsen gjorde ingenting

Av avviket fremgår det at avdelingsleder, pasientens sykehjemslege og sykehjemsstyrer Hilde Christensen ble informert muntlig om hendelsen.

Ifølge granskingsrapporten hevder Christensen at hun ikke leste avviksskjemaet. Hun hevder at det gikk direkte videre til daværende personalsjef.

Han hevder han først ble kjent med avviket sommeren 2014, et halvt år senere.

«Det er ikke mulig å få noen nærmere opplysninger på hva som faktisk ble gjort da det foreligger motstridende opplysninger», står det i rapporten.

Ehamparam ble etter hendelsen kalt inn til samtale 23. januar 2014, en måned etter at pasienten klaget på ham. Det var lederen på avdelingen der han jobbet som tok initiativ til møtet.

I februar 2014 fikk Ehamparam til tross for hendelsen fornyet kontrakten sin på sykehjemmet.

Sykehjemsstyrer Hilde Christensen ønsker ikke å uttale seg om saken, og viser til konstituert direktør ved Betanien, Audun Korsvold. Han ønsker ikke å kommentere hvordan pasientklagen ble fulgt opp på sykehjemmet.

– At det er en uheldig hendelse som ikke skulle ha skjedd, er det ikke tvil om, sier Korsvold.

– Skulle trøste

I møtet forklarte han at han husket den aktuelle situasjonen, men stilte seg uforstående til hennes beskrivelse.

Fra notatet siteres:

«Han sier; pasienten ringte på og han gikk inn. Pasienten satt på sengekanten og gråt og han satte seg ned ved siden av pasienten. For å trøste strøk han henne over rygg og skulder. Han opplevde å ha en god kontakt med pasienten».

Det noteres etter møtet at Ehamparam tar avviket til etterretning og i fremtiden vil vise større varsomhet ved berøring av pasienter.

– Nærgående og intens

Forutfor dette avviket kom det inn flere kollegaklager på mannen. Han blir beskrevet av kolleger som en mann som var raus med komplimenter, og som kunne være fysisk overfor personalet, i form av berøringer, massasjer, klemmer og lignende.

Mange ansatte opplevde han som nærgående og intens.

«Flere skal etter en tid ha reagert på at han holdt klemmer litt for lenge, og på den måten trådte over intimitetsgrenser», står det i rapporten.

Det kom også inn klager på at mannen var for fysisk overfor pasienter, og at han ofte løftet dem rundt på sykehjemmet fremfor å forflytte dem på annen måte.

Han begynte å ta vakter som assistent ved rehabiliteringsavdelingen på sykehjemmet i 2012.

I løpet av 2013 kom det etter hvert til syne for de ansatte på avdelingen at han hadde en klar tendens til å gå utover sin kompetanse og sin stilling.

– Ga pasientene egne treningstips

«Blant annet forekom det at Ehamparam foreslo å gjennomføre andre øvelser enn de som var fastsatt i treningsprogrammet av behandlende fagpersonell».

Fysioterapautene på sykehjemmet var tydelig irritert på måten han jobbet på.

10. april 2014 fikk han sin første skriftlige advarsel.

Bakgrunnen var at avdelingslederen måneden i forveien hadde fått meldt inn tre alvorlige episoder fra fysioterapeuter hvor pasienter ble instruert av Ehamparam i øvelser som ikke var forsvarlige.

Healing

Utover sommeren 2013 oppsto også reaksjoner på at han drev healing på pasienter i arbeidstiden, ved håndspåleggelse og lignende.

BA har tidligere skrev om pasient Gunn Sande som anmeldte mannen for overgrep. Hun var innlagt på Betaninen sommeren 2013. Da hun ringte inn og klaget på mannen, skrev overlegen beskyldningene inn i journalen hennes. Det ble aldri skrevet avvik. Ifølge granskingsrapporten ble ikke avdelingsledelsen klar over henvendelsen før drapssaken var oppe i retten vinteren 2016.

Utover i 2014 ble husøkonomen varslet om uro mellom mannen og andre leietakere i hybelhuset i Vestlundveien. 52-åringen skal ha vært ekstremt opptatt av hygiene og renhold.

15. juli samme år kom er ferievikar gråtende inn på kontoret til avdelingslederen.

Hun fortalte at 52-åringen hadde opptrådt upassende mot henne. Han skal ha strøket henne på armen og på ryggen, og holdt ansiktet hennes mellom hendene sine.

Skriftlig advarsel

Også andre kvinner som vasket på sykehjemmet opplyste etter dette om ubehagelige opplevelser. En opplevde at han hadde strøket henne på armen og ryggen, holdt rundt henne og kysset henne på hodet.

Etter dette ble pleieren kalt inn på teppet og idelt sin andre skriftlige advarsel. Fra advarselen siteres:

«Dette oppleves for de fornærmede som ubehagelig, noen sier svært ubehagelig. Med bakgrunn i din alder og erfaring burde du være klar over hvordan slik oppførsel oppfattes av yngre kvinnelige arbeidstakere».

Han fikk beskjed om at dersom dette gjentok seg, ville han få sparken.

«Ingen av våre arbeidstakere, enten de er vikarer eller fast ansatte, skal kvie seg for å gå på jobb pga andre arbeidskollegaer» står det i et internt notat.

– Løftet pasient etter trusen

Etter sommerferien ble Ehamparam kalt inn til personalsjefen. De ekstrene granskerne meder saken burde blitt oversendt personalavdelingen langt tidligere.

Pleieren fikk beskjed om at han fikk fortsette i den midlertidige stillingen han hadde på 14,6 prosent ut året, men han fikk ikke ta ekstravakter.

Advokatfirmaet som står bak granskingen fikk opplyst at mange ansatte reagerte negativt på at han ble strøket fra ekstravaktlisten, og samtidig fikk fortsette sin midltertidig stilling.

6. september blir det ført avviksmelding på 52-åringen. Avviket gjaldt skade på pasient i forbindelse med forflytning.

En pasient ble medført en blødende, væskende sår i underlivet. 

Han fortalte en sykepleier om hendelsen, og uttalte at en mannlig pleier på kveldsstellet hadde løftet ham hardt etter trusen for at han skulle gå litt fortere i seng, for det var travelt på avdelingen.

Skaden ble behandlet ved at nattevakten tok på kompress.

«Tiltak er planlagt. Må ta opp med vedkommende at dette ikke er en akseptabel måte å gjøre forflytninger på», skrev avdelingslederen.

I ganskingsrapporten vises det til at det er uklart hvilke tiltak man mener er planlagt, om det muligens er det at han er strøket fra ekstravaktlisten.

6. september hadde Ehamparam sin siste arbeidsdag på Betanien. Han sykmeldte seg til han sa opp sin stilling 1. oktober 2014.